Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Kun je beleggen in vreemde valuta zonder risico?

Waarom veranderen de wisselkoersen tussen verschillende valuta?

Beleggen in vreemde valuta betekent dat je speculeert op hoe de waarde van een vreemde munt zal stijgen of dalen ten opzichte van de euro of andere munten. Zonder risico beleggen in vreemde valuta is onmogelijk, omdat risico’s nu eenmaal inherent zijn aan beleggen. Bovendien begeef je je, wanneer je in vreemde valuta belegt, op een wel zeer volatiele markt. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat de wisselkoersen zoal beïnvloedt, en je beleggingsproduct goed te kiezen. Hier lees je de belangrijkste aandachtspunten.

Wat zijn wisselkoersen?

Een wisselkoers is de prijs van een munt, uitgedrukt in een andere munt. Een koers van bijvoorbeeld 1,5 Amerikaanse dollar voor 1 euro betekent dat 1,5 Amerikaanse dollars evenveel waard zijn als 1 euro. Omgekeerd heeft 1 Amerikaanse dollar dan de waarde van 67 eurocent. De huidige wisselkoersen kun je raadplegen op de website van de Nationale Bank.

In valuta beleggen zonder risico is onmogelijk

Vreemde valuta staan bekend als een zeer volatiele markt  om verschillende reden. Er zijn namelijk heel wat factoren die de wisselkoersen beïnvloeden:

  • Beleidsbeslissingen van centrale banken en overheden
  • Economische ontwikkelingen
  • Geopolitieke ontwikkelingen

Op de korte termijn is beleggen in valuta heel speculatief en vooral beïnvloed door psychologische factoren. Op de lange termijn worden wisselkoersen grotendeels bepaald door de verwachte rentevoeten en de inflatie. Zo hebben landen met hoge rentevoeten en een stabiele economie een aantrekkelijke munt om in te beleggen, waardoor er meer buitenlands geld naar die specifieke landen stroomt en de munt nog meer in waarde toeneemt. 

Wat is valutarisico? 

Ook is er nog het zogenaamde valutarisico om rekening mee te houden: als je een beleggingsfonds koopt in een andere valuta (bijvoorbeeld een fonds in Amerikaanse dollar in plaats van euro), dan is je rendement wanneer je je producten weer verkoopt ook afhankelijk van het wisselkoerseffect. Als een aandeel in Britse pond met 5 procent stijgt, maar de waarde van Britse pond ten opzichte van de euro ondertussen 10 procent is afgenomen, lijd je in euro’s verlies.

Hoe beleggen in vreemde valuta?

Ten slotte houdt het ene valuta-product al wat meer risico in dan het andere:

  1. Een termijnrekening in vreemde valuta 

Als je in België een termijnrekening in vreemde valuta opent, wordt je rendement bepaald door de wisselkoers van de vreemde valuta en de intrest van de rekening. Met dit valuta-product geniet je van de bescherming van het Garantiefonds.

  1. Obligaties in vreemde valuta 

Beleg je daarentegen in obligaties die in vreemde valuta worden uitgegeven, dan hangt het rendement af van de intrest die de obligatie biedt en van de koers van de vreemde munt waarin ze werd uitgegeven. Hoewel obligaties geen kapitaalgarantie bieden, zijn goed genoteerde obligaties wel een veiligere investering dan aandelen.

  1. Een beleggingsfonds in valuta

Fondshuizen die je laten intekenen op beleggingsfondsen in valuta bieden evenmin kapitaalgarantie, maar je kunt er dan wel gerust in zijn dat professionele beleggers je portefeuille optimaal spreiden over verschillende valuta en verschillende formules.

Diversifiëren blijft belangrijk

Ondanks de grote volatiliteit vinden veel beleggers vreemde valuta toch interessant om in te investeren, omdat hun vermogen dan niet afhangt van één munt – stel bijvoorbeeld dat Griekenland morgen uit de EU stapt, dan zou de waarde van de euro enorm kunnen dalen. Het gaan dan wel eerder om dynamische beleggers. Voor beleggers die een eerder defensief profiel hebben, zijn vreemde valuta minder interessant om in de portefeuille te hebben. 

Vooral belangrijk om te onthouden is dat je je geld sowieso het best niet alleen in valuta belegt, maar diversifieert over verschillende sectoren. Weet ten slotte ook dat nagenoeg alle beleggingsfondsen voor een deel in verschillende valuta investeren. Als je dan nog extra valutaproducten in je portefeuille opneemt, loop je in principe een dubbel valutarisico
 

Hoe kunnen we u helpen?