Durft u beleggen zonder eerst de juiste vragen te stellen?
5 cruciale vragen voor u met beleggen begint
Beleggen is een oplossing om uw spaargeld te doen renderen. Het vooraf stellen van de juiste vragen is daarbij uitermate belangrijk.
1. Wat zijn uw doelen?
Welke doelstellingen wilt u binnen welke termijn realiseren? Belegt u voor uw pensioen, om uw levenspeil te verhogen, of om uw droomprojecten te realiseren? Met een antwoord op die eenvoudige vragen kan uw adviseur uw verwachtingen en behoeften beter inschatten, en een vertrouwensrelatie met u opbouwen.
2. Welk bedrag bent u bereid te beleggen?
Omdat beleggen risico’s inhoudt, is het aan te raden om wat spaargeld opzij te houden. Hoeveel geld heeft u nodig om een tegenslag de baas te kunnen? Bepaal ook vooraf welk deel van uw vermogen u wilt beschermen. Wat er na die optelsom overblijft, kan worden besteed aan beleggingen.
Weet dat vandaag ook niet-beleggers met hun kapitaal een zeker risico lopen. De inflatie bedraagt bijna 3%, en gezien de lage rente op de spaarrekeningen (0,11%) vormt dat een groot risico op een vermindering van uw vermogen.
3. Welk risico wilt u nemen?
Afhankelijk van hun aard, hebben beleggingen allemaal een bepaald risico. Bij onder meer langetermijnsparen en staatsbons is de belegging meestal minder riskant, maar is ook de opbrengst kleiner. Afzonderlijke aandelen zijn risicovoller voor het startkapitaal, maar kunnen op termijn meer rendement opleveren. Om dat risico te beperken, kunt u bijvoorbeeld voor een aandelenfonds kiezen: dat voorziet meteen een zekere spreiding. Daarnaast zijn er fondsen die zowel defensieve als offensieve beleggingsstrategieën vertegenwoordigen.
Nog een andere mogelijkheid, is het spreiden van uw beleggingen in de tijd. Door uw beleggingen te spreiden, voorkomt u bijvoorbeeld dat uw kapitaal belegd wordt op het moment dat de beurs het hoogst staat.
Voor het bedrag dat u wilt beleggen, moet u het risiconiveau bepalen dat u wilt lopen. Is uw profiel defensief, gebalanceerd of speculatief? Bepaal daarom eerst en vooral uw profiel met uw adviseur.
4. Begrijpt u de producten waarin u wilt beleggen?
Beleggen is niet zomaar een banale handeling: u belegt een deel van uw spaargeld dat u mogelijk jarenlang heeft opgebouwd. Daarom is het belangrijk dat u de producten begrijpt waarin u dat spaargeld gaat beleggen. Zijn de structuur en het mechanisme van het product, de risico’s en de gerelateerde kosten duidelijk voor u? Uw adviseur zal u deze concepten in detail toelichten, voor alle producten die hij u aanbeveelt. Aarzel niet om meer uitleg te vragen.
5. Hoe vaak moet u die beleggingen opvolgen?
Beleggen is iets dat u op lange termijn doet. Het is onnodig om constant de waarde van uw portefeuille online op te volgen en te analyseren of u al geld verdiend heeft. Het is wel nuttig om uw portefeuille regelmatig te analyseren, om te bekijken of die op een verstandige manier en in functie van uw profiel, doelstellingen of de financiële actualiteit aangepast moet worden. Jaarlijks uw portefeuille evalueren, is zowat het minimum.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.