Het effect van het coronavirus op de markten
De internationale progressie van het coronavirus heeft de beurzen kopje onder geduwd vorige week. Uiteraard is het virus zelf niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de daling in de markten.
Analyse van de markten
Integendeel, de onderliggende economische gevolgen zullen leiden tot een daling van de economische groei. In feite laten sommige sectoren zoals toerisme, transport en consumptie reeds een achteruitgang zien.
Ondanks het feit dat de gevolgen van het coronavirus beperkt blijven tot bepaalde sectoren, hebben alle beursindexen lood in de vleugels. Dit verklaart zich door het feit dat in tijden van onzekerheid, beleggers hun rug keren naar de financiële markten en veilige havens (zoals goud) verkiezen, tot de storm gaat liggen. Als gevolg hiervan heeft de massale uitstroom van activa geleid tot zware verliezen op de beurzen. We hebben trouwens kunnen vaststellen dat beleggers vooral meer risicovolle sectoren, zoals biotech, de rug toekeerden. Een sector die feitelijk heel weinig geïmpacteerd is door het coronavirus.
Actie van de centrale banken en hun monetair beleid
Nu de besmetting zich naar Europa heeft verspreid, heeft China aangekondigd dat het aantal nieuwe besmettingen dalend is. De opmars van het virus lijkt onder controle. De VIX-index die het volatiliteitsniveau op de markten weergeeft, is ook terug gelopen hetgeen een voorbode is van de terugkeer van de beleggers naar de beurs.
Bovendien is de liquiditeit, dankzij de centrale banken en de monetaire en fiscale stimuli, momenteel geen probleem. Echter, zij is niet in staat om de negatieve effecten van de epidemie op de economie te compenseren. Deze rol is weggelegd voor de budgettaire politiek. In Azië hebben een aantal landen dergelijke maatregelen afgekondigd, zoals Maleisië die een enveloppe heeft gedeblokkeerd voor een equivalent van 4,3 miljard euro. Anderzijds, door de daling van de grondstoffenprijzen zou de inflatie moeten afnemen. De verlaging van de reële rentevoeten zal centrale bankiers toelaten hun rente opnieuw te verlagen. Dit werd aangekondigd door de FED op dinsdag met een 0,5% verlaging van zijn belangrijkste rentetarief.
Betreft uw beleggingsportefeuille
Onze analisten volgen de marktontwikkelingen op de voet. Als u de effecten ervan op uw beleggingsportefeuille wilt bespreken, raden wij aan om contact op te nemen met uw adviseur.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.