Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hulpgids: Autopech in het buitenland

Controleer je verzekering voor je op reis vertrekt

Halverwege je reis naar Italië begeeft je auto het. Je staat op een smalle pechstrook, zet je alarmlichten aan en hebt geen flauw idee wat je moet doen. Een gouden raad: vooraleer je op reis vertrekt met de wagen, neem je best enkele voorzorgen. Een kort overzicht.

Controleer je verzekering

Dit doe je best voor je op vakantie vertrekt. Ga goed na welke bijstand er in de polis van je autoverzekering opgenomen werd en of je extra bijstand cadeau kreeg bij de aankoop van je wagen. Leg je polis en aankoopdocumenten van je wagen goed naast elkaar en neem desnoods even contact op met je verzekeraar om te overlopen in welke gevallen de schade gedekt is. In heel wat polissen zit er immers een pechbijstandsverzekering waarbij je 24/24 en 7/7 hulp kan inroepen.

Wat te doen bij autopech?

Het kan gebeuren dat je auto plots weigert verder te rijden. Breng hem indien mogelijk al duwend naar een vluchtstrook, doe een fluovestje aan, laat je vier richtingaanwijzers branden en plaats je gevarendriehoek 30 meter voor je wagen. Belangrijk: blijf nooit in de wagen zitten, maar haal je verzekerings- en informatieboekje uit de wagen en ga met alle passagiers achter de vangrail staan. Ook als het regent of sneeuwt, bliksemt of dondert, mag je omwille van veiligheidsredenen niet in de wagen blijven zitten.

Wie bellen we?

Als reisbijstand in je verzekeringspolis werd opgenomen, dan steekt het telefoonnummer tussen de autopapieren die je normaal gezien in het handschoenenkastje van je wagen bewaart. Geef duidelijk de locatie van je wagen mee en het polisnummer van je verzekering. Ook dit vind je terug in de documenten in je wagen. Ben je niet verzekerd om in het buitenland op pechbijstand te rekenen, dan kan je alsnog je verzekeraar opbellen om je verder te helpen. Je betaalt wel een toeslag omdat je beroep doet op die diensten terwijl je al in panne staat.

Op wat kunnen we rekenen?

Roep je die hulp in, dan reken je in heel wat gevallen erg snel op een vervangwagen voor een aantal dagen, een sleeprit naar de dichtstbijzijnde garage en de nodige wisselstukken die worden opgestuurd als ze ter plaatse niet beschikbaar zijn. Is een bezoekje aan de garage niet nodig, dan kan je alsnog een reisbijstandsverzekeraar opbellen en kunnen ze je wagen ter plekke meteen weer rijklaar maken.

Vervangwagen – voor hoelang?

Heb je recht op een vervangwagen, dan mag je die meestal maar een aantal dagen gebruiken. Voor je vertrek stem je best even af met je verzekeraar hoe lang je over een vervangwagen kan beschikken om ook na een autopanne van een zorgeloze vakantie te kunnen genieten.

De rekening

Is reisbijstand inbegrepen in je verzekering, dan moet je niet extra betalen voor de pechverhelping die werd uitgevoerd. Heeft je wagen wisselstukken nodig of zijn er zware herstellingskosten in de garage nodig, dan zijn die kosten meestal wel voor je eigen rekening en moet je die ook ter plekke betalen. Afhankelijk van hoe uitgebreid je verzekering is, krijg je minder geld terugbetaald wanneer een derde partij zoals bijvoorbeeld de politie de pechverhelpingsdienst voor jou belt. Per polis heb je vaak een maximaal aantal gedekte interventies dat inbegrepen is in je contract. Houd dus goed in de gaten of je nog recht hebt op gratis hulp voordat je vertrekt.
 

Graag nog even checken of je wagen goed verzekerd is? Kom dan even langs in een Beobank-agentschap of ontdek alle voorwaarden en mogelijkheden hier.

Hoe kunnen we u helpen?