Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

De financiële markten & COVID-19: stand van zaken

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 19/02/2021

Marktnieuws

Groeimarkten: wat als de onderwogen landen in onze portefeuilles in 2021 voor mooie rendementen zorgen?

In dit blogartikel geven we een beknopt overzicht van de strategische beleggingsdomeinen in een aantal groeilanden.

Wij zullen hier een aantal ideeën neerpennen die dit jaar gunstig kunnen zijn. In volgende blogartikels zullen we een aantal van deze opportuniteiten verder uitdiepen. Vandaag kijken we naar 4 Aziatische landen, 1 Zuid-Amerikaans land, 1 Afrikaans land en 1 Oost-Europees land.  

China

Zelfs met de hele Coronacrisis hebben de Chinese markten getuigd van een zekere weerbaarheid sinds maart 2020, met een stijging van bijna 43% op de markten1. Dit mooie resultaat zou te danken zijn aan een economisch herstel in V-vorm en de maatregelen die werden ingevoerd om de pandemie in te dijken. Daarnaast is er ook de verkiezing van Joe Biden (vermindering van de spanningen) en de stijging van de online consumptie en e-commerce.

De resultaten in het 3de kwartaal van 2020 waren goed en deze tendens zou zich in 2021 moeten verderzetten, dankzij een potentiële stijging van de consumptie van de huishoudens en de versnelde uitrol van nieuwe infrastructuurprojecten. Om de binnenlandse vraag te boosten, zou de regering onderstaande acties kunnen overwegen:

 • sociaal: inzetten op nieuwe stadsuitbreidingsplannen, de sociale ongelijkheid wegwerken en de inkomsten verhogen;
 • technologisch: 5G verder uitrollen, de economie digitaliseren en verdere stappen zetten in de artificiële intelligentie;
 • financieel: het aantal beursgangen verhogen en de beursmarkt ruimer openstellen.

In een context waarin de yuan sterker wordt ten opzichte van de dollar, betekent hogere inkomsten ook dat de bedrijven, die sterk blootgesteld zijn aan schulden in USD, positieve bedrijfswinsten boeken. De sectoren om in het oog te houden zijn de discretionaire consumptie, de communicatiediensten en de industrie. Deze sectoren zouden de vruchten moeten plukken van de shift in de consumptiegewoonten (online) en van de technologische vooruitgang. De materiaalsector (steenkool, cement, staal) en de nutsvoorzieningen (petrochemie) zouden ook voordeel moeten halen uit de toenemende vraag in de bouwsector.

Indonesië

Voor Indonesië zou de rotatie van groeiaandelen naar waardeaandelen gunstig moeten zijn. Dit zijn de potentiële katalysatoren voor dit land:

 • De economie zou moeten worden ondersteund door de stijging van de roepia en het economisch herstel in V-vorm.
 • De goedkeuring van de zogenaamde ‘Omnibus Law2 zou de economie in zijn geheel moeten steunen en doen opveren.
 • De toestroom van buitenlands kapitaal als gevolg van deze nieuwe wet, de ‘Omnibus Law’, alsook de verkiezing van Joe Biden zouden de resultaten op de Indonesische markt moeten ondersteunen. Laten we niet vergeten dat in 2020 bijna 3 miljard buitenlands kapitaal uit Indonesië werd weggehaald.

De sectoren die het meest zouden moeten gedijen bij deze positieve tendens zijn de financiële sector, de basismaterialen en de infrastructuur dankzij het nieuwe overheidsfonds3 .

Zuid-Korea

Net als China is ook Zuid-Korea erin geslaagd de pandemie in te dijken en is de munt in waarde gestegen. Dankzij de sterke munt en de wens van de regering om buitenlandse beleggers te steunen, zou de KOSPI-index (de belangrijkste beursindex van Zuid-Korea) een mooie prestatie moeten blijven neerzetten. Zuid-Korea zou in 2021 moeten blijven gedijen dankzij de halfgeleiders. Sommige thema’s in de industriesector zouden het eveneens goed moeten doen dankzij de positieve ESG-tendens, zoals elektrische voertuigen en alle materialen die daarmee verband houden, de groene energie en de optimalisatie van datacenters.

De sectoren die onze voorkeur dragen zijn onder andere de algemene consumptie, de technologie en de basismaterialen.

Thailand

Thailand was één van de Aziatische landen die economisch het hardst werden getroffen door COVID-19. Het land leed hoge winstdervingen omwille van de grenssluitingen. Wij onthouden 3 gunstige elementen voor dit land:

 • De vaccinaties zouden het herstel van het toerisme en de luchtvaart moeten ondersteunen, wat positief zal zijn voor de consumptie en de terugkeer van het vertrouwen in de economie;
 • De verkiezing van Joe Biden zou meer kapitaal moeten aantrekken in de regio;
 • De deelname aan het RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership - ontwerp van vrijhandelsakkoord tussen vijftien landen rond de Stille Oceaan)4 zou de industriële sector moeten ondersteunen en in een dynamiek van economische relance zouden de export en de buitenlandse beleggingen ook moeten toenemen.

Onze voorkeursectoren zijn de industrie, het vastgoed, de financiële sector en de discretionaire consumptie.

Brazilië

Ook Brazilië trekt onze aandacht met 3 grote speerpunten:

 • De potentiële begrotingshervormingen5 zouden goed nieuws zijn voor het minimumloonproject, dat van 192 real (29 euro) zou stijgen naar 232 real (36 euro) en zou worden uitgebreid naar bijna 57 miljoen inwoners (versus 41 miljoen);
 • De potentiële stijging van de bedrijfsinkomsten als gevolg van een prijsstijging van de grondstoffen;
 • De lage rentevoeten waardoor beleggers aandelen verkiezen boven obligaties en Brazilië is natuurlijk een regio die de afgelopen jaren, in vergelijking met Azië, onderwogen was.

Wij zullen inzetten op de financiële sector, vastgoed en zowel de discretionaire als de duurzame consumptie.

Rusland

Rusland blijft een land om in het oog te houden binnen de portefeuilles. Zijn index (MSCI Russia) bestaat voor bijna 50% uit aandelen in aardolie en voor bijna 20% uit financiële aandelen. Hoewel de olieprijs nog niet volledig is hersteld, blijft een vat Brent aan 31 euro gunstig voor de ontginningsbedrijven in Rusland. Het vaccin en de potentiële heropening van de grenzen in het najaar zouden kunnen lijden tot een onevenwicht tussen de vraag en het aanbod (normalisering van de verplaatsingen en het luchtverkeer enz.), met een olieprijs tot wel 50 dollar per vat als gevolg. Bovendien is de daling van de dollar tegenover de roebel ook een element dat de binnenlandse markt en de financiële ratio’s van de lokale bedrijven moet ondersteunen.

Tot slot staat Rusland bekend als één van de beste dividendbetalers (> 7%)6 in de lijst met groeilanden, wat het aantrekkelijk maakt in een context met rentevoeten die met de nul flirten of zelfs onder de nul duiken.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika zou eveneens voordeel moeten halen uit het economisch herstel van de lokale business. De lokale economie werd hard getroffen door COVID-19 en bovendien was de economie vóór de Coronacrisis al in volle recessie. De regering heeft hervormingen beloofd in de visums7 en de hernieuwbare energie8 om de infrastructuurprojecten nieuw leven in te blazen, maar ook om de corruptie te bestrijden.

In een dergelijke omgeving gaat onze voorkeur uit naar de sector van de basismaterialen en de discretionaire consumptie.

 

________________________________

Bronnen:

1. Alle macro data in de tekst komen van Bloomberg Analytics

2. https://investmentpolicy.unctad.org/investment-policy-monitor/measures/3567/indonesia-omnibus-law-on-job-creation-has-been-enacted

3. https://www.reuters.com/article/us-indonesia-swf-idUSKBN29V0UT

4. https://www.internationaltradecomplianceupdate.com/2020/11/16/thailand-additional-details-about-the-rcep/

5. https://www.ft.com/content/fbad2dd4-b8fe-40b1-bc8d-e4a0deb796f1

6. https://lu.allianzgi.com/-/media/allianzgi/eu/luxembourg/editorial/knowledge-vault/19-1670-russia-the-hidden-dividend-gem.pdf

7. https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=0821fe7b-cf09-41ad-bb6a-4cfa7dc3fdd2

8. https://www.reuters.com/article/uk-safrica-power-idUSKBN29V0NT

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?