Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Is uw spaargeld beschermd?

Beobank

Wat gebeurt er met uw spaargeld als uw bank failliet gaat? In België is uw spaargeld in zo'n geval wettelijk beschermd door het Beschermingsfonds voor Deposito's en Financiële Instrumenten en het Bijzonder Beschermingsfonds voor Deposito's en Levensverzekeringen.

 

Wettelijke garantie

Deze fondsen worden gefinancierd door de Belgische banken (zie ledenlijst) en de verzekeringsmaatschappijen. In geval van faillissement, worden zowel uw deposito's als uw verzekeringen van Tak 21 terugbetaald voor zover uw instelling aan het Fonds deelneemt. Onder deposito's vallen zowel zicht-, termijn- en spaarrekeningen als kasbons op naam. Deze terugbetaling is wettelijk geregeld voor een bedrag van maximaal 100.000 euro.

Geldt dit voor iedereen?

Zowel particulieren, als verenigingen en kmo's hebben recht op de terugbetaling. De garantie geldt per persoon (zowel een natuurlijke als een rechtspersoon) als per financiële instelling die is toegetreden tot de beschermingsregeling. Hebt u zowel een spaarrekening als een zichtrekening bij dezelfde bank? Dan zult u bij een faillissement maar één keer maximaal 100.000 euro ontvangen. Staat de zicht- en spaarrekening op naam van twee personen? Dan hebben beide personen recht op een vergoeding van 100.000 euro.

Voor effecten geldt een andere regeling, met een maximale vergoeding van 20.000 euro.

 
Gedetailleerde informatie over de beginselen, voorwaarden en regels inzake de tegemoetkomingen zijn beschikbaar op:
- www.beschermingsfonds.be

Hoe kunnen we u helpen?