Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Kun je een obligatie zomaar verkopen voor de eindvervaldag?

Let op de verschillende soorten obligaties!

Je hoeft een obligatie niet tot eindvervaldag te houden.


Veel beginnende beleggers denken dat je een obligatie sowieso moet bijhouden tot de eindvervaldag, maar niets is minder waar. Enerzijds kun je er als koper voor opteren om je obligatie vervroegd te verkopen, anderzijds kan de uitgever de obligatie terugroepen. Bovendien krijg je je investering niet altijd gegarandeerd terug. Dit artikel bespreekt de belangrijkste aandachtspunten. 

Obligatie verkopen voor de eindvervaldag

Het staat je altijd vrij om een obligatie te verkopen voor de eindvervaldag. Let wel, de waarde van een obligatie is afhankelijk van haar koers op het moment, die wordt bepaald door vraag en aanbod. Een ROI van honderd procent is met andere woorden niet gegarandeerd. Bovendien moet je rekening houden met eventuele makelaarskosten en beurskosten wanneer je verkoopt, evenals een taks op beursverrichtingen (TOB) van 0,12 procent.

Obligatie inruilen voor aandelen

Daarnaast bestaan er ook de zogeheten ‘convertible bonds’: obligaties die je indien gewenst kunt inruilen voor een vooraf bepaalde hoeveelheid aandelen. Bedrijven die ‘convertible bonds’ uitgeven, doen dat veelal omdat extra aandelen uitgeven algauw wordt geïnterpreteerd als een teken dat de huidige aandelen van het bedrijf overgewaardeerd zijn.

De uitgever roept de obligatie terug 

Sommige obligaties kunnen door hun uitgever worden teruggeroepen. Meer specifiek gaat het om ‘callable bonds’, ook wel ‘redeemable bonds’ genoemd. Waarom een uitgever zijn obligaties zou terugroepen? Meestal is de reden een gedaalde intrestvoet. Het bedrijf in kwestie wil dan zijn schulden herfinancieren tegen een voordeliger tarief. Als je ‘callable’ obligatie wordt teruggeroepen, krijg je er in elk geval wel een premie voor in ruil. 

De obligatie wordt niet terugbetaald

Als het bedrijf dat je obligatie heeft uitgegeven nog voor de eindvervaldag het faillissement inroept, wordt je obligatie niet terugbetaald. De enige uitzondering daarop zijn obligaties waarop een ‘credit default swap’ van toepassing is. Dat is een soort van verzekering waarbij een derde partij het kredietrisico of debiteurenrisico van het bedrijf in kwestie overneemt. Gaat het bedrijf waarvan je de obligatie kocht failliet, dan betaalt de derde partij de obligatie alsnog aan jou terug.  

Hoe kunnen we u helpen?