Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Ik heb een wagen gekocht: maar wat nu?

wat eerst?

Je zoektocht is geslaagd, want je hebt de ideale wagen gevonden. Maar wat nu – of beter: wat eerst? Wij zetten zowel de verplichte als aangeraden stappen op een rijtje.

Check je bestelbon

Uiteraard is dit geen verplichte stap, maar we raden je ten zeerste aan om de bestelbon goed te bekijken. Staat alles erop wat je overeenkwam met de verkoper?

  • de kenmerken van de wagen: het model, bouwjaar, opties en kleur
  • de prijs
  • de korting
  • leveringsdatum van de wagen
  • datum en plaats waar je bestelbon werd opgemaakt
  • de handtekening van zowel de koper als verkoper
  • eventueel een intekening op krediet
  • indien van toepassing: het overnamebedrag voor je oude wagen

 (!) Kijk goed naar de vervaldatum op het roze formulier, want dat is slechts 2 maanden geldig. Vergeten na te kijken en vervallen? Dan ga je met de wagen terug naar de autokeuring en vraag je om een verlenging.

Je mag ‘m gaan halen

Wanneer je de wagen gaat ophalen, is de verkoper verplicht om je een aantal documenten mee te geven waaronder de factuur. Daarop staan de kenmerken van de wagen, de datum van aankoop, prijs exclusief én inclusief btw, het btw-tarief (nu is dat 21%) en het totale btw-bedrag. Naast de factuur moet ook het gelijkvormigheidsattest meegegeven worden. Dat is het bewijs dat het voertuig aan de nodige specificaties die je gevraagd had, voldoet. Tenslotte is er het roze formulier, waarmee je het voertuig kan inschrijven bij de DIV. 
 

Een virtueel bezoekje aan de DIV

Deze dienst staat ook wel bekend als de “Directie Inschrijvingen van Voertuigen”. Hier ga je je wagen inschrijven en ook meteen een nummerplaat en inschrijvingsbewijs aanvragen. Had je al een Europese nummerplaat voor je oude wagen, dan kan je die behouden. Heb je nog een Belgische, dan ruil je die om voor een Europese.
 
Let op: deze aanvraag moet online gebeuren en laat je het best door je verzekeraar doen. Zonder inschrijving mag je de weg niet op, dus het is erg belangrijk dat je dit zo snel mogelijk in orde maakt. Lap je deze verplichte stap aan je laars, dan word je strafrechtelijk vervolgd. Wees dus goed op je hoede en doe alles wat wettelijk verplicht is. Weet dat je Beobank adviseur je  kan helpen je wagen in te schrijven.
 
(!) Vergeet zeker en vast niet om je roze formulier mee te nemen. Zonder dat formulier kan je de wagen niet laten inschrijven.
 

De BA-verzekering

Er is in heel België maar één verplichte verzekering en dat is de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid voor motorrijtuigen. Of het nu een brommer, motor, bestelwagen of personenwagen is: deze verzekering moét je afsluiten. Ze dekt schade die je aan anderen toebrengt met je wagen.

Bepaalde BA-verzekeringen hebben bijkomende dekkingen zoals de dekking van uw oude wagen gedurende een bepaalde periode of de BOB-waarborg.

Als je ook de schade wil dekken aan je eigen wagen of je eigen verwondingen, dan moet je een extra verzekering afsluiten. Je verzekert jezelf dus zoveel als je wilt.
 

Het inschrijvingsbewijs

Maar liefst 24 uur nadat je bent langsgegaan bij je verzekeraar, ontvang je het inschrijvingsbewijs én de nummerplaat thuisbezorgd. Het inschrijvingsbewijs kost 26 euro en je betaalt het rechtstreeks aan Bpost. Wil je ze extra snel (de dag zelf nog indien besteld voor 12u30) ontvangen, dan betaal je 80 euro extra.  Kijk altijd goed na dat de nummerplaat identiek is aan het kenteken dat vermeld staat op je inschrijvingsbewijs. 
 

Tweedehands?

Kocht je een tweedehands wagen, dan zijn alle voorgaande stappen ook van toepassing. Het enige verschil: als je de wagen van een particulier kocht, moet er geen btw aangerekend worden. Schaf je je wagen bij de garage aan, dan hanteert de verkoper ofwel de normale btw-regeling van 21 %, ofwel een bijzondere regeling van belastingheffing op de winstmarge. In dit geval zal de btw berekend worden op de winstmarge die de verkoper aanrekent.
 
(!) Betaal het voertuig niet contant, maar zorg ervoor dat je via bankoverschrijving een mededeling van aankoop vermeldt. Zo heb je altijd een bewijs van de aanschaf van je wagen.

Beobank NV/SA, verzekeringsagent, FSMA 19688 A, Generaal Jacqueslaan 263g, 1050 Brussel, BTW BE 0401.517.147 RPR Brussel, IBAN BE77 9545 4622 6142 en de agenten of makelaars toegelaten door het FSMA als verzekeringstussenpersoon.

Hoe kunnen we u helpen?