Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

De financiële markten & COVID-19: stand van zaken

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 20/11/2020

Marktnieuws

COVID-19: de ondernemerseconomie te hulp?

Terwijl de bedrijven met een grote marktkapitalisatie (large caps) nog steeds de onvoorwaardelijke steun genieten van de centrale banken, hebben heel wat KMO’s tijdens de eerste coronagolf zwaar verlies geleden en zullen sommige daar zelfs niet meer van kunnen herstellen.

Het concept “creatieve vernietiging” van Joseph Schumpeter, economist uit de 19de eeuw, mag dan wel steeds meer een feit zijn door de digitalisering, we mogen niet vergeten dat het industriële weefsel altijd geweven is rond de ondernemerseconomie. Hierbij beloont de belegger enkel die bedrijven die met de meestbelovende ideën komen en/of hun handelsbalans het best beheren.

Zo was het derde kwartaal van 2020 voor de “unicorns” in Silicon Valley (startups met een waardering van meer dan één miljard dollar, zoals Dropbox, Snapchat, Blablacar, Pinterest) een recordkwartaal op het vlak van beleggingen. Tijdens dit kwartaal vonden 1.461 financiële transacties plaats voor een totaal bedrag van 36,5 miljard dollar1. In een context waarin de volatiliteit op de aandelenmarkten de langetermijnbeleggers steeds weer doet twijfelen, zou het goed zijn om te begrijpen waarom de zogenaamde "SPAC's" ( (Special Purpose Acquisition Companies) tijdens de coronapandemie een dergelijke “boom” gekend hebben in de VS.  

Wij gaan het in deze editie ook hebben over alternatieve, al dan niet beursgenoteerde beleggingen, om de verschillen te begrijpen en ook de mogelijke tendensen die zich aftekenen.

Wat is het belang van een SPAC?

Special Purpose Acquisition Companies” (SPAC) is wat we “blank check companies” noemen in het Engels. Dit zijn beursgenoteerde bedrijven die geen bijzonder businessplan hebben, maar wel fondsen willen werven om bedrijven over te nemen en/of te laten fusioneren.

Wanneer zo’n vehikel aanzienlijke fondsen heeft ingezameld, kan het via een persbericht officieel een privé-onderneming viseren en er officieel in investeren om ermee te fusioneren. De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven dit meegemaakt, bijvoorbeeld Virgin Galactic (luchtvaart) en DraftKings (e-gaming).

Eén van de voornaamste redenen waarom bedrijven worden opgekocht door een SPAC is om snel financiering te bekomen via de financiële markten, in tegenstelling tot een IPO (Initial Public Offering)2 of beursintroductie waarbij het tot één jaar kan duren alvorens gefinaliseerd te zijn en die sterkt afhankelijk blijft van het marktgevoel (volatiliteit). Een SPAC en een IPO streven wel hetzelfde doel na, maar de weg ernaartoe is sterk verschillend.  

Een SPAC kan in 8 weken afgerond zijn. De termijn om een onderneming te registreren is heel kort en is in weken uit te drukken (vs. maanden voor een IPO). Verder hoeft bij een SPAC de onderneming  niet alle businessrisico’s, noch de boekhoudkundige balansen uit het verleden bekend te maken (bij een IPO is dit wel verplicht).

SPAC’s bestaan wel al meer dan 20 jaar, maar hun aantal neemt sterk toe sinds 2018:  46 SPAC’s in 2018, 59 SPAC’s in 2019 ter waarde van 14 miljard en ook dit jaar met 169 SPAC’s ter waarde van 63 miljard3.

Vormen SPAC’s een bedreiging voor Venture capital en Private equity?

Voor we ze kunnen vergelijken, is het goed om Private Equity en Venture Capital te definiëren.

Private equity wordt vaak geassocieerd met een investering in aandelen die de eigendom of een belang in een entiteit vertegenwoordigt die niet genoteerd is aan of verhandeld wordt op de beurs. Private equity is afkomstig van investeringskapitaal uit fondsen van vermogende particulieren en bedrijven. Deze investeerders kopen aandelen van privébedrijven of nemen de controle over van overheidsbedrijven met de bedoeling deze te privatiseren en om zo de openbare aandelenmarkten te verwijderen. Over het algemeen zijn private-equityspelers grote institutionele beleggers en pensioenfondsen.

In tegenstelling tot 2019 daalde de fondsenwerving door Private equity dit jaar van 316 miljard naar 170 miljard. Hiermee volgt fondsenwerving de markttrend van de risicobereidheid tijdens deze COVID-19-periode4.

Venture capital (durfkapitaal) daarentegen is financiering die wordt toegekend aan startups en kleine bedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze een sterk opwaarts potentieel hebben. De financiering komt meestal van vermogende investeerders, investeringsbanken en elke andere financiële instelling.

Tussen de sectoren die in het derde kwartaal van 2020 een inkomstenstijging kenden, vinden we de internet sector met een recordbedrag van 12 miljard dollar aan investeringen (wat neerkomt op 35% van de durfkapitaalinvesteringen in de VS), vervolgens de gezondheidssector met een omzetcijfer van 8 miljard dollar aan investeringen (vertegenwoordigt 22% van de durfkapitaalinvesteringen in de VS) en de telecommunicatie/mobiele telefonie sector met 4,3 miljard dollar aan investeringen (12% van de investeringen)5.  

Als we de investeringen in de gezondheidssector meer in detail analyseren, zien we dat de digitale gezondheid bijna 172 deals vertegenwoordigt ter waarde van 5,8 miljard dollar (66% van de gegenereerde omzet) in het derde kwartaal van 20206. Dit is bijna een verdubbeling tegenover de voorgaande kwartalen. Voor wie dit niet weet, de digitale gezondheidssector heeft tot doel om inefficiënties te verminderen en de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Diverse projecten rond telegeneeskunde (videoconferentie tussen patiënt en arts), mobiele gezondheid (gebruik van smartphones om gezondheid te monitoren), draadloze telemetrie, of het gebruik van artificiële intelligentie (vb. kankerdiagnose) tonen aan dat er nog aanzienlijke opportuniteiten zijn om hierin te beleggen7.

Als conclusie kunnen we stellen dat deze 3 soorten investeringsvehikels elk een verschillend beleggersprofiel aantrekken. De investeringsprojecten via SPAC draaien rond vrij futuristische ideeën8, die tussen sciencefiction en onderzoek in liggen. Voor Venture capital of durfkapitaal zien we dat de financiering zich in de laatste kwartalen van het jaar meer richt op projecten in onderzoek en ontwikkeling. Ten slotte staat Private equity dichter bij projecten die de economische transitie doormaken waarin we momenteel leven.

Hoe zit het met de beursgenoteerde bedrijven?

Voor beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen stellen we vast dat ze de afgelopen 3 maanden goed hebben gepresteerd. Meerdere redenen kunnen deze inhaalbeweging verklaren:

  • zij halen voordeel uit het verschil tussen groeiaandelen en de binnenlandse vraag;
  • de blootstelling van beleggers aan small caps (bedrijven met een relatief lage marktkapitalisatie) was laag tijdens 2020;
  • de activiteit van institutionele spelers heeft, door de impact van COVID-19, deze activaklasse ook buiten beschouwing gelaten.

Deze goede performance zou kunnen voortduren tot begin 2021, omdat:

  • de bedrijfsresultaten naar boven zouden kunnen worden bijgesteld als gevolg van de aankondigingseffecten van bepaalde Centrale Banken met betrekking tot de steun van hun economieën (Europese Centrale Bank) of regeringen met betrekking tot hun toekomstvisie voor de economie;
  • de verkiezingsresultaten in de Verenigde Staten met een overtuigende overwinning  voor presidentskandidaat Joe Biden de rust zou kunnen doen terugkeren op de financiële markten;
  • de validatie van het COVID-19-vaccin de financiële markten zou moeten helpen om te anticiperen op bedrijfsresultaten, zoals het vroeger gebeurde.

KMO’s actief in de houtsector zitten ook boordevol aantrekkelijke projecten, zoals de productie van geperst hout voor de productie van palen, spoorbielzen en speciaal behandeld hout voor maritieme toepassingen. In de automobielsector wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een betere akoestiek in de auto, maar ook aan het gebruik van technologie om het gewicht en het verbruik van de auto te verminderen. Om nog maar te zwijgen van de verschillende ontwikkelingen rond de zogenaamde “circulaire economie" (beperking van de verspilling van hulpbronnen en de gevolgen voor het milieu, en verhoging van de efficiëntie in alle stadia van de producteconomie).

Het is daarom altijd verstandig om te blijven geloven en investeren in de innovatiekracht van de KMO-sector. Ze zijn nog steeds een weerspiegeling van onze economie. Al te vaak investeren wij in “large caps” zonder te kijken naar wie de leiding heeft over het bedrijf. Zo konden twee Chinese staatsbedrijven (SOE of State Owned Enterprise) met een AAA-kredietrating (veiligste kwaliteit in termen van terugbetaling van schulden) bijvoorbeeld hun schulden niet aflossen9. Deze twee gevallen van wanbetaling hebben de twijfels doen toenemen over de juistheid van de toegekende kredietrisico van grote overheidsbedrijven en over de methodologie die wordt toegepast door ratingbureaus. Momenteel zouden bijna 83 andere Chinese staatsbedrijven onder druk kunnen staan, aangezien de overheid minder inschikkelijk zou kunnen zijn voor dat soort bedrijven dat niet langer voldoet aan het vijfjarenprogramma10 en aan de nieuwe financiële normen11.  

 

________________________________

Bronnen:

1. Bloomberg Analytics

2. Meer info op : https://www.beobank.be/nl/particulier/lexicon/starten-met-beleggen/ipo

3.+ 4. Bloomberg Analytics

5.+ 6. https://www.pwc.com/us/en/moneytree-report/assets/MoneyTree_Report_2020_Q3.pdf

7. https://www.fda.gov/medical-devices/digital-health-center-excellence

8. https://www.bbc.com/news/technology-54797917 

9. https://seekingalpha.com/article/4389576-chiq-chinas-consumer-discretionary-sector-headed-for-major-speedbumps

10. https://www.cnbc.com/2020/10/26/china-to-reveal-its-five-year-fyp-growth-strategy-in-xi-jinping-era.html

11. https://chinapower.csis.org/china-face-looming-debt-crisis/

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?