Welke voordelen biedt het langetermijnsparen?
Is uw woning (bijna) afbetaald en bent u op zoek naar een andere formule om belastingen te besparen, dan dient u zeker het langetermijnsparen te overwegen. Dat biedt u naast de vorming van een extra pensioenkapitaal onder meer een belastingvermindering van 30% op de gestorte bedragen.
Wat is het?
Via het langetermijnsparen bouwt u een extra kapitaal tegen de pensioenleeftijd op. Dat doet u door te beleggen in een spaarverzekering. Die biedt u niet alleen een gewaarborgde rente. Als de financiële markten en de resultaten van de verzekeringsmaatschappij dat toelaten, kunt u daar bovenop nog een winstdeelneming ontvangen. Dat laatste wordt jaarlijks bekeken.
Hoeveel kan ik sparen?
Het bedrag dat u hiervoor kunt opzijleggen, hangt af van uw netto belastbaar beroepsinkomen. Het bedraagt 172,80 euro + 6% van dat beroepsinkomen. Wie een netto belastbaar inkomen heeft van 28.000 euro kan dus 1.852,80 euro storten. Er is wel een absoluut maximum van 2.310 euro voor 2018. Dat komt overeen met een inkomen van minstens 35.620 euro.
Hoe groot is mijn fiscaal voordeel?
De stortingen die u doet, leveren u een belastingvermindering op van 30%. Wie het maximum van 2.310 euro stort, moet dus 693 euro minder belastingen betalen.
Let wel: het langetermijnsparen valt in dezelfde korf als die van de kapitaalaflossingen van een woonkrediet en de premies van een schuldsaldoverzekering. Is de korf van 2.310 euro hiermee al gevuld, dan levert het langetermijnsparen geen extra belastingvermindering op. Algemeen wordt dan ook geadviseerd hiermee te wachten tot na de afbetaling van uw leningen.
Wanneer kan ik mijn kapitaal opvragen?
Als u voor uw 55ste start met langetermijnsparen, kunt u de tegoeden zonder fiscale penalisering opvragen vanaf 65 jaar. Start u na uw 55ste, dan moet uw spaarplan minstens 10 jaar lopen.
Het opvragen van uw tegoeden op 65 jaar of na minstens 10 jaar is evenwel geen verplichting. In tegenstelling tot het klassieke pensioensparen kunt u ook na uw 65ste of na uw pensionering nog verder sparen. De enige voorwaarde is dat u op dat moment nog beroepsinkomsten heeft.
Hoe word ik belast?
Bent u gestart met het langetermijnsparen voor uw 55ste, dan zal de verzekeraar op uw zestigste verjaardag op het opgebouwde kapitaal een anticipatieve taks van 10% afhouden. Hierbij wordt alleen rekening gehouden met de gewaarborgde rente. De winstdeelnemingen die u kreeg, zijn vrijgesteld van belastingen.
Startte u pas na uw 55ste, dan zal de taks worden geheven op de tiende verjaardag van uw spaarplan.
Op de stortingen die u na de heffing van de taks doet, blijft u genieten van de belastingverminderingen, ook al zal u er later niet meer op worden belast. Verder sparen na uw zestigste wordt dus extra interessant.
Vermijd om uw tegoeden voortijdig op te vragen. Doet u dat toch, dan moet u 33% belastingen betalen in plaats van het gunsttarief van 10%.
In het kort
- U kunt in 2018 tot 2.310 euro aan langetermijnsparen doen.
- Dit levert u een belastingvermindering tot 693 euro op.
- U kunt uw kapitaal opvragen op 65 jaar, tenzij het spaarplan nog geen tien jaar loopt.
- U kunt ook na uw 65ste nog sparen en fiscale voordelen genieten.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.