Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Belg vreest financiële impact Brexit meer dan Le Pen

3 op 5 Belgen vrezen voor de impact van Brexit op de markten

De Brexit verontrust Belgische beleggers

Meer dan 3 op 5 Belgen (63%) denken dat de Brexit-onderhandelingen een negatieve impact zullen hebben op de financiële markten in Europa in 2017. Zo bleek het uit een enquête van Beobank va februari 2017.

Onzekere tijden

Aanstaande woensdag werd de Britse uitstap uit de Europese Unie officieel opgestart, waarmee een onderhandelingsperiode van twee jaar aanbreekt tussen Groot-Brittanie en de rest van de Unie. Meer dan 3 op 5 Belgen (63%) denken dat de Brexit-onderhandelingen een negatieve impact zullen hebben op de financiële markten in Europa in 2017. Daarmee is de vrees voor de Brexit groter dan die voor een mogelijke overwinning van de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen bij de Franse presidentsverkiezingen. Zo’n 44% van de Belgen vreest dat Le Pen als president een negatieve impact zou hebben op de financiële markten.
Uit de enquête blijkt verder dat 41% van de Belgen aangeeft dat de huidige onzekerheid in Europa, onder andere ten gevolge van de Brexit, ook de persoonlijke beslissing om al dan niet te investeren of te beleggen beinvloedt.

Het advies van Marc Danneels, Chief Investment Officer

Houd uw langetermijn strategie voor ogen en houd een gediversifieerd portefeuille om risico's te spreiden.

Ik neem een afspraak

Houd uw langetermijnstrategie voor ogen

Buitenlandse politieke veranderingen zorgen voor volatiliteit op de financiële markten, dat zagen we al eerder bij de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Brexit referendum. Een verschil met deze gebeurtenissen is dat rechtsonzekerheid die gepaard gaat met de Brexit-onderhandelingen verschillende maanden en zelfs jaren kan duren.

"De mate waarin de onderhandelingen een impact zullen hebben op de beurzen zal afhangen van de vraag of we naar een zachte dan wel een harde echtscheiding evolueren, en meer bepaald in welke mate de Britten bereid zullen zijn om toegevingen te doen in ruil voor verdere toegang tot de Europese interne markt," legt Marc Daneels, Chief Investment Officer bij Beobank, uit. "Het komt er voor beleggers op aan hun langetermijnstrategie voor ogen te blijven houden en een gediversifieerde portefeuille aan te houden om risico’s zo veel mogelijk te spreiden. Men mag ook niet vergeten dat de aantrekkende economische groei in Europa ook veel kansen biedt aan beleggers.

 

Over de enquête:

De enquête werd uitgevoerd in opdracht van Beobank door IVOX in februari 2017 bij 1.000 Belgen ouder dan 18 jaar.

Hoe kunnen we u helpen?