Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe maken we de weg veiliger voor kinderen?

Hoe zorgt u ervoor dat kinderen zich veilig kunnen verplaatsen?

Het maakt niet uit hoe ze zich verplaatsen: op de weg heeft de veiligheid van kinderen altijd voorrang. Met deze tips verplaatsen uw kinderen zich veilig.

Voor een ouder komt de veiligheid van de kinderen op de eerste plaats. Met de auto, met de fiets of met eender welk vervoermiddel (step, skateboard, ...): de juiste keuzes maken, is cruciaal en met enkele handige tips kunnen uw oogappels veilig de baan op.

Met de wagen

Een veilige wagen is uiteraard het allerbelangrijkste. Euro NCAP publiceert elk jaar opnieuw een lijst met de veiligste gezinsauto's. Daarbij krijgt elk voertuig een score in functie van de crashtest. Hoe hoger de score, hoe veiliger de wagen. Bij de gezinswagens zijn de resultaten vrij verrassend. Zo zien we geen grote Duitse wagens of zware SUV's bij de beste leerlingen van de klas. Integendeel, het zijn de kleine gezinswagens – de ideale auto's voor mama's of eenoudergezinnen – die het veiligst zijn om kinderen in te vervoeren.

Maar niet alleen de auto is van belang. Om uw kinderen te beschermen, is ook de keuze van het kinderzitje of verhoogkussen cruciaal. Kies bij voorkeur een model dat u bevestigt met Isofix. Hiermee wordt het zitje rechtstreeks vastgehecht aan het chassis van de wagen. Test Aankoop geeft ook elk jaar een overzicht van de veiligste modellen. Een lijst die u zeker moet raadplegen als u uw keuze maakt. Die keuze hangt bovendien af van de leeftijd van uw kind, maar ook van de grootte. Het gewicht en de grootte van uw kind zijn immers de belangrijkste criteria om het juiste kinderzitje te kiezen.

Ziezo, u hebt al de veiligste wagen én het beste autozitje gekozen. Daarnaast is het belangrijk dat u uw kind in de juiste houding neerzet en correct vastklikt in zijn zitje, zodat jullie comfortabel en veilig samen de weg op kunnen.

Met de fiets

Ook op de fiets zijn kinderen bijzonder kwetsbaar op de weg. In de eerste plaats is het dus van groot belang dat ze goed zichtbaar zijn. Dat kan door een fluohesje te dragen en door de fiets uit te rusten met voor- en achterlichten én reflectoren. Een helm is in België niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen voor kinderen. Bij een val of een ongeval met een snelheid van minder dan 30 km/u is het risico op ernstige hoofdletsels een stuk lager als ze een helm dragen. Dat geldt ook wanneer het kind bij mama of papa mee op de fiets zit. Net als voor uw wagen, is het ook voor uw fiets belangrijk om een aangepast zitje te kiezen en te controleren of uw kind goed vastgemaakt is.

Een fietskar is qua veiligheid natuurlijk ideaal. Zo'n fiets neemt meer plaats in op de weg, en is dus beter zichtbaar. Het zwaartepunt van een fietskar ligt ook zeer laag, waardoor kinderen minder risico's lopen bij een val.

Nieuwe vervoermiddelen

Een helm en pols- en elleboogbescherming worden ook ten zeerste aanbevolen als uw kind de weg op gaat met zijn step, skateboard of een ander origineel vervoermiddel zoals een eenwieler of een hoverboard.

Verplaatst uw kind zich tot slot vaak te voet? Zorg dan dat het goed zichtbaar is. Een fluohesje blijft voor voetgangers de beste manier om op te vallen tussen de andere weggebruikers en zo de risico's te beperken.

 

Let op, geld lenen kost ook geld.

Geef uw mobiliteit nieuwe vaart

Ontdek onze oplossingen

Hoe kunnen we u helpen?