Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat is de beste manier om tol ("péage") te betalen?

Hoe tol betalen

Vlot voorbij de Franse tolhuisjes

Het is haast folklore: met de auto naar Frankrijk, en onderweg stoppen aan de tolhuisjes. Mits een beetje voorbereiding hoeft dat niet veel tijd in beslag te nemen, en bent u zo weer op weg naar uw vakantiebestemming.


De Fransen hebben een heel eigen systeem om het onderhoud van hun wegen te financieren. Eigenlijk is het eenvoudig: wie op hun wegen rijdt, betaalt een stukje mee. Daarom staan er op verschillende plaatsen tolhuisjes, waar iedereen die langs komt moet stoppen en betalen. Dat geldt dus niet enkel voor toeristen, ook de lokale bevolking betaalt péage.

Hoe werkt het?

Wie voor het eerst naar Frankrijk rijdt, hoeft zich geen zorgen te maken. De tolhuisjes staan duidelijk aangeduid. De verschillende betaalmogelijkheden zijn evenwel vaak minder duidelijk. Wellicht daarom betalen de meeste toeristen nog steeds contant, hoewel dat de slechtste keuze is: zeker op drukke dagen kunnen de wachtrijen hierdoor erg lang worden.

Liber-T

Beter is om te kiezen voor een van de twee andere betaalmogelijkheden. Zo is er de Liber-t badge: een badge die u aanbrengt op uw voorruit, en die automatisch gedetecteerd wordt wanneer u voorbij de tol rijdt. U kunt meteen door: het verschuldigde bedrag gaat per domiciliëring van uw rekening. De loketten waar u met deze badge kunt betalen, herkent u aan de oranje ‘t’.

Een Liber-t badge kunt u aankopen via VAB, Touring en andere pechverhelpingsdiensten, of onder meer hier online aanvragen. Nadeel: u betaalt voor deze kaart een maandelijkse bijdrage (bedrag afhankelijk van de gekozen formule).

Snel en vlot

De derde optie – het meest aangeraden – is het betalen met uw kredietkaart. Dat gaat snel (een code of handtekening is niet nodig) én u betaalt geen extra maandelijkse kost, in tegenstelling tot bij de Liber-t badge. De loketten waar u met een kredietkaart kunt betalen, bereikt u via de rijstroken die zijn aangeduid met ‘CB’ (cartes bancaires). Overigens is bij een aantal onbemande tolhuisjes een kredietkaart de enige mogelijkheid om te betalen. U kunt ze dus maar beter sowieso op zak hebben.

Niet betalen?

Is er ook een manier om tol te vermijden? Ja, u kunt een alternatieve route uitstippelen, waarbij u geen tolhuisjes passeert. Alleen: u zult veel langer onderweg zijn, en dus ook veel meer brandstof nodig hebben. Het verbruikte budget zal daardoor niet eens veel lager liggen dan het tarief van de tol. Péage vermijden heeft met andere woorden weinig zin.

Kaart aanvragen

Bent u klaar voor vertrek? Verlies geen tijd onderweg, en hou uw kredietkaart klaar voor het betalen van de tol. Nog geen kredietkaart? Geen probleem, vraag ze hier aan of in een Beobank agentschap, en geniet meteen ook van alle bijhorende voordelen (zoals een korting op ál uw aankopen).

Meer info over de Beobank kredietkaarten

 

Hoeveel kost de péage?
Op deze link kunt u vooraf precies berekenen hoeveel tol u zult betalen op weg naar uw reisbestemming.

 

Hoe kunnen we u helpen?