Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wanneer en hoe beleggen in grondstoffen?

Wanneer en hoe beleggen in grondstoffen?

Investeren in grondstoffen loont vooral in tijden van inflatie, menen heel wat ervaren beleggers. Waarom redeneren ze zo? En hoe kun je zelf beleggen in grondstoffen? Lees snel wat elke belegger moet weten.

Beleggen in tijden van inflatie 

Hoe hoger de inflatie, hoe minder het geld op je spaarrekening waard is. Bovendien brengt spaargeld op zulke momenten door lage intrestvoeten relatief weinig op. Daarom zijn mensen in tijden van inflatie eerder geneigd om hun geld te laten renderen via de beurs.

Wanneer beleggen in grondstoffen?  

Vooral beleggen in grondstoffen wint aan populariteit in tijden van inflatie, omdat grondstoffen op zulke momenten traditioneel beter presteren dan andere beleggingsproducten. Wanneer de inflatie stijgt, stijgen grondstoffen met andere woorden bijna altijd in waarde. De verklaring? Als mensen het gevoel hebben dat er inflatie op til staat – ze vermoeden met andere woorden dat de prijzen binnenkort zullen stijgen, terwijl hun loon maar traag zal volgen – geven ze hun geld liever vandaag uit dan morgen. Bijgevolg neemt de vraag naar consumptieproducten toe [1]. Het gaat dan veelal om een milde (ofwel gezonde) inflatie van om en bij de 2%. en stijgt de vraag naar grondstoffen om die producten te maken logischerwijs eveneens. 

Geen verzekeringspolis

In tegenstelling tot wat sommigen denken, mag je grondstoffen niet zomaar zien als een verzekeringspolis tijdens een dalende conjunctuur. Dit omdat de vraag voor grondstoffen voornamelijk van de industrie komt, denk bijvoorbeeld aan metalen die voor elektronica worden gebruikt. Ten slotte zijn beleggingen pro-cyclisch: hun waarde stijgt of daalt afhankelijk van de economische omstandigheden. Grondstoffen kunnen zelf volatieler zijn dan aandelen! Informeer je uitgebreid vooraleer je in grondstoffen belegt, en onthoud dat je beleggingsportefeuille in het algemeen goed gediversifieerd moet zijn.

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Er zijn verschillende manieren om in grondstoffen te beleggen. Je kunt:

  • aandelen kopen van bedrijven die grondstoffen verwerken of verkopen
  • een ETF (trackerfonds) kopen die een bepaalde grondstof volgt. Je koopt met andere woorden een stukje van een index
  • Investeren in een beleggingsfonds  met een grondstoffenthema (hout, water, olie...)
     

[1] Inflatie stimuleert de vraag en de economie enkel onder bepaalde voorwaarden. Het gaat dan veelal om een milde (ofwel gezonde) inflatie van om en bij de 2%.

Hoe kunnen we u helpen?