Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Welke aandelen kopen?

4 ‘stock picking strategies’

'stock picking' strategië uitgelegd

Aandelen leveren historisch gezien  het meeste rendement op, maar zijn ook een heel volatiel beleggingsproduct. Het is met andere woorden belangrijk om altijd op de lange termijn te denken en aandelen niet impulsief te kopen of te verkopen. Jammer genoeg bestaan er geen vaste regels die bepalen wanneer je een aandeel het best (ver)koopt. Wel passen fondsbeheerders zogenaamde ‘stock picking strategies’ toe. Lees er hier meer over!

Actief versus passief aandelenbeheer

‘Stock picking’ is een vorm van actief aandelenbeheer. Fondsbeheerders houden de aandelen nauwlettend in het oog om te kunnen inspelen op trends en allerhande opportuniteiten die zich aandienen. Zo proberen ze het net iets (of veel) beter te doen dan passieve beleggingsfondsen, die aandelen kopen in precies dezelfde verhouding als ze in een index zitten en louter de prestaties van die index afwachten. Omdat ze gewoon de markt volgen, worden zulke fondsen ook trackers genoemd. Andere gangbare termen voor passieve beleggingsfondsen zijn index-beleggingsfondsen of Exchange-Traded Funds (ETF ).  

Strategieën voor ‘stock picking’

Om een zo goed mogelijk rendement te behalen, passen fondsbeheerders meerdere ‘stock picking’-strategieën toe. Dit zijn de vier belangrijkste:

  1. Fundamental Analysis

Fundamentele analyse kijkt naar het bedrijf achter het aandeel. Stijgt de omzet? Wordt er voldoende winst gemaakt? Kan het bedrijf zijn schulden vlot terugbetalen? Enzovoort.    

  1. Value investing

Beheerders die aan ‘value investing’ doen, passen eveneens fundamentele analyse toe, maar gebruiken de resultaten van hun analyse om specifiek te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd worden. Hoewel die aandelen op zich niet per se goedkoop zijn, kunnen ze wel als relatief goedkoop beschouwd worden in verhouding met het uitstekende niveau van de ‘fundamentals’ van de bedrijven die ze uitgeven. 

  1. Income investing

‘Income investing’ betekent investeren met het doel voldoende en regelmatige passieve inkomsten te genereren. Fondsbeheerders die deze strategie toepassen, concentreren zich veelal op aandelen die gepaard gaan met hoge dividenden

  1. Qualitative analysis

Kwalitatieve analyse concentreert zich niet zozeer op cijfers, maar op het bedrijf achter de cijfers. Investeerders gaan onder meer na hoe het businessplan in elkaar zit, wie er aan het hoofd staat en hoe hij of zij de touwtjes in handen neemt en of het bedrijf een duurzaam concurrentievoordeel heeft.

Welke aandelen kopen? Stock-picking is niet voor beginners

‘Stock picking’ vergt aanzienlijk wat kennis, middelen en tijd, en is daarom voor de meeste individuele beleggers amper haalbaar. Voor beleggers die in aandelen willen beleggen zonder zelf aan “stock picking” te doen, is het altijd mogelijk om te beleggen in een aandelenfonds. Aarzel niet om je te laten bijstaan door een expert. 

 

Hoe kunnen we u helpen?