Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De contactloze revolutie

De contactloze revolutie

Innovatieve betaalmethodes, zoals QR-codes of smartphoneapps, zitten in de lift. De volgende stap in deze (r)evolutie zijn contactloze betalingen. Europa is wereldwijd de meest ontwikkelde regio voor contactloze betalingen, zowel op het vlak van transacties als het aantal winkeliers dat contactloos betalen aanbiedt.

In 40 Europese landen maakt deze nieuwe betaalmethode al een tijdje deel uit van het dagelijkse leven van de consument. Uit een onderzoek van MasterCard blijkt dat het aantal Europese contactloze transacties in het derde kwartaal van 2015 met maar liefst 138% is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Tsjechië, bijvoorbeeld, verloopt nu al 72% van alle betalingen contactloos.

Snelheid troef

In vergelijking met onze buurlanden staan contactloze betalingen in België nog in de kinderschoenen. Maar ook in ons land is het potentieel erg groot. Beobank geeft daarom als eerste Belgische bank voortaan contactloze kredietkaarten uit, in samenwerking met MasterCard. Klanten die al een MasterCard hebben, krijgen een contactloos exemplaar bij de vernieuwing van hun kaart, of bij de vervanging van hun kaart in geval van verlies of diefstal.

“Transacties van consumenten die contactloos betalen, worden onmiddellijk geregeld. Die snelheid is dé grote troef. We hebben berekend dat het 15 seconden scheelt per betaling, wat een groot verschil is als je in het station je krant of een koffie koopt en je trein moet halen”, zegt Valerie Nowak, General Manager MasterCard Belux.

Kleine aankopen

Contactloze betalingen maken het nog makkelijker om dagelijkse kleine aankopen tot 25 euro, zoals vervoersbewijzen, kranten en fastfood te betalen. Zo biedt Q-Park al de mogelijkheid om te parkeren zonder een papieren ticket, zodat klanten snel in en uit de parking kunnen rijden. Ook Coca-Cola springt op de trein met meer dan 2.000 contactloze drankautomaten in België. Ook meer en meer handelaars implementeren de nieuwe betaalterminals met contactloze functie. En in sommige vestigingen van winkelketens zoals Carrefour, Ikea, Lidl, Aldi, Decathlon, McDonald’s en Le Pain Quotidien kunt u nu al contactloos betalen.

Tap and Go

Hoe werkt contactloos betalen? Voor kleine bedragen tot en met 25 euro hoeft u uw kaart niet meer in de betaalterminal te steken. Controleer gewoon het bedrag van uw aankoop op het schermpje en houd uw kredietkaart tegen de betaalterminal. Uw betaling is geregeld!

Veilig

Voor u contactloos kunt betalen, moet u met uw kaart wel eerst een transactie (betaling in een winkel of geldafhaling) met geheime code doen in België. Dit activeert automatisch de contactloze betaalfunctie. Als u een aantal opeenvolgende contactloze betalingen uitvoert, zal de terminal u af en toe vragen toch uw kaart en geheime code in te voeren. Zo is uw veiligheid altijd gegarandeerd.

Hoe kunnen we u helpen?