Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De financiële markten: stand van zaken

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 20/02/2024

Marktnieuws

Anticiperen op de risico's

Nu de beurzen wereldwijd recordhoogten hebben bereikt, is het belangrijk om voorbereid te zijn op een eventuele correctie en zich te richten op de markten die het meeste potentieel bieden in een risicovolle omgeving.

In de afgelopen weken hebben een aantal belangrijke indices nieuwe records gevestigd, waaronder de Franse CAC 40, de Duitse DAX en de Amerikaanse S&P 500. Misschien hebben beleggers het paard achter de wagen gespannen door te veronderstellen dat de centrale banken dit jaar een reeks renteverlagingen gaan doorvoeren gezien het trage tempo van de desinflatie. In de VS bleef de kerninflatie in januari stabiel op 3,9%1 en heeft de Federal Reserve alle hoop op een snelle verlaging van haar basisrente in de kiem gesmoord.

Japan onderscheidt zich

Om de impact van een eventuele trendombuiging op de markten te beperken, is een weloverwogen regionale allocatie essentieel. In dat opzicht blijven we Japan genegen. De beurs van Tokio onderscheidt zich al enkele jaren, maar heeft nog niet al zijn potentieel uitgeput.

Er zijn vier grote tendensen die de Japanse aandelen ondersteunen:

  1. de hervorming van de Japanse markten versterkt de winstgevendheid van bedrijven en het rendement voor aandeelhouders;

  2. Japanse bedrijven beschikken over aanzienlijke liquide middelen, waarmee ze hun eigen aandelen kunnen terugkopen;

  3. de internationale financiële stromen richting Japan beginnen toe te nemen;

  4. Japan is de enige grote ontwikkelde markt waar het dividendrendement op aandelen hoger is dan de rente op obligaties.


Hoge dividenden

In Europa biedt het Verenigd Koninkrijk eveneens een aantal voordelen. Ten eerste is de Britse beurs sinds eind 2022 achtergebleven ten opzichte van de internationale tendens. Ten tweede is het een markt met een lage bèta, wat betekent dat hij over het algemeen minder volatiel is, o.a. doordat sectoren zoals de gezondheidszorg en basisconsumptiegoederen sterk doorwegen.

Dit defensieve karakter wordt nog versterkt door een hoog dividendrendement van 3,9% voor het vlaggenschip van de Londense index, de Footsie 1002, vergeleken met een wereldwijd gemiddelde van 1,9% voor de ontwikkelde markten3.

De Chinese cycli

Diversifiëren met Chinese aandelen is ook een mogelijke piste. De recente steunmaatregelen aangekondigd door Beijing, zoals de aankoop van indexfondsen door de overheid en een verbod op shortselling, zullen de tendens waarschijnlijk versterken.

Bovendien bieden de Chinese beurzen zeer aantrekkelijke waarderingen na drie jaar van ondermaatse prestaties. De vooruitzichten zullen echter pas echt positief zijn als China erin slaagt om de volgende vijf cycli gunstig op elkaar af te stemmen: groei van het bbp, evolutie van de winst per aandeel, vastgoedmarkt, kredietvoorwaarden en economische herbalancering (minder afhankelijk worden van export).

Onze adviseurs staan steeds ter beschikking voor verdere toelichtingen. Aarzel niet om hen te contacteren.

 

Bronnen:

1. https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm

2. https://research.ftserussell.com/Analytics/FactSheets/Home/DownloadSingleIssue?issueName=UKX&isManual=False

3. https://www.msci.com/www/fact-sheet/msci-world-index/05830501

 

Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?