Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe financier ik mijn nieuwe auto?

Hoe financier ik mijn nieuwe auto?

Voor wie een nieuwe wagen wil kopen, bestaan er tal van betalingsmogelijkheden. Je kan je spaargeld aanspreken, maandelijks afbetalen bij de autodealer of een klassieke autolening aangaan. Maar waar zit het verschil? Wij maken samen met jou de vergelijking.

Meteen betalen?

Of dit de beste keuze is, hangt natuurlijk van je financiële situatie af. Toch zijn de twee andere opties vaak aantrekkelijker voor je portefeuille. Waarom? Eerst en vooral blijft je spaargeld onaangeroerd, waardoor je een grote buffer hebt voor onvoorziene gebeurtenissen. Kies je voor een wagen op afbetaling bij de garage of een autolening bij de bank, dan betaal je het bedrag maandelijks af – al dan niet met interesten. Zo kan je voor die extra getinte ruiten, dat iets grotere model of het panoramadak gaan, zonder dat je met een geplunderde rekening naar huis gaat.

Of toch op afbetaling bij de autodealer?

Het grote voordeel hier is dat je autodealer een autofinanciering meestal aan 0% rente aanbiedt. Dat betekent dat je alleen het geleende kapitaal maandelijks in schijven terugbetaalt. Veel aantrekkelijker dan rente te betalen bij de bank, denk je dan. Inderdaad, op het eerste gezicht lijkt het zo, maar toch zijn er wat aandachtspunten waar je best rekening mee houdt.  Door jou de financiering toe te staan bevindt  de dealer zich in een machtspositie. Het is niet eenvoudig om over extra korting of voordeel te onderhandelen als je de autodealer een grote som geld schuldig bent. Daarenboven ben je als klant vaak ook verplicht om je autoverzekering bij de autodealer af te sluiten, wat bij de bank geen verplichting is.

En niet alleen over de aankoopprijs van je wagen, maar ook over de overnameprijs van je oude wagen kan de autodealer in kwestie wat moeilijker doen. Hij kan je oude wagen namelijk onderwaarderen, waardoor je heel wat minder geld krijgt. Een volgende aandachtspunt is de looptijd van de zogeheten ‘verkoop op afbetaling’. Die bedraagt namelijk 60 maanden, wat korter dan bij de bank is. En tenslotte moet je hier contant een voorschot van 15 procent neerleggen, wat ook bij de bank niet het geval is.

(!) Belangrijk is dus om zelf de berekening te maken: wat levert jou het meeste voordeel op? De 0% rente of de extra korting én hogere overnamepremie die je wel krijgt als je bij de bank leent?

Een klassieke lening bij de bank

Dit is veruit de meest populaire financieringsvorm voor de aankoop van een nieuwe wagen. Waarom? Ten eerste bedraagt de afbetalingsperiode maximaal 120 maanden. Ten tweede sta je in een sterke positie om te onderhandelen over de aankoopprijs. Want wist je dat vele autodealers zelf een lening bij de bank verkiezen? Ze krijgen een cheque en de levering is rond. Dus aarzel niet om te benadrukken dat je een lening bij de bank afsluit. Misschien laat de verkoper de prijs nog wat zakken of biedt hij je een extra optie aan. En ten derde ligt de rentevoet bij de bank vandaag heel laag.

De financiering van een auto door particulieren gebeurt ofwel door een lening op afbetaling, ofwel door een verkoop op afbetaling. Beobank biedt enkel de lening op afbetaling aan. Dat laat je toe om tot 120%* van het aankoopbedrag te lenen, zonder voorschot dus. Bij de verkoop op afbetaling moet je contant een voorschot van 15% betalen.

Schrikken de extra kosten van verkeersbelasting, inschrijving en autoverzekering je af? Bij Beobank kan je tot 120%* van het aankoopbedrag lenen – zonder voorschot. Zo rijd je zorgeloos met je nieuwe wagen naar huis. Heerlijk, toch?

Ben je geïnteresseerd in deze laatste oplossing? Aarzel dan zeker niet om langs te komen bij een van onze agentschappen. Wij helpen je met alle plezier verder en bezorgen je een voorstel op maat.

*Uitsluitend voor de financiering van de omnium- en de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, de belasting op inverkeerstelling en de schuldsaldoverzekering.
Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van dossier.

Hoe kunnen we u helpen?