Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Bijna 2020, tijd voor een kritische blik op je investeringsplannen (vóór de 31e)

Afschrijvingen: wat verandert er in 2020?

Wil je investeren in 2020? Hou dan rekening met de nieuwe regels voor afschrijvingen en aftrekbaarheid. Je hebt nog een paar weken om je plannen te herzien. Geen tijd te verliezen!

Het einde van het jaar is blijkbaar een gunstig moment voor strategische beslissingen. Als jij dan ook je boekjaar afsluit (op 31 december), dan loont het de moeite om je middelen optimaal in te zetten. Met andere woorden: verminder je belastinggrondslag met legale middelen en betaal minder belastingen. Toch mag je dit niet te eng bekijken. Alleen een globale aanpak werkt, met voldoende aandacht voor jouw realiteit: je resultaten, cashflow, commerciële vooruitzichten voor 2020, geplande investeringen enz. Het is geen goed idee om “zotte” uitgaven te doen, alleen maar om belastingen te besparen. Ook jij kan een euro maar één keer uitgeven. Denk strategisch en hou rekening met de fiscale context … die in 2020 aanzienlijk verandert!

Enkele basisbegrippen

Een afschrijving is de boekhoudtechniek waarbij een investering over de gebruiksduur wordt gespreid. Over hoeveel jaar? Dat hangt af van de levensduur van de investering. Denk aan een nieuwe pc die 1 800 euro kost. Die mag je afschrijven op (minimaal) 3 jaar. Per jaar mag je dus 600 euro aftrekken als kosten. Dit heet lineair afschrijven: elk jaar vermindert de investering evenveel in waarde. Er zijn nog andere mogelijkheden, zoals het eerste jaar 1000 euro inbrengen en de volgende jaren telkens 400 euro. Dit heet degressief afschrijven, waarbij je in het jaar van de aankoop een groter bedrag mag aftrekken. Er bestaan ook progressieve en versnelde methodes (die slechts in bepaalde gevallen toegelaten zijn).

Klaar voor de revolutie?

Inzake afschrijvingen doe je niet wat je wil. De fiscus bepaalt de “standaard” duur van een afschrijving, zegt welke activa in aanmerking komen en hoe je de afschrijving mag spreiden. Vanaf 1 januari 2020 gelden twee belangrijke aanpassingen:

  • Degressieve afschrijvingen zijn niet langer toegelaten (ook niet voor KMO’s): je mag niet langer een groter bedrag aftrekken in het jaar van aankoop om je belastinggrondslag naar beneden te krijgen in een jaar met “te veel” winst.
  • De verplichting om “pro rata temporis” af te schrijven wordt algemeen, dus ook voor KMO’s. In ons pc-voorbeeld mocht een KMO volgens de lineaire afschrijving de volle 600 euro afschrijven in 2019, ook al dateerde de aankoop van 1 december. In 2020 is dat gedaan: alleen het aantal dagen vóór het einde van het boekjaar telt nog. Dus slechts 50 euro (600 euro x 30 dagen / 365) in plaats van 600. Had je op die aankoop gerekend om “minder belastingen te betalen”? Jammer …

Investeringsaftrek terug naar af

Een andere belangrijke wijziging is het fiscaal “cadeau” uit het zomerakkoord van 2017: de mogelijkheid voor KMO’s om de belastbare winst met 20% van het investeringsbedrag te verminderen. De maatregel was maar voor twee jaar gepland (2018 en 2019) en vanaf 2020 geldt dus weer de oorspronkelijke investeringsaftrek: 8%. Investeren vóór het einde van dit jaar is dus de boodschap …

Conclusie: neem je plannen onder de loep

Er zijn dus ingrijpende wijzigingen op komst en het is nog maar de vraag of je er blij mee moet zijn. Had je al investeringsplannen voor 2020? Een nieuwe machine, de beveiliging van je zaak of nieuw meubilair? Dan moet je toch eens overwegen of je die investeringen niet wat eerder zou doen, om te profiteren van degressieve afschrijvingen of de investeringsaftrek van 20%. Vooral als je belastinggrondslag een beetje optimalisatie kan gebruiken. Heb je niet voldoende liquide middelen? Ga dan voor een financiering of een leasing die aangepast is aan je investeringsstrategie.

Samengevat

  • Jaareinde in zicht? Het ideale moment om investeringsplannen uit te werken

  • Vooral omdat het in 2020 gedaan is met degressief afschrijven …

  • … en de “pro rata temporis” berekening dan ook voor KMO’s geldt

  • Ook de speciale investeringsaftrek van 20% sneuvelt

     

Hoe kunnen we u helpen?