Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

3 tips om uw computer en uw gegevens veilig te houden

Computerveiligheid: dankzij deze 3 tips beschermt u uw gegevens

Hoe raken hackers aan uw bestanden en wat kan u ertegen doen? Wij geven 3 tips om uw computer en uw gegevens zo veilig mogelijk te houden.

Hacken kan op allerlei manieren en hackers worden ook steeds inventiever. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kan doen om uw computer en uw gegevens te beschermen: sterke wachtwoorden genereren en ze veilig houden, de juiste software installeren, een back-up maken van uw gegevens, … Wij geven u in dit artikel een aantal tips om uw computerveiligheid te optimaliseren.

Creëer een sterk wachtwoord en hou het veilig

Hacken betekent dat iemand uw inloggegevens achterhaalt en zo inbreekt in uw account of computer. Dat kan bijvoorbeeld door uw wachtwoord te stelen. Daarom is het belangrijk om een sterk wachtwoord te creëren én om het geheim te houden. Deze tips helpen u daarbij:

  • Kies een sterk wachtwoord: een combinatie van verschillende letters, cijfers en symbolen is het veiligst.
  • Lange wachtwoorden zijn moeilijker te hacken dan korte. U kan ook een wachtzin in plaats van een wachtwoord kiezen. Wachtzinnen zijn vaak makkelijker om te onthouden én ze zijn langer dan één woord.
  • Gebruik geen makkelijk te raden persoonlijke informatie in uw wachtwoord, zoals de naam van uw huisdier, uw geboortedatum, namen van familieleden, …
  • Wijzig uw wachtwoord regelmatig en gebruik een ander wachtwoord voor elke website. Vindt u het moeilijk om al die wachtwoorden te onthouden? Dan kan u ook kiezen voor wachtwoorden met een vast en een variabel deel. Dat vaste deel kan een woord of een samentrekking van een zin zijn en gebruikt u voor elke website. Voor het variabele deel kan u een manier zoeken om de naam van de dienst of website in uw wachtwoord te verwerken zonder dat hackers dat doorhebben. U kan bijvoorbeeld telkens de eerste en laatste letter van de website gebruiken, zoals ‘Fk’ voor Facebook of ‘Im’ voor Instagram. Plak die dan voor- of achteraan het vaste deel van uw wachtwoord.
  • Maak gebruik van twee-factor-authenticatie. U voegt dan een extra laag beveiliging toe doordat u een vertrouwd toestel (zoals uw telefoon) nodig hebt om te kunnen inloggen op uw account, of door in te loggen met uw wachtwoord én uw vingerafdruk bijvoorbeeld. Voorbeelden van verificatieapps zijn itsme, Google Authenticator en Microsoft Authenticator.
  • Een logische, maar belangrijke tip: hou uw wachtwoord en andere persoonlijke gegevens te allen tijde geheim. Fraudeurs vinden elke dag wel nieuwe manieren uit om uw gegevens in handen te krijgen, bijvoorbeeld via phishing. Klik daarom niet zomaar op elke link die u tegenkomt, let op wat u deelt, leer nepprofielen herkennen, … Ontdek enkele tips om phishing te voorkomen.

Gebruik beveiligingssoftware en update uw programma’s regelmatig

Kies een goede virusscanner voor uw computer die zichzelf up-to-date houdt en real-time scant. Scan af en toe ook handmatig op virussen en andere malware. Zorg er ook voor dat het besturingssysteem en de software up-to-date zijn en installeer nieuwe veiligheidsupdates meteen.

Een antivirusapp voor uw smartphone of tablet is niet meteen nodig. Die kan immers alleen zijn werk doen als hij de hele tijd draait op de achtergrond en dat is dan weer nadelig voor de batterij van uw toestel. Bovendien is het vaak al te laat als zo’n app een virus vangt, want dan staat de malware al op uw toestel. Om uw smartphone of tablet te beveiligen volstaat het om de volgende tips ter harte te nemen:

  • Wil u een app downloaden? Doorgaans worden apps eerst goedgekeurd door bijvoorbeeld Apple of Google, maar af en toe glipt er toch eens een ‘schadelijke’ app door de mazen van het net. Ga dus zelf ook altijd goed na of u de juiste app downloadt, hoe vaak de app al gedownload is, wat de reviews zijn, …
  • Indien gewenst, kunt u de app "Safe on web" downloaden. De app waarschuwt u voor cyberdreigingen en online oplichting. 
  • Download en installeer nieuwe updates voor uw besturingssysteem zo snel mogelijk. Zo’n update zorgt er o.a. voor dat bepaalde ‘gaatjes’ in de beveiliging gedicht worden, zodat hackers minder makkelijk toegang krijgen tot uw toestel.

Maak regelmatig een back-up van uw bestanden

Wanneer uw computer gehackt wordt, bestaat er ook een kans dat u gegevens of bestanden kwijtraakt. Daarom is het slim om af en toe een (automatische) back-up te maken. Die kan u bewaren op een extern toestel of een externe harde schijf, maar bijvoorbeeld ook in de cloud. Google Drive en iCloud zijn bekende voorbeelden, maar het zijn zeker niet de enige opties om uw bestanden op te slaan.

Vielen uw (bank)gegevens toch in verkeerde handen? Contacteer dan zo snel mogelijk uw bank, laat uw kaart blokkeren via Card Stop en ga langs bij de politie.

Phishing, smishing, social engineering, … Lees hier alles over de meest voorkomende vormen van fraude.

Hoe kunnen we u helpen?