Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Verzekeringen: welke zijn verplicht en welke niet?

Verzekeringen

Je wagen, telefoon, woning, fiets of brommer en zelfs je leven: je denkt er maar aan en je kan het verzekeren. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Maar welke varianten zijn verplicht en welke niet? Een duidelijk overzicht.

Verplicht

Als particulier ben je op zich niet verplicht om een verzekering af te sluiten, tenzij je een eigen voertuig (auto, brommer, bestelwagen,…) hebt. Dan is een autoverzekering met burgerlijke aansprakelijkheid verplicht om op de Belgische wegen te rijden. Ze dekt je verantwoordelijkheid voor alle materiële en lichamelijke schade die je zou kunnen toebrengen aan derden bij een ongeval waarvoor je verantwoordelijk bent.

Aangeraden

Op vandaag is een brandverzekering wettelijk niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden.  Wanneer je een huurovereenkomst ondertekent, kan de eigenaar eisen dat je een brandverzekering op jouw naam afsluit. Ontstaat er dan een brand, dan betaalt je verzekering het verzekerde bedrag terug. Normaliter zal de eigenaar het gebouw zelf verzekeren en hoef je geen volledige woningpolis af te sluiten.

Koop je een woning en ga je daarvoor lenen, dan kan de bank je ook verplichten een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Vervolgens is er de familiale verzekering, die van pas komt wanneer er in de privésfeer schade wordt toegebracht aan een ander. Bijvoorbeeld: je zoon schopt met een voetbal de ruit van de buren stuk, dan dekt je familiale verzekering de schade. Een ander voorbeeld: je rijdt tegen de garagepoort van vrienden. Dan betaalt opnieuw jouw familiale verzekering de kosten terug. Check altijd wie er allemaal gedekt is door de verzekering.  

Tenslotte is er de ziekte- en hospitalisatieverzekering. Deze zorgen ervoor dat doktersbezoeken, maar ook onderzoeken in het ziekenhuis en operaties gedeeltelijk terugbetaald worden. Via de verplichte ziekteverzekering (mutualiteit of ziekenfonds) heb je hoogstwaarschijnlijk al een mooie verzekering die je in heel wat gevallen dekt. Maar je kan ook nog extra verzekeringen afsluiten om de kosten die de verplichte ziekteverzekering niet dekt toch terugbetaald te krijgen, bijvoorbeeld een ziekenhuisopname met verblijf in een éénpersoonskamer.  

Extra

Uiteraard beslis je zelf over de kost van je verzekering in functie van de voorwerpen die je wenst te verzekeren. Kies je ervoor om elk item dat je bezit te verzekeren, zoals het scherm van je smartphone, je trouw- of verlovingsring, enzovoort, dan kost je dat meer. Maar je kan ook andere aspecten van het leven verzekeren, denk aan een levensverzekering, een uitvaartverzekering of pensioenspaarverzekering.

Misschien is dit het ideale moment om de balans van je verzekeringen op te maken? Ben je voldoende of net te veel verzekerd, of twijfel je daaraan? Ga één langs in één van onze agentschappen en ontdek de verschillende verzekeringsformules die Beobank voorstelt.

Beobank NV/SA, verzekeringsagent, FSMA 19688 A, Generaal Jacqueslaan 263g, 1050 Brussel, BTW BE 0401.517.147 RPR Brussel, IBAN BE77 9545 4622 6142 en de agenten of makelaars toegelaten door het FSMA als verzekeringstussenpersoon. Beobank werkt met deze verzekeringsmaatschappijen: North Europe Life Belgium, North Europe Life Luxembourg en Partners Verzekeringen.

Hoe kunnen we u helpen?