Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Beknopte fooiengids voor reizigers

Fooi geven of niet?

Canada

Hier is een fooi verplicht. U geeft 15-20% in restaurants, 10-15% in taxi’s, minstens 1 dollar per glas in een bar. Controleer toch even of de fooi niet in de rekening is inbegrepen.

China

Aanbevolen voor gidsen en chauffeurs. Wordt zelden gegeven in taxi’s, bars en restaurants.

Cuba

Sterk aanbevolen. Restaurants (10% van de rekening), hotels, kruiers, dragers, groepen muzikanten, … Geeft u geen fooi, dan krijgt u steevast een opmerking!

Dominicaanse Republiek

Aanbevolen. Restaurants en bars: 10% als u tevreden bent over de service. Maar let op: soms is de fooi al in de rekening inbegrepen. 

Duitsland

Een fooi geven is gewenst, maar niet verplicht in restaurants, cafés en hotels. U geeft dan 5 tot 10% van de rekening. Laat nooit geld op tafel achter, vermeld het fooibedrag wanneer u betaalt. 

Griekenland

In restaurants en taxi’s is het de gewoonte om een fooi te geven en de rekening naar boven af te ronden.

Groot-Brittannië

In restaurants is een fooi geven verplicht: 10 tot 15% van de rekening. Controleer toch maar of de fooi niet op de rekening staat, soms wordt ze automatisch toegevoegd.

India

Aanbevolen in hotels en restaurants (5-10%), voor bagagedragers, chauffeurs en gidsen.

Italië

Fooi aanbevolen in restaurants en taxi’s. Zit al gedeeltelijk in de rekening (coperto), maar een extraatje van 10% wordt altijd op prijs gesteld.

Japan

Opgelet: geef nooit een fooi in Japan, want dan voelen mensen zich beledigd. De bediening is altijd in de rekening inbegrepen.

Nederland

Een fooi is niet verplicht, want al opgenomen in uw rekening in hotels, bars en taxi’s. Geef 10% extra om te tonen dat u tevreden bent over de service.

Portugal

Evenmin verplicht: in uw rekening op restaurant of in een bar is er al een fooi van 5 tot 10% inbegrepen. Maar als u vindt dat de kelner of barman zijn best heeft gedaan, geeft u nog een extraatje.

Spanje

In een bar of restaurant is een fooi van 10% de gewoonte. De bediening zit eigenlijk al in de rekening, maar een fooi wordt toch sterk op prijs gesteld.

Thailand

Niet verplicht, maar op toeristische plekken wordt het wel steeds meer de gewoonte. Geef ongeveer 10% van de rekening in bars en restaurants.

Turkije

Een fooi geven verdient aanbeveling. Ze is nooit inbegrepen in de rekening. Geef ongeveer 10% extra in bars en restaurants en rond de taxirekening naar boven af.

Verenigde Staten

In de VS is een fooi verplicht. In bars en restaurants voegt u 15 tot 20% toe aan het bedrag van de rekening, in taxi’s 10 tot 15%. Hou ook altijd enkele biljetten van 1 dollar op zak voor alle kleine diensten die men u bewijst.

 

Bronnen: Guide du Routard en Lonely Planet.

 

 

 

 

 

 

Hoe kunnen we u helpen?