Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Op welke leeftijd begint u met pensioensparen?

pensioensparen

Wie heeft ooit beweerd dat Belgen pas laat aan pensioensparen beginnen te denken? Volgens de statistieken die de financiële sector enkele jaren geleden heeft gepubliceerd, is 32 jaar de gemiddelde leeftijd waarop onze landgenoten een pensioenspaarplan afsluiten. 40% onder hen doet dit vóór 30 jaar en 30% als ze tussen 30 en 40 jaar oud zijn. Slechts 10% van de bevolking doet dit pas na 50 jaar.

Zoals bekend biedt pensioensparen een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingvermindering met 30% van de jaarlijkse bijdrage. Die bijdrage bedraagt maximaal 940€ per jaar (tot in 2018). Om recht te hebben op een belastingvermindering, moet u natuurlijk een belastbaar inkomen hebben. Hoe vroeger u begint te sparen, hoe hoger uw bijeengespaard kapitaal. Hetzelfde geldt voor de gecumuleerde interesten en voor uw totale belastingbesparing over de hele looptijd.

Het is natuurlijk perfect mogelijk om dit pensioenspaarplan aan te vullen met een spaarplan op lange termijn, dat u eveneens belastingverminderingen oplevert. Hier ligt het plafond hoger, op 2.260 euro per jaar. Er zijn allerlei formules mogelijk, maar meestal gaat het om een levensverzekering van tak 21.

Hoe spaart u?

De website monargent.be berekende enkele jaren geleden hoeveel u opzij moet zetten voor een maandrente van 1.000 euro gedurende 20 jaar (tussen 60 en 80 jaar) of voor een pensioenkapitaal van 200.000 euro. Daarbij werden de spaarders in 5 groepen ingedeeld:

  • Vroege vogels (25 tot 30 jaar) moeten elke maand 170 tot 220 euro sparen, een bedrag dat zij dienen te indexeren om rekening te houden met de inflatie.
  • Pensioenbewuste jongeren (30 tot 35 jaar) hoeven elke maand niet meer dan 220 tot 290 euro te sparen.
  • Instappers op rijpere leeftijd (35 tot 40 jaar) ontvangen meestal ook een hoger loon, zij kunnen 290 tot 390 euro per maand sparen.
  • Nog rijpere beslissers (40 tot 45 jaar) zouden tot 550 euro per maand moeten sparen.
  • Laatbloeiers (45 tot 50 jaar) ten slotte dienen elke maand 814 tot 1.358 euro opzij te zetten. Wat nog maar eens aantoont hoe belangrijk het is om er vroeg mee te beginnen.

Welke strategie?

Bent u jonger dan 50 jaar, dan dient u op lange termijn te denken. Hebt u een eerder dynamisch beleggersprofiel? Kies dan voor een aandelenfonds. Houdt u het liever helemaal veilig, kies dan een verzekering met gewaarborgd kapitaal en rendement.

Bent u tussen 50 en 60 jaar? Uw pensioenspaarcontract moet minstens over een periode van tien jaar lopen om recht te hebben op een belastingaftrek. Vermijd risicovolle beleggingen.

Bent u 60 jaar of ouder, dan is het te laat voor het fiscale voordeel, maar niet om te beleggen. Vergeet dus pensioensparen en kies een van de talrijke niet-belaste producten. Het rendement ervan hangt af van uw risicoprofiel.

Nog niet gestart met pensioensparen? Ga langs in uw Beobank agentschap.

Pensioensparen bij Beobank

 

Hoe kunnen we u helpen?