Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

5 renovatiewerken waarmee u energie bespaart

renovatieplannen

De meeste mensen renoveren om twee redenen: om hun huis een nieuwe look te geven of om energiebesparende werken uit te voeren. Die maken uw huis comfortabeler én zorgen voor een lagere energiefactuur. Wij zetten voor u de 5 meest energiebesparende renovatiewerken op een rij.

  1. Isolatiewerken

Veel staat of valt bij de isolatie van uw woning. Een slecht geïsoleerde woning zorgt voor onnodig energieverlies en is dus een van de belangrijkste dingen om aan te pakken. Goed isoleren is een combinatie van het geschikte materiaal en een nauwkeurige plaatsing. Het is vooral belangrijk om luchtlekken, temperatuurschommelingen, koudebruggen en condensatie te vermijden. Hoe recenter uw woning, hoe beter uw energiescore natuurlijk is. In oude woningen werd hier veel minder belang aan gehecht. Dat merkt u bijvoorbeeld aan enkel glas of niet-geïsoleerde muren. Is het tijd om uw isolatieplannen in de praktijk om te zetten? Ontdek ons Ecokrediet om uw project te financieren.

  1. Verwarm op een duurzame manier

Duurzame energiebronnen of hernieuwbare energie leveren u heel wat voordeel op. Zo kan u uw oude cv-ketel vervangen door een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler of warmtepompboiler. Een zonneboiler verwarmt uw huis via een zonnecollector met gratis zonnewarmte, terwijl een warmtepompboiler warmte uit de omgeving haalt. De compressor verhoogt die warmte en warmt de waterboiler op. Ook vloerverwarming is een erg energiezuinige manier om uw woning te verwarmen.

  1. Wek uw eigen elektriciteit op

De energie die u zelf opwekt met zonnepanelen hoeft u natuurlijk niet van het net te halen. Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom, die door de omvormer dan weer wordt omgezet in wisselstroom. Op die manier kan u uw elektrische apparaten laten draaien op uw eigen zonne-energie. Dit moet wel gelijktijdig, tenzij u ook investeert in een batterij die de energie voor u opslaat voor later gebruik. Een gemiddelde fotovoltaïsche installatie kost 6.000 tot 8.000 euro. Benieuwd naar de kosten die andere werken met zich meebrengen? In dit artikel zetten we de verschillende prijzen van de vaakst voorkomende (energetische) renovaties op een rij..

  1. Investeer in thermostatische kranen

Uw kamerthermostaat reageert enkel op de temperatuur van de woonkamer. Ruimtes die meer zon krijgen of kleiner zijn dan de woonkamer zijn veel sneller op temperatuur, maar de verwarming zal daar wel blijven branden tot de aangegeven temperatuur in de woonkamer is bereikt. Hier kunnen thermostatische kranen bij helpen: die zorgen ervoor dat de radiator bij een bepaalde temperatuur uitvalt. De temperatuurmeter in de kraan meet de temperatuur in de kamer en bepaalt dan automatisch hoeveel watertoevoer er naar de radiator nodig is. Comfortabel én energiezuinig dus.

  1. Ga voor ledlampen

We sluiten af met een kleinere, maar wel effectieve besparing. Ledlampen zijn immers zo’n 90% zuiniger dan gloeilampen en 85% zuiniger dan halogeenlampen. Let bij de aankoop van ledlampen zeker op het energielabel. Dat werd op 1 september 2021 vernieuwd en gaat vanaf nu van A tot G. De keuring werd ook strenger, waardoor A- en B-labels momenteel nog zeldzaam zijn. Een kleine investering en besparing, maar alle beetjes helpen om uw energiefactuur te verlichten.

Wilt u uw woning energie-efficiënter maken?

Ontdek ons Ecokrediet

Let op, geld lenen kost ook geld

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.

Hoe kunnen we u helpen?