Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Op efficiënt beleggen staat geen leeftijd

Beleggen op latere leeftijd

U bent aan het einde van uw carrière gekomen of bent onlangs op pensioen gegaan? Blijven beleggen kan financieel en fiscaal interessant zijn.

In de collectieve verbeelding is de pensionering het moment waarop beleggingen geliquideerd worden om het kapitaal op te nemen. Maar in feite is niets is minder waar. Gezien de huidige levensverwachting heeft een 60-jarige Belg nog 24 jaar te goed, volgens de cijfers van Statbel. Meer dan tijd genoeg om te blijven beleggen, vooral in de huidige context van lage spaarrente en hoge inflatie. Een mogelijk hoger rendement kan u helpen een betere reserve op te bouwen voor later, om bijvoorbeeld uw verblijf in een woonzorgcentrum te financieren of mocht u gezondheidsproblemen krijgen.

Superfiscaal voordeel

Doorgaan met beleggen na uw zestigste kan zelfs fiscaal zeer aantrekkelijk zijn. Uw pensioensparen is onderworpen aan een anticipatieve heffing van 8% op uw 60ste verjaardag (of op de tiende verjaardag van het contract als u na uw 55ste verjaardag bent beginnen sparen). Maar nadat deze belasting toegepast is, kunt u de premies die u betaalt verder aftrekken zonder dat die nog belast worden.

Zo geniet u een belastingvermindering van 25% of 30% op uw premies zonder dat u aan het einde van het contract nog belasting moet betalen op dat opgebouwde kapitaal.

Geen vervaldatum

Als u gekozen heeft voor een pensioenspaarplan met gegarandeerd kapitaal en basisrendement, eindigt uw contract meestal op uw 65ste verjaardag. Als u echter voor een pensioenspaarfonds gekozen heeft, is er geen einddatum. U kunt op elk moment vanaf uw 60ste verjaardag (of vanaf de tiende verjaardag van het contract als u na uw 55ste gestart bent) geld opnemen zonder dat er fiscale of andere kosten mee gepaard gaan. Maar niets verplicht u daartoe. Door uw pensioenspaarfonds aan te houden, groeit uw kapitaal verder aan totdat u het nodig heeft. U kunt, als u dat wilt, wel uw profiel wijzigen, bijvoorbeeld door over te schakelen op een defensievere/stabielere beheerstijl, om de volatiliteit mogelijk beter te beperken. Alle Beobank-pensioenspaarfondsen worden zoveel mogelijk op basis van duurzaamheidscriteria beheerd, zodat u verantwoord kunt beleggen.

Groepsverzekering

Als u, zoals veel Belgen, een tweede pensioenpijler heeft (groepsverzekering enz.), rijst de vraag of u die laat uitbetalen in de vorm van een eenmalig kapitaal of als lijfrente. Tegenwoordig kiezen de meeste Belgen voor een eenmalige betaling, voornamelijk om fiscale redenen. Hoewel de sociale bijdragen in beide gevallen gelijk zijn (3,55% + solidariteitsbijdrage van 0% tot 2%), is de bedrijfsvoorheffing verschillend. Die bedraagt 10,09% (of 16,66% voor premies betaald vóór 1993) als u kiest voor een eenmalig kapitaal, terwijl een lijfrente samen met al uw inkomsten wordt belast aan een progressief tarief (tot 50%).

Beleggingsplan

Met dit kapitaal kunt u uiteraard bepaalde plannen concreet maken (een buitenverblijf, renovatie van uw huis, ...). Maar om uw levensstandaard na uw pensionering zo veilig mogelijk te stellen, kan het een goed idee zijn om een beleggingsplan op te stellen. Zo kunt u reserves die u pas over enkele jaren nodig hebt, beleggen in producten die overeenstemmen met uw beleggersprofiel.

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Gestructureerde producten die verdeeld worden door Beobank NV/SA zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

Wilt u gepersonaliseerd advies op maat voor uw pensioensparen of het kapitaal van uw groepsverzekering beleggen?

Neem dan contact op met uw Beobank-adviseur.

Een afspraak maken

Hoe kunnen we u helpen?