Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

7 tips om je budget onder controle te houden op vakantie

Leg vooraf je vakantiebudget vast

Vakantie. Het is een periode waar we allemaal naar uitkijken en waarin er altijd net iets meer kan dan anders, ook op financieel vlak. Toch is het een goed idee om vooraf je vakantiebudget vast te leggen en na te gaan hoe je er het meest uithaalt. Met deze 7 tips zorg je er alvast voor dat je reiskosten niet ontsporen.

Boek je vliegtickets op het juiste moment

Door op het beste moment je vliegtickets te boeken, kun je een mooi bedrag besparen. Maar wanneer doe je de beste deal? Volgens een onderzoek van Skyscanner boek je best gemiddeld acht weken op voorhand. Dat kan wel sterk verschillen naargelang je bestemming: tickets naar Marokko boek je best 4 tot 5 weken voor je vertrek, een vlucht naar Thailand is 23 weken voor je vlucht het voordeligst. Wil je echt voordelig vliegen? Combineer een vroegboeking dan met de goedkoopste vliegmaand voor je bestemming.

Kijk uit voor verborgen kosten

Sommige aanbiedingen zijn minder voordelig dan ze op het eerste gezicht lijken. Neem dus altijd de voorwaarden – inclusief kleine lettertjes – grondig door voor je iets ondertekent, en ga na of er geen verborgen kosten aan verbonden zijn. Een all-invakantie die toch niet alle onkosten omvat, luchthaven- of bagagetaksen die je over het hoofd ziet of het brandstofbudget voor een huurwagen: ze wegen allemaal door op het ingecalculeerde budget.

Geld gaat door de maag

Lekker eten en drinken hoort nu eenmaal bij een geslaagde vakantie, maar ook hier loont het om even stil te staan bij de mogelijkheden. Goedkopere, lokale restaurants serveren vaak smakelijker eten dan duurdere toeristische trekpleisters, dus vraag advies bij de locals. Hou ook rekening met de plaatselijke gewoontes: in sommige landen worden taksen en de prijs voor de bediening niet geafficheerd, maar verschijnen ze wel op de rekening. Ook de (soms bijna verplichte) fooi kan de prijs opdrijven – in de VS met wel 15 tot 20 procent. Ontbijten in je hotel is ook vaak een dure optie, en natuurlijk hoef je niet elke keer uit eten te gaan. Toch?

Laat je rijden

Een huurwagen zorgt voor vrijheid, maar het is ook duur. Kies je er toch voor, boek dan online en ruim op voorhand.  Ga ook na of er aanbiedingen gelden of couponcodes beschikbaar zijn. Vaak heb je voor het huren van een auto een kredietkaart nodig. De waarborg wordt dan ‘geblokkeerd’ op je kredietkaart in afwachting van de teruggave van het voertuig in goede staat.
Toch niet zo autogebonden? Door een scooter of fiets te huren gun je jezelf ook vrijheid, maar voor een veel zachter prijsje. Het openbaar vervoer of een taxi zijn vaak ook een goedkope optie, al informeer je bij die laatste vóór je rit best al naar de prijs.

Duur internet

Post je af en toe een vakantiekiekje op Facebook van buiten Europa, dan is het best mogelijk dat er bij thuiskomst een gepeperde rekening op je wacht. Gelukkig bestaan daar heel wat goedkope oplossingen voor: gebruik wifi in je hotel of op plaatsen die een gratis hotspot aanbieden. Wil je echt constant verbonden blijven met het internet? Kies dan voor een voordelige prepaid simkaart van een lokale telecomprovider voor de duur van je verblijf.

Goedkoop of duurkoop

Ook op vakantie zijn er duurdere en goedkopere aanbieders van vergelijkbare diensten. Loop dus niet zomaar bij de eerste de beste winkel binnen, maar vergelijk de prijzen eerst en ga na waar de lokale bevolking shopt. Kijk ook uit met taksvrij winkelen: bij een dure winkel is duty free nog altijd geen goede deal. Hetzelfde geldt voor elektronica die je aanschaft op vakantie buiten de EU: bij terugkomst betaal je een stevige invoertaks wanneer de douane je aankoop opmerkt.

Wees niet naïef

Respecteer de lokale gewoontes, maar wees niet naïef. In sommige landen is afdingen bij een handelaar de norm, dus doe er je voordeel mee. Hou ook de wisselkoersen in de gaten wanneer je betaalt met vreemd geld, en kijk uit aan wie je jouw kredietkaart toevertrouwt. Overhandig je jouw kredietkaart aan een handelaar voor een betaling, zorg er dan voor dat je de kaart niet uit het zicht verliest. Overhandig ze ook niet aan (zogenaamde) politieagenten die je kredietkaart willen zien als identiteitsbewijs. Heb je een slecht gevoel bij een voorstel dat je krijgt of vertrouw je iets niet? Durf dan neen te zeggen. Zo sluit je uit dat lokale zwendelaars of duistere figuren met je vakantiebudget aan de haal gaan.

Hoe kunnen we u helpen?