Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat zijn de belangrijkste beursindexen en waarvoor dienen ze?

Wat zijn de belangrijkste beursindexen en waarvoor dienen ze?

Ben je vastbesloten om te starten met beleggen, maar weet je niet of je goede investeringen op het oog hebt? Zelfs voor doorgewinterde beleggers valt het niet altijd mee om in te schatten hoe gezond bepaalde aandelen zijn. Gelukkig bestaat er zoiets als beursindexen: groeperingen van aandelenkoersen die zorgvuldig worden geselecteerd op basis van strenge criteria. 

Beursindexen bieden geen garantie op rendement – tenslotte weet niemand hoe de beurs precies zal evolueren – maar fungeren eerder als kwaliteitslabel. In dit artikel ontdek je tien van de belangrijkste mondiale beursindexen en wat ze precies inhouden.

  1. BEL 20

De BEL 20 is een aandelenindex van twintig bedrijven die in België actief zijn.  Het gaat om bedrijven die door de internationale beursmaatschappij Euronext worden geselecteerd op basis van strenge voorwaarden, zoals gezuiverde marktkapitalisatie, voldoende verhandelbaarheid en een solide liquiditeit. De lijst wordt jaarlijks herzien.

  1. FTSE 100

FTSE is de afkorting voor Financial Times Stock Exchange Index. Alle bedrijven die tot de FTSE 100 behoren, noteren op de London Stock Exchange. Hun positie op de lijst wordt bepaald door hun marktkapitalisatie. 

  1. Euro Stoxx 50

De vijftig belangrijkste aandelen binnen de Eurozone staan geïndexeerd onder de Euro Stoxx 50. Het gaat stuk voor stuk om aandelen van grote ondernemingen, de zogenaamde ‘blue chips’. Een onderneming krijgt het ‘blue chip’-label wanneer ze een goede reputatie heeft, financieel stabiel is en reeds lange tijd gevestigd is in haar sector.

  1. DAX

De DAX is een Duitse aandelenindex die dertig Duitse ondernemingen selecteert op basis van hun marktkapitalisatie (de totale waarde van hun aandelen) en handelsvolume.

  1. Dow Jones 

De Dow Jones, voluit Dow Jones Industrial Average, is de oudste index van de Verenigde Staten. Laat je niet misleiden door het woord ‘industrial’, want vandaag zijn er nog maar weinig bedrijven die in de Dow Jones noteren industrieel actief. Voorbeelden zijn Walt Disney, Exxon Mobil en Microsoft. De Dow Jones is een prijsgewogen index: de absolute beurskoers weegt zwaarder door dan de beurswaarde van de bedrijven. Alle koersen van de Dow Jones-aandelen worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal. De bovengemiddelde aandelen hebben een groter gewicht in de index.

  1. S&P 500 

Binnen de S&P 500, die wordt samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, vind je de vijfhonderd Amerikaanse bedrijven met de grootste marktkapitalisatie terug. 

  1. Nasdaq 100

Nasdaq 100 is de bekendste index van Nasdaq, de grootste aandelenbeurs van de Verenigde Staten waarop vooral aandelen van technologiebedrijven worden verhandeld. In de Nasdaq 100 zitten de honderd grootste en meest verhandelde Amerikaanse bedrijven die op de Nasdaq-beurs noteren.

  1. Hang Seng

De Hang Seng is een index van de vijftig grootste bedrijven die noteren op de beurs van Hong Kong. 

  1. CAC 40

De CAC 40 (Cotation Assistée en Continu) is een index van de veertig belangrijkste bedrijven, gerangschikt volgens marktkapitalisatie, op de Franse beurs.

  1. Nikkei 225

Ten slotte is er nog de Nikkei 225: de belangrijkste index van de Tokyo Stock Exchange. Alleen aandelen van bedrijven (dus geen aandelen van fondsen) worden opgenomen in deze prijsgewogen index die jaarlijks wordt herzien.

Hoe kunnen we u helpen?