Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Een auto huren op vakantie: waar moet u op letten?

Auto huren: hoe groot en welk type

Op vakantie wilt u wel eens wat meer doen dan liggen luieren aan het zwembad of op het strand. Een huurauto is dan misschien de geknipte oplossing! Het is een heel flexibel en onafhankelijk vervoermiddel, waarmee u op uw eigen tempo de wijde omgeving exploreert. Bovendien is het vaak een goedkoper alternatief voor het openbaar vervoer, als u met het hele gezin op uitstap gaat. Met deze tips vindt u in no time de ideale huurauto voor een geslaagde vakantie!

1. Model

De meeste autoverhuurders bieden u een ruime keuze. Meestal reserveert u een bepaalde klasse. De modellen en foto’s op websites en in brochures dienen gewoon als voorbeeld. Bepaal dus eerst en vooral hoe groot en welk type uw huurauto moet zijn. Een SUV met 7 plaatsen? Een trendy cabrio voor twee? Of gewoon een sportieve berline met airco?

2. Verzekeringen

Een verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid, die de schade aan derden vergoedt als u een ongeval veroorzaakt, is altijd wettelijk verplicht. De meeste autoverhuurders stellen daarnaast ook een verzekering voor de schade aan uw eigen wagen voor, een zogenaamde CDW (Collision Damage Waiver). Ook een diefstalverzekering of een dekking tegen glasbreuk en schade aan de banden en het onderstel zijn mogelijk. Kijk goed na welke verzekeringen inbegrepen zijn in het basistarief en welke optioneel zijn (vaak een prijs per dag). En vraag ook zeker of er een franchise is.

3. Kilometerstand

Geef op voorhand duidelijk aan welk tarief u kiest, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Ofwel een onbeperkt aantal kilometers, zodat u een vaste prijs betaalt ongeacht de afstand die u met de auto aflegt. Ofwel opteert u voor een basisforfait en betaalt u een supplement per extra kilometer. Die tweede optie is de voordeligste als u weet dat u de auto niet veel zal gebruiken.

4. Brandstof

Meestal krijgt u een auto met een volle tank. Vergeet die niet opnieuw te vullen voor u de wagen terugbrengt op het einde van uw vakantie. Zo niet, dan factureert de verhuurder het verschil achteraf, vaak aan een duurdere prijs. Wist u trouwens dat sommige verhuurders een gratis volle tank in hun basistarief aanbieden? Een voordeel dat – letterlijk – kan tellen. Goed vergelijken is dus de boodschap! Sommige verhuurders stellen voor om met een lege tank terug te keren. Maar dat komt meestal in uw nadeel uit. Als u kunt kiezen, kies dan voor het terugbrengen met een volle tank.

5. Belastingen en toeslagen

Tussen de prijs die u vindt op internet en de uiteindelijke factuur kan een wereld van verschil zitten. Lokale belastingen, reservatiekosten, toeslagen voor het betalen met kredietkaart, extra verzekeringen… Een gouden tip vóór u reserveert: controleer altijd of alles in de totaalprijs is inbegrepen en laat dat zwart op wit afdrukken.

6. One-way

Wilt u uw auto weer inleveren in een andere stad dan waar u hem ophaalde? Of rijdt u er aan het einde van uw verblijf liever gewoon mee naar de luchthaven? Dat kan, met de optie one-way. Vraag dus zeker na of die beschikbaar is op uw bestemming. En of u hiervoor extra moet betalen of niet.

7. Gps en accessoires

Bij de meeste autoverhuurders hebt u de keuze uit een heleboel accessoires: kinderzitje, kettingen (of sneeuwbanden), dakdrager… Oh ja, check voor u een optionele gps reserveert of u niet gewoon de kaart van uw land van bestemming kan downloaden op uw eigen gps of smartphone. Zo bent u zeker dat uw reisweg up-to-date… en vooral gratis is!

Hoe kunnen we u helpen?