Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Waar is je beleggingshorizon op gebaseerd? Meer dan je denkt!

Je leeftijd, je projecten en je vermogen bepalen samen je beleggingshorizon

Om slim te starten met beleggen, moet je een duidelijk zicht hebben op je beleggingshorizon: hoelang kun je een bepaald bedrag missen? Het antwoord op die vraag bepaalt wat voor beleggingen voor jou het meest interessant zijn, en hangt af van meerdere factoren. We lichten ze kort toe. 

Heb je grote plannen?

Met pensioen gaan, een huis bouwen, een zoon of dochter die gaat studeren, ... Alle plannen die maken dat je je vermogen moet aanspreken, beperken je beleggingshorizon.


Hoeveel vermogen heb je al opgebouwd?

Als je een spaarreserve aan het opbouwen bent (experts raden aan om minstens 3 à 12 maanden salaris opzij te hebben staan), stel je je plannen om te beleggen het best nog even uit. Eigenlijk is beleggingshorizon in dit geval onbestaande.

Wat is je leeftijd?

Hoe jonger je bent, hoe meer tijd je hebt om rustig het  beleggingsrendement  af te wachten. Maar uiteraard houden veel mensen op jongere leeftijd net het minst over van hun inkomen, omdat ze bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding doen of een hypotheek moeten afbetalen. Het is kortom een kwestie van goed wikken en wegen.

Waarin wil je beleggen?

Je beleggingshorizon is niet alleen afhankelijk van je plannen, leeftijd en vermogen, maar ook van het beleggingsportfolio dat je voor ogen hebt. Als je risicovollere activa in portefeuille hebt (zoals aandelen of fondsen), is het aangewezen om niet in te spelen op kortetermijnschommelingen (speculeren), maar je geld lang genoeg te laten staan en zo te kunnen genieten van de algemene evolutie van de markten. Voor beleggingsfondsen  is een minimale beleggingshorizon van 3 à 5 jaar bijvoorbeeld aangewezen. Pensioenspaarfondsen spreek je vanzelfsprekend niet aan tot je pensioen, en levensverzekeringsproducten (bijvoorbeeld TAK 23-producten die een deel in fondsen beleggen) hou je bij tot je sterft – al is afkopen wel altijd mogelijk. 

Verschillende beleggingshorizons combineren

In principe kun je verschillende beleggingshorizons combineren om je vermogen optimaal te spreiden. Je spaarreserve houd je achter de hand voor noodgevallen en beleg je dus niet. Ondertussen doe je aan pensioensparen met een uiterst lange beleggingshorizon. Het deel van je vermogen dat overblijft, gebruik je ten slotte om met een iets kortere beleggingshorizon op de beurs te beleggen.

Waar is jóuw beleggingshorizon op gebaseerd?

Benieuwd naar jouw beleggingshorizon? Maak een afspraak. Onze adviseurs beantwoorden al je vragen.
 

Hoe kunnen we u helpen?