Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De financiële markten: stand van zaken

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 02/12/2022

Marktnieuws

Storm op komst op de vastgoedmarkt

De stijging van de rentevoeten gaat de vraag naar huisvesting en de vastgoedprijzen beïnvloeden. De uitdaging om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren kan echter wel opportuniteiten bieden aan beleggers.

Hoewel de prijsbarometers op de vastgoedmarkten momenteel standhouden, lijkt dit slechts een kwestie van tijd. De snelle stijging van de rentevoeten heeft reeds een impact op een aantal geavanceerde indicatoren, zoals de vraag naar hypothecaire kredieten. Zo verwacht 64% van de banken in de eurozone een daling van de vraag in het 4e kwartaal, in lijn met de volle lockdown in 2020 en de financiële crisis in 20081. De twee voornaamste remmende factoren zijn het consumentenvertrouwen en de rentevoeten.

Kredietrentes en -voorwaarden

De rentevoeten hebben inderdaad een directe impact op de leencapaciteit van kandidaat-kopers. Hoe hoger de rentevoet, hoe minder een huishouden kan lenen voor eenzelfde maandbedrag, dat vaak afhangt van de inkomsten. Bovendien heeft de overheid de afgelopen jaren de banksector opgedragen om de toekenningsvoorwaarden van hypothecaire kredieten te verstrengen2.

Deze vraag kwam er toen de huizenprijzen sterk zijn beginnen stijgen in het kielzog van het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds 2008. De overwaardering van de prijzen werd nog versterkt tijdens de pandemie, toen velen een woning wilden kopen of wilden verhuizen.

Volgens indicatoren, zoals de verhouding van de prijzen tot het gezinsinkomen en tot de huurprijzen, is vastgoed in Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland en Zweden het meest overgewaardeerd.

Risico op een daling met meer dan 10%

Huishoudens zullen nog minder geneigd zijn schulden en risico's aan te gaan om een woning te kopen als ze zich zorgen maken over de toekomst. Momenteel schommelt het consumentenvertrouwen rond het laagste niveau sinds gegevens worden bijgehouden (1985)3, door de inflatie, de energiecrisis en de dreigende recessie.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zouden de woningprijzen in de industrielanden met meer dan 10% kunnen dalen. Daarnaast heeft het Europees Comité voor systeemrisico's (ECSR) gewaarschuwd voor opkomende kwetsbaarheden in de residentiële vastgoedsector in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nederland, het VK en Zweden4.

Deze waarschuwing betreft niet alleen de waarderingsniveaus, maar eveneens het type lening. In Nederland en het VK ligt het percentage huishoudens met een lening met variabele rente hoger, nl. meer dan 25%. Zij worden rechtstreeks getroffen door de rentestijging, die hun budget uit evenwicht kan brengen.

Bedreigingen en opportuniteiten

In een dergelijke context is het niet verrassend te zien dat het aantal verleende bouwvergunningen in steeds meer landen daalt, waaronder in Frankrijk5 en Duitsland6, wat een impact zal hebben op de bouwsector en op alle verwante leveranciers, goed voor 13% van de gehele industriële productie in Europa.

Desalniettemin heeft de energiecrisis gewezen op het belang van een betere energieprestatie van gebouwen. Meer dan de helft van het Europese vastgoed is meer dan 50 jaar oud en het huidige renovatietempo bedraagt slechts 1% per jaar. In het kader van de Europese strategie voor CO2-neutraliteit tegen 2050, heeft de EU een enveloppe van 200 miljard euro voorzien om dit tempo op te drijven tot 3%.

De huidige beurscorrectie op de industrieën verwant aan de vastgoedsector kan dus kansen bieden. Denk maar aan fabrikanten van oplossingen die bijdragen tot de energieprestaties van gebouwen, zoals producenten van warmtepompen. Vooral nu de EU haar les lijkt te hebben geleerd met de zonnepanelen en voorzichtiger te werk gaat, om de buitenlandse concurrentie niet indirect te subsidiëren.

Onze adviseurs staan steeds ter beschikking voor verdere toelichtingen. Aarzel niet om hen te contacteren.

 

Bronnen:

1. https://www.ecb.europa.eu/stats/ecb_surveys/bank_lending_survey/html/ecb.blssurvey2022q3~f65831209d.en.html#toc10

2. https://www.nbb.be/fr/articles/la-banque-nationale-exhorte-le-secteur-financier-faire-preuve-dune-prudence-accrue-dans

3. https://www.nbb.be/fr/articles/la-banque-nationale-exhorte-le-secteur-financier-faire-preuve-dune-prudence-accrue-dans

4. https://www.imf.org/external/french/np/blog/2016/120916f.htm

5. https://www.statistiques.developpement-durable.gouv.fr/les-logements-neufs-0?rubrique=53

6. https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/11/PD22_485_3111.html

 

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?