Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Nieuw of tweedehands: welke auto steelt uw hart?

Wat kiest u spontaan: een nieuwe of een tweedehands auto?

Misschien is dit het ideale moment om van auto te veranderen? Dan stapt u opnieuw met plezier in de auto! Waar moet u op letten als u kiest tussen een nieuwe of een tweedehands?

Belgen kunnen nog niet zonder hun auto. Het aantal inschrijvingen is de laatste jaren bijna zonder uitzondering gestegen (ook in 2019), maar 2020 is een “bizar” jaar inzake mobiliteit (en op vrijwel elk ander gebied). Anderzijds blijkt uit de cijfers ook dat er op onze wegen vooral tweedehands auto’s rondrijden. Nieuw of tweedehands: er zijn argumenten voor beide formules … Tot welk “kamp” u ook behoort, wat telt is dat u een voertuig vindt dat bij u past en dat u met plezier de weg op gaat.

Nieuw en gemoedsrust gaan hand in hand

Een auto die recht uit de fabriek rolt, heeft enkele onmiskenbare troeven. De belangrijkste is wellicht dat u zelf bepaalt hoe u hem samenstelt, met alle opties en accessoires. U profiteert ook van de nieuwste technologieën die u op het Autosalon hebt gezien. En u bent de eerste die voet zet op zijn onberispelijke vloermatten. Denk ook aan de veiligheid: nieuw betekent helemaal ongevalvrij. En in de garage krijgt u een korting, na-verkoop-service en volop garanties.

Nieuw? Dan betaalt u de volle pot!

Maar ook aan een nieuwe auto kleven nadelen. Hij is vooral niet waardevast: al na enkele kilometers verliest u een flink pak geld als u hem doorverkoopt (o.a. de btw). Vergeet ook niet dat er tussen uw bestelling en het eerste motorgeronk van uw nieuwe auto gemakkelijk enkele maanden verlopen.

Met tweedehands leeft u op grotere voet

Er zijn diverse goede redenen om voor tweedehands te gaan. Voor verzamelaars en liefhebbers van specifieke modellen ligt de keuze voor de hand. Anderen zien er vooral een middel in om met een auto rond te rijden die ze zich nieuw niet kunnen veroorloven. U rijdt comfortabel en ontziet toch uw portefeuille! Er valt ook te onderhandelen met een particulier of professionele tweedehandsverkoper. En u hoeft geen maanden te wachten op de levering.

Ook addertjes onder het gras

Soms moet u twee keer nadenken vóór u aan een tweedehands begint. Wil u wel vele uren het internet afspeuren of op pad gaan om de ideale combinatie van een correcte prijs en perfecte staat te vinden? En welke zekerheid hebt u? De Car Pass biedt houvast, maar zegt niets over verborgen gebreken of een al te sportief vroeger gebruik. Houdt u ook rekening met de nieuwe uitstootnormen in sommige steden (de lage-emissiezones)? Een hele reeks modellen wordt daardoor minder aantrekkelijk. Even opletten dus!

Het beste van twee werelden?

De prijs blijft een doorslaggevend element om te kiezen tussen nieuw en tweedehands. Daarom is het zo belangrijk dat u rekening houdt met de totale kosten en niet alleen met de aankoopprijs. Zo is een nieuwe auto duurder in aankoop, maar voordeliger in onderhoud. Meer vervuilende auto’s (vaak de oudere modellen) betalen meer belastingen. Vergeet ook het verbruik en de verzekeringen niet. En last but not least: de financiering. Een tweedehands auto “op jaren” geeft u geen toegang tot voordelige tarieven voor uw autolening.

“Recente” tweedehands: goed gemikt

Auto’s die “zo goed als nieuw” zijn, vindt u in tweedehandsautoketens (modellen van minder dan twee jaar) of bij uw merkendealer (stockwagens). U mag dan inderdaad niet te kieskeurig zijn wat de opties of de kleur betreft, maar u rijft wel een hele reeks andere voordelen binnen: recent model, onmiddellijk beschikbaar, weinig gereden kilometers, onberispelijke toestand en geruststellende waarborg. Dat alles voor een meer betaalbare prijs en een laag financieringstarief! Kortom, u hebt het gevoel dat u in een nieuwe auto rijdt, maar zonder de nadelen …


Let op, geld lenen kost ook geld.

Bronnen
1. https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/statistieken/inschrijvingen
2. https://statbel.fgov.be/nl/themas/mobiliteit/verkeer/inschrijving-motorvoertuigen

 

 

Geef uw mobiliteit nieuwe vaart

Ontdek onze oplossingen

Hoe kunnen we u helpen?