Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

6 vuistregels om je woning energiezuinig te maken

Energiezuinig wonen

Bouwen of renoveren, dat doe je best meteen grondig. En wat is er anno 2018 aangenamer dan ecologisch verantwoord én energiezuinig te wonen? Deze twee pijlers goed aanpakken, bespaart je heel wat geld en jaagt de waarde van je woning de hoogte in. Wij tonen je hoe je dat het beste aanpakt.

Dubbel of driedubbel glas

Vandaag is investeren in dubbel glas nog niet verplicht, maar vanaf 2020 is dat wel het geval in Vlaanderen. Wie zijn woning in een nieuw jasje wil stoppen, doet er dus goed aan om te starten met de isolatie van de ramen. Eigenaars die dit meteen grondig doen en hoogrendementsglas plaatsen, kunnen onder bepaalde voorwaarden zelfs een premie krijgen. Maar wat is dat speciale glas? Wel, hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas omdat de spouwen gevuld worden met een edelgas. Wil je de beste van de klas zijn, dan investeer je best in driedubbele beglazing. Wie tegen 2020 niet aan de eisen van de overheid voldoet, krijgt strafpunten toegekend. Vanaf 15 strafpunten kan je woning zelfs ongeschikt verklaard worden.

Maar wat met Wallonië en Brussel? Wel, hier geldt de dakisolatienorm 2020 niet. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een strengere EPC-reglementering enkel voor een nieuwbouw, renovatie of aanpassing waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is. Om eigenaars van woningen toch te stimuleren werd de dakisolatiepremie voor 2018 wel opgetrokken. In Wallonië daarentegen is er geen sprake van strengere reglementering rond dakisolatie, wat verklaart waarom er hier slechts 1 dak op 2 geïsoleerd is.

Isoleer ook je vloeren

Wie aan isoleren denkt, ziet zichzelf meteen dikke pakken isolatiemateriaal in de spouwmuren duwen. Een veelgemaakte fout is dat je de vloer vergeet, want het is niet zo evident om die te isoleren. Ofwel moet de vloer uitgegraven worden, ofwel moet je het vloerniveau verhogen. Wie voldoende ruimte heeft, denkt misschien eerder aan dat laatste. Houd er dan wel rekening mee dat je de deur- en raamopeningen wellicht ook moet aanpassen. Wat je dus ook kiest, het kost behoorlijk wat geld om je vloer grondig aan te pakken. Ga daarom zeker na of je in aanmerking komt voor een premie van je netbeheerder, wat in heel wat gevallen zo is, en de totaalkost kan drukken.

Tip! Zorg ervoor dat je muur- en vloerisolatie naadloos in elkaar opgaan. Zo vermijd je koudebruggen en houd je de EPC-waarde netjes binnen de perken.

Denk aan het dak

Een woning verliest de grootste hoeveelheid warmte via het dak, de muren, de vloer en de ramen. Daarom is het belangrijk om die vier punten tijdens het bouwen of renoveren in de gaten te houden. En jawel, ook voor daken komt er in 2020 een nieuwe regelgeving aan. Volgens de Vlaamse Isolatienorm 2020 moet iedere woning tegen dan dakisolatie of zoldervloerisolatie hebben. Dat brengt heel wat kosten met zich mee, maar zoals dat met bijna alle verplichte investeringen gaat, kan je wellicht een premie bekomen als tegemoetkoming. Die vraag je aan bij je netbeheerder, gemeente of provincie. Wie zijn dak vernieuwt én tegelijkertijd isolatie plaatst, komt zelfs in aanmerking voor een verbeteringspremie.

Overweeg een warmtepomp

Een warmtepomp haalt al zijn energie uit de aarde, de lucht of het water. Met andere woorden: je haalt je energie uit de natuur. Via de centrale verwarming verspreidt deze pomp warmte in je volledige woning en wordt het water voor je douche of bad ermee verwarmd. Let wel: investeren in een warmtepomp heeft weinig nut als je je woning niet goed isoleert. Doe je dat wel, dan is de warmtepomp een extraatje waarmee je nóg wat meer geld kan besparen. Heb je vloerverwarming, dan is zo'n pomp helemaal de juiste keuze.

Geniet van de zon

De zon is een heerlijk hulpmiddel als het om energiezuinig wonen gaat. Zonnepanelen, bijvoorbeeld, zijn geweldige investeringen die hun geld na gemiddeld tien jaar terugverdienen. Daarna is je energie helemaal gratis.

Maar naast die zonnepanelen kan je ook kiezen voor een zonneboiler. In tegenstelling tot wat velen denken, kan je die voor veel meer gebruiken dan alleen het zwembadwater te verwarmen. Je gebruikt het water ook om te koken, te wassen, te douchen, enzovoort. Met behulp van een zonnecollector – die op een zonnepaneel lijkt – wordt er zonlicht opgevangen. Door de collector loopt er een vloeistof die opwarmt en zo het water in het voorraadvat verwarmt. Is er onvoldoende zonlicht, dan helpt de na-verwarming om het water naar de gewenste temperatuur te brengen. Ook hier kan je sinds 2017 een premie voor krijgen.

Het zit ‘m in de details

Geen zin in afbraakwerken, maar wel om een extra inspanning te doen? Wel, dan kan je ervoor kiezen om te investeren in slimme apparatuur. Met een slimme thermostaat, bijvoorbeeld, volg je je energieverbruik op de voet. Slimme stopcontacten bedien je met je smartphone. Ben je een lampje vergeten uit te doen? Met één simpele klik is dat euvel verholpen, waar ter wereld je ook bent. Verder zijn er nog heel wat kleine aanpassingen die je woning zuiniger kunnen maken. Overweeg je bijvoorbeeld om te investeren in airconditioning, kijk dan eerst naar je mogelijkheden qua zonnewering. Wie hier de juiste keuzes maakt, krijg het ’s winters warmer en ’s zomers heerlijk koel. En dat zonder een extra stopcontact te gebruiken.

Kijk daarnaast ook naar het energielabel wanneer je dan toch een nieuw toestel koopt. Wasmachines, droogkasten en ijskasten zijn de meest energievretende toestellen in huis, maar ze bestaan in alle energieklasses. Kies daarom voor apparaten met het label A++ of A+++, die besparen heel wat energie en zijn daarbovenop vriendelijk voor je portefeuille. Schakel je dan nog eens over op LED-lampen in plaats van hallogeenlampen, dan ben je helemaal op de goede weg!

Tip! Wil je weten hoeveel die investeringen je op termijn kunnen besparen – of zelfs opleveren? Neem dan een kijkje op de energiewinstcalculator van de Vlaamse overheid.
 

Ecokrediet

Ontdek nu de Ecokrediet van Beobank en simuleer uw lening online

Simuleer uw lening

Hoe kunnen we u helpen?