Aankoop eerste woning: acht regels om te volgen
Om uw bezoeken goed voor te bereiden, maakt u best een fiche met daarop de elementen die belangrijk voor u zijn en de te controleren kenmerken.
Hebben jongeren, alleen of met z’n tweeën, nog wel uitzicht op een eigen woning? Een snelle blik op de Belgische vastgoedmarkt leert in elk geval dat dit niet eenvoudig is. Het aantal transacties is door de coronacrisis wel gedaald, maar de prijzen zetten hun opmars voort.
In 2020 bedroeg de gemiddelde prijs voor een woning in België 276.993 euro, een stijging met 5,7% in vergelijking met het jaar voordien. Dat leert ons de vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot)1. De mediaanprijs van een appartement bedraagt 205.000 euro en in Brussel zelfs 230.000 euro, zegt StatBel2 op basis van de waarnemingen van het derde kwartaal van 2020. Daar staat tegenover dat de hypotheekrente heel laag staat en ook in 2021 relatief stabiel zal blijven. Maar hier moeten we wel een kanttekening bij maken. Want banken moeten nu strengere regels hanteren om woningleningen toe te kennen. Dat heeft de Nationale Bank van België (NBB) begin 2020 bepaald.
Kan een jongere in die omstandigheden nog wel een woning kopen zonder steuntje in de rug van haar of zijn ouders? Die zouden immers kunnen bijspringen met een gift of voorschot op de erfenis. Door die financiële inbreng volstaat voor de kinderen een kleiner te ontlenen bedrag. Ook het eventuele spaargeld van de jongere zelf is natuurlijk mooi meegenomen om het te ontlenen bedrag te verlagen.
En als iemand niet kan rekenen op steun van de ouders of een spaarpotje? Dan wordt vastgoed verwerven moeilijker, maar niet onmogelijk. De NBB laat in haar aanbevelingen toch wat manoeuvreerruimte voor startende kopers. 35% van de leningen mag de quotiteitsdrempel overschrijden en zelfs leningen die hoger liggen dan de waarde van het goed blijven mogelijk in 5% van de gevallen. Neem voor voor alle zekerheid contact op met uw bankkantoor voor u aan uw zoektocht naar de ideale woning begint.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.