Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hou je (ver)bouwbudget onder controle: 8 tips

8 tips

Begin je met een bouw- of verbouwproces, dan hou je beter wat extra budget opzij dan je vooropgestelde kostenraming. Toch zijn er heel wat handige tips om zo goed mogelijk binnen – of zelfs flink onder het budget te blijven. Wij geven enkele verbouwtips mee.

Eerst en vooral zijn er tal van factoren die de prijs van je project kunnen beïnvloeden. Voor een nieuwbouw bijvoorbeeld wordt er algemeen gesproken over 1.300 euro per vierkante meter en bij een totaalrenovatie lopen de schattingen uiteen tussen de 750 en 1.500 euro per vierkante meter. Maar wat beïnvloedt die kostenraming? De vier voornaamste factoren zijn hier de materialen, de werkuren, het ereloon van je architect en de btw die erbij komt. Hoe groter en hoe ‘chiquer’ je (ver)bouwt, hoe groter het kostenplaatje wordt. De voornaamste pijlers om die prijs onder druk te zetten, vind je hier.

1.   Houd het simpel

Ga je bouwen, dan begint alles met het eerste ontwerp van je woning. Een eenvoudige constructie is niet alleen een eerste, maar ook de belangrijkste factor voor een budgetvriendelijke nieuwbouw. Ongeacht de bouwmethode waarvoor je kiest, betekent iedere bijzonderheid in de constructie van je woonst een flinke meerkost.

2.   Hoeveel ruimte heb je echt nodig?

Zoals we hierboven al aanhaalden, wordt je project duurder naarmate de grootte van de bewoonbare ruimte. De oppervlakte is dus recht evenredig met de kostprijs, maar dat betekent niet dat je daar niet creatief mee kunt omspringen. Een efficiënt ingerichte woonst oogt vaak groter dan een inefficiënt ingedeelde villa. Creëer open en multifunctionele ruimtes waardoor je woning groter aanvoelt, maar toch een meer beperkte oppervlakte kent.

3.   Bewaar het overzicht

Maak vooraf een realistische kostenspreiding. Deel je project op in verschillende fasen, zoals de ruwbouw en de afwerking. Maak een prijsoverzicht van de verschillende materialen die je wilt gebruiken – alsook de budgetvriendelijke alternatieven. Noteer bij elke factuur het totaalbedrag in je planning en bereken de totale uitgaven op regelmatige basis. Zo zorg je ervoor dat je voldoende tijd hebt om aan de alarmbel te trekken, indien je voor financiële verrassingen komt te staan.

4.   Werk met de juiste mensen

Vraag bij verschillende partijen zo gedetailleerd mogelijke offertes op. Een architect heeft een uitgebreide kennis over aannemers en bouwmethoden. Plan desnoods een extra afspraak met hem in en vraag naar de meest budgetvriendelijke beslissingen die je tijdens een bouwproces kunt nemen. De prijs die je betaalt voor dat extra uurtje aan tafel, zal ongetwijfeld snel renderen.

5.   Laat je niet afschrikken en doe-het-zelf

Heb je twee linkerhanden, dan is het wellicht niet slim om je waterleiding te leggen met behulp van een online tutorial. Wel kun je aan je aannemer vragen wat je zelf kunt doen. Zo spaar je bijvoorbeeld heel wat geld uit door zelf zaken op te ruimen of voor te bereiden. Zo kunnen de werkmannen de dag erna vlotter aan de slag en hebben jouw paar uurtjes zwoegen een smak geld uitgespaard.

6.   Negeer de trends

Ga je op zoek naar nieuwe tegels voor de keuken, dan wordt hoogstwaarschijnlijk het allernieuwste product in de toonzaal voorgesteld. Daar hangt ook een prijskaartje aan vast: de allerlaatste trends zijn altijd de duurst mogelijke optie. Overweeg een gelijkwaardig materiaal dat er hetzelfde uitziet. Op die manier ben je zeker van een degelijk uitgetest product en kun je bovendien online heel wat beoordelingen terugvinden.

7.   Boet niet in op vaklui

Er is een hemelsbreed verschil tussen budgetvriendelijke materialen en budgetvriendelijke werkkrachten. Kies voor ervaren vaklui die precies weten wat ze moeten doen en gemotiveerd zijn.

8.   Je droomhuis evolueert nog

Tijdens het bouwproces kun je heel wat zaken achterwege laten en voor een tijdelijke, goedkope oplossing kiezen. Een keuken bijvoorbeeld hoeft niet meteen een designexemplaar te zijn. Heb je nog kleine kinderen, dan krijgt onder andere de vloer het hard te verduren. Stel de plaatsing van duurzaam parket nog even uit en kies tijdelijk voor een goedkoper laminaat.

Klaar om aan je droomproject te beginnen?

Ontdek het woon- en renovatiekrediet van Beobank

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.

Hoe kunnen we u helpen?