Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe je woningrenovatie betalen?

Woonlening of renovatiekrediet ?

Lenen voor de aankoop van een woning is een heel ander verhaal dan lenen voor een woningrenovatie. Deze kredieten kennen namelijk erg verschillende voorwaarden én fiscale regels. Wij vertellen je waarom en in welk geval een renovatiekrediet een goede keuze is.

Klassieke woonlening of renovatiekrediet?

Voor de financiering van verbouwingswerken kan je bij de meeste banken kiezen tussen twee soorten leningen: een hypothecair krediet of een renovatielening. Vergt jouw verbouwing een groot bedrag, dan wordt vaak een klassiek woonkrediet aangeraden met je woning als onderpand. Belangrijk om weten is dat als je al een hypothecair krediet hebt (of hebt gehad) je in sommige gevallen je bestaande hypotheek (=wederopname) kunt gebruiken om een nieuw woonkrediet te waarborgen. Zo vermijd je de notaris- en hypotheekkosten die aan een nieuw hypothecair krediet verbonden zijn.

Indien een wederopname niet mogelijk is en de renovatiekosten beperkt zijn, dan is een renovatielening in vele gevallen een betere oplossing. Deze formule heeft immers een kortere looptijd en er is geen nood aan onderpand.

En daar stopt het niet. Want een renovatielening brengt nog andere voordelen met zich mee. Er komt minder administratie bij kijken en er worden geen notaris-of dossierkosten doorgerekend. Tegenover die voordelen staat wel dat je een hoge interestvoet betaalt.

Renovatielening of ecokrediet?

Maar er is mogelijk een goedkopere oplossing dan een renovatielening: de groene lening, ook wel energiekrediet of ecokrediet genoemd. Dit is een kredietvorm die in het leven werd geroepen om energiebesparende investeringen in uw woning te financieren.

Het ecokrediet kan je dus niet zomaar gebruiken om een nieuwe keuken of parket te plaatsen. Het moet wel degelijk gaan om investeringen die uw woning energiezuiniger maken: isolatie, zonnepanelen, een nieuwe verwarmingsketel, warmtepompen e.d.

Bij een renovatielening daarentegen heb je die restricties niet.

Zowel voor de renovatielening als voor het ecokrediet moet je 70 procent van de ontleende som bewijzen met getekende bestelbonnen of facturen.

Klaar om de stap te zetten of liever nog wat meer informatie? Maak vrijblijvend een afspraak in één van onze agentschappen.

Renovatiekrediet

Straks ziet uw woning er weer helemaal nieuw uit met het Renovatiekrediet

Simuleer uw lening

Hoe kunnen we u helpen?