Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Te mooi om waar te zijn? Let op voor fraude met cryptomunten

Bitcoin zijn echt in trek, maar let op fraude met cryptomunten!

Veel mensen die vandaag willen starten met beleggen, zitten met heel wat vragen over bitcoin en crypto currency in het algemeen. Welke cryptomunten gaan dit jaar stijgen? Waar kan ik bitcoin kopen – en hoe doe ik dat dan? En hoe zit het nu met die blockchains? Wat ze echter vaak vergeten is dat cryptomunten ondanks verschillende beveiligingsmechanismen niet zonder gevaar zijn. Elk jaar wordt er in België alleen al zo’n 130 miljoen euro aan fraude met cryptomunten vastgesteld.  

Blockchains dekken de volledige lading niet

Een blockchain is een datastructuur die fungeert als een soort van grootboek, en het zo quasi onmogelijk maakt om te frauderen met cryptomunten. Blockchaintechnologie bestond al in 1991, maar brak pas kortgeleden door toen bitcoin plots enorm in populariteit steeg. Dankzij blockchains kunnen bitcoins (en andere cryptomunten) alleen maar worden overgedragen en nooit gekopieerd. 

Toch trekken de autoriteiten nu aan de alarmbel. Hoewel blockchains op zich een betrouwbaar beveiligingsmechanisme zijn om fraude met cryptomunten tegen te gaan, weerhouden ze oplichters er niet van om nietsvermoedende investeerders geld afhandig te maken.


Malafide verkopers

Elk jaar lopen Belgische consumenten in totaal zo’n 130 miljoen euro schade op door fraude met cryptomunten. Zo deelden de FOD Economie en beurswaakhond FSMA op 6 juni 2018 in de krant Metro mee dat ze in de eerste vijf maanden van 2018 alleen al 329 meldingen van fraude met cryptovaluta ontvingen, samen goed voor 2,2 miljoen euro schade. In die specifieke gevallen ging het niet zozeer om fraude met cryptomunten op zich, maar voornamelijk om malafide verkopers die hun slachtoffers via e-mail, sociale media of telefoon benaderen met mooie beloftes die ze uiteindelijk nooit inlossen .

Fraude met cryptomunten

Daarnaast wordt de cryptovalutamarkt geplaagd door hackers en oplichters die hun slachtoffers met behulp van technologie in de val lokken. Zo richten ze valse trading platforms op of geven ze zelfs cryptomunten uit die geen waarde hebben.

Gehackte coin exchanges

Omdat blockchains extreem moeilijk te kraken zijn, richten hackers hun pijlen veelal op de coin exchanges (ook wel trading platforms genoemd). Coin exchanges zijn platformen waar elke belegger die cryptomunten wil aankopen zich voor moet inschrijven. Hackers manipuleren de transacties die door het platform worden geregistreerd en leiden zo het geld om naar hun eigen rekening. In 2014 slaagden hackers er in om op deze manier Mt Gox, het eerste grote trading platform voor bitcoins te hacken. De buit bedroeg 473 miljoen USD.

Fake coin exchanges

Daarnaast richten almaar meer oplichters valse coin exchanges op. Op www.temooiomwaartezijn.be vind je er een niet-exhaustieve lijst van terug, en u kunt ook beroep doen op de website van het FSMA.

Cryptomunten zonder waarde

Het succes van bitcoin heeft ervoor gezorgd dat andere spelers op de markt ook hun eigen cryptomunt wilden lanceren. Veel van die munten werden met goede bedoelingen opgericht, vaak door startups die hun zaak wilden financieren via een ICO (Initial Coin Offering). In plaats van aandelen deelden ze cryptomunten uit aan hun investeerders, die hoopten dat de waarde van de munten zou stijgen zodra de startup voldoende winst begon te maken. Dat gebeurde echter lang niet altijd, omdat succes uitbleef of eenvoudigweg omdat het bedrijf achter de munt niet meer dan een lege doos bleek te zijn. 

Beleggen in cryptomunten?

De groeiende populariteit van cryptomunten werkt fraude in de hand. Uiteraard is beleggen op zich ook nooit zonder risico. Begrijp waarin je belegt, informeer je goed en aarzel niet om de tegenpartij te dubbelchecken.

Bent u het slachtoffer van zo'n zwendel, of denkt u dat u dat bent?

Als u het slachtoffer bent van een dergelijke zwendel of denkt dat u dat bent, dient u een klacht in bij de lokale politie of bij de bevoegde gerechtelijke autoriteiten. De FSMA benadrukt het belang van een snelle en correcte aangifte van uw klacht (betrokken onderneming, bankrekeningen waarnaar u het geld hebt gestuurd, ...).

Hoe kunnen we u helpen?