Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Meer kans op slagen als je goed omringd bent

Goed omringd zijn, een must om te slagen!

“Samen sterk” is een spreekwoord dat ook voor jouw bedrijf veel waarheid bevat. Vrienden of familieleden, vennoten, je bankier, boekhouder of advocaat … deze partners kunnen beslissend zijn voor je succes.

Je gelooft in je gouden idee en je bent klaar om je start-up te lanceren. Je voelt je in staat om bergen te verzetten … in je eentje. Dat laatste blijkt achteraf vaak een vergissing. Een ondernemer begint aan een avontuur vol uitdagingen. De corebusiness valt gewoonlijk wel mee, maar er komt zoveel meer bij kijken: commerciële relaties, financiële resultaten, fiscale en sociale verplichtingen, enz. Ook jouw dag telt maar 24 uren en dus moet je … je omringen met de juiste mensen! Concentreer je vanaf het begin op je sterke punten en delegeer de rest!

Zoek steun bij familie en vrienden

Het lijkt vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet genoeg herhalen: als familie en vrienden je steunen, sta je dubbel zo sterk. Probeer ze dus bij je avontuur te betrekken. Gebruik ze als testpubliek, toets je ideeën bij hen af en schaaf je project dan bij. Maar let op: laat je niet ontmoedigen door de minste kritiek die je krijgt en bewaar altijd het evenwicht tussen je privéleven en je werk.

Breid je team geleidelijk uit

Zelfs Steve Jobs was in zijn garage niet alleen aan de slag toen hij Apple oprichtte … Het is niet altijd gemakkelijk om je “baby” met anderen te delen, maar soms moet het. Een vennoot kan heel waardevol zijn, door zijn specifieke kennis, een extra netwerk of de extra middelen die hij aanbrengt … Jullie complementariteit kan de doorslag geven om samen succes te boeken.

 

“De kunst van het succes bestaat erin je te omringen met de besten”, John Fitzgerald Kennedy
 

Doe een beroep op degelijke experts

Omring je met specialisten. Wie kan je beter bijstaan bij je financieel beheer dan een boekhouder? Als hij zijn werk goed doet, kijkt hij niet alleen je rekeningen na, maar houdt hij je commerciële beslissingen tegen het licht als een strategische partner. Ook met de kwaliteit van je bankier staat of valt je succes. Zijn rol is veel ruimer dan iemand die je geld leent. Overleg daarom regelmatig met hem en bouw een vertrouwensrelatie op. Hij zal anticiperen en de zwakke punten in je bedrijf blootleggen. Nog beter: door zijn ervaring met andere ondernemers kan hij je advies geven en oplossingen aanreiken.

 

Te onthouden :

  • Spreek over je project
  • Bewaar je evenwicht
  • Sta sterker met een vennoot
  • Omring je met specialisten

Hoe kunnen we u helpen?