Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Mijn kind financieel opvoeden: waar moet ik aan denken?

Een (eerste) betaalrekening voor mijn kind? Hoe zit dat?

Van zakgeld tot online bankieren: financiële wijsheid bijbrengen aan kinderen wordt steeds belangrijker want kinderen komen steeds vroeger in aanraking met geld - zakgeld, cadeautjes van familie, beloningen voor klusjes. Sommigen bewaren elke eurocent, terwijl anderen het als water door hun vingers laten glippen... Is het moment aangebroken om hen te leren over sparen? En hoe oud moeten ze zijn voordat ze hun eerste bankrekening kunnen openen? 

De eerste (eigen) spaarrekening

Als uw kind begrijpt waarom een spaarpot zinvol is, is het misschien wel tijd om hem/haar erop te wijzen dat sparen bij een bank heel wat voordelen biedt. Leer ze over "rente" en wat dat inhoudt. U kunt zelf een spaarrekening openen voor uw kind vanaf de geboorte. Volgens de wet mag een minderjarige zelf een spaarrekening openen als ze het nodige "onderscheidingsvermogen" heeft. Er wordt geen specifieke leeftijd vermeld, maar bij Beobank is de minimumleeftijd 16 jaar. Tot ze 18 zijn, behoudt u doorgaans het recht om hun rekeningen te beheren in hun belang. 

Stimuleer spaargedrag

Leg aan uw kind uit dat het met gespaard geld een leuke game of een te gek kledingstuk kan kopen. En zeg erbij dat sparen nog sneller gaat als het kleine klusjes opknapt en zo inkomsten genereert: talloze mogelijkheden van het gazon maaien tot babysitten. 

De overgang naar een betaalrekening

Vindt u dat uw kind voldoende verantwoordelijkheid kan nemen? Overweeg dan om een zichtrekening te openen. Bij het openen van een zichtrekening krijgt uw zoon of dochter een eigen bankkaart en leren ze uitgaven controleren en een budget beheren aan de hand van rekeningafschriften. Wettelijk staat er geen minimumleeftijd voor het openen van een rekening (bij Beobank kan dat al vanaf uw kind 10 jaar is). Met de bankkaart die uw zoon of dochter ontvangt, kan hij/zij veilig betalen en geld afhalen aan een bankautomaat, binnen de uitgavelimiet die u vooraf hebt bepaald.

Schrijf zakgeld over

Een voordeel van zo'n rekening is dat u nu in plaats van cash zakgeld te geven, het bedrag rechstreeks op de zichtrekening van uw kind kan storten. Zo hoeft u noch uw kind rond te lopen met cashgeld. 

Raad een bestendige opdracht aan

Ontvangt uw kind elke maand een bepaald (vast) bedrag? Stel dan voor om via een automatische betaling het geld naar de spaarrekening over te laten schrijven. 

Regel alles samen met uw kind

Van plan om een spaarrekening of zichtrekening te openen? Neem zoon-of dochterlief mee. Op die manier leert uw kind de werking van de bank ook begrijpen, én krijgen ze een groter verantwoordelijkheidsbesef. 

Leg uit wat online bankieren is

Jongeren zijn gewend om alles online te doen. Laat dus zien hoe u online bankiert (bijvoorbeeld via de app) en welke voordelen dat met zich meebrengt. Tot uw kind 18 jaar wordt, kan u makkelijk zelf de rekening via de app in het oog houden.

Bent u overtuigd dat uw kind de sprong kan zetten? 

Ontdek onze jongerenspaarrekening

Hoe kunnen we u helpen?