Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Contactloos betalen is in opmars

contactloos betalen

Contactloos betalen is ook in België in opmars. Geen wonder: contactloos betalen gaat sneller en makkelijker dan de klassieke pincode. Maar hoe veilig is contactloos betalen?

Contactloos betalen is de nieuwste vorm van elektronisch betalen

In plaats van je betaalkaart in de betaalterminal te steken en je pincode in te tikken, volstaat het om je kaart tegen de terminal te houden. In België groeit het aantal elektronische betalingen fors: in de eerste vijf maanden van dit jaar verwerkten de Belgische handelaars drie keer meer contactloze betalingen dan in dezelfde periode van 2018.

Hoe werkt contactloos betalen?

Om contactloos te betalen heb je een bank- of kredietkaart nodig die is uitgerust met een speciale radiochip. Je herkent deze kaarten aan een pictogram dat vier radiogolven voorstelt. Alle betaal- en kredietkaarten van Beobank zijn klaar voor contactloos betalen. Om een betaling te doen, hou je de kaart even tegen de boven- of zijkant van de betaalterminal. De kaart en de terminal communiceren dan via radiogolven om de geldigheid van de kaart en je rekeningstand te controleren. Als alles in orde is, krijg je bevestiging dat de betaling succesvol was. Omdat je de kaart niet in de terminal moet plaatsen en geen pincode moet invoeren, gaat dat hele proces heel snel.

Hoe veilig is contactloos betalen?

Contactloos betalen is even veilig als betalen met een pincode. De betaling verloopt via hetzelfde beveiligde netwerk als het andere elektronische betaalverkeer. Voor elke transactie tussen kaart en terminal wordt een unieke code aangemaakt die maar één keer gebruikt kan worden: een bedrag kan dus geen twee keer van je rekening gaan.

Bovendien is er een extra beveiliging ingebouwd via een betaallimiet. Boven een bepaald bedrag zal je toch je pincode moeten ingeven. Die limiet verschilt van bank tot bank en per kaarttype. Bij Beobank is het toegestane bedrag 50 euro voor debetkaarten (Bancontact, Maestro), voor Mastercard en voor Visa (deze limiet kan hoger zijn op parkeerautomaten en automaten op tolwegen). Indien je meerdere contactloze betalingen kort na elkaar doet, kan de terminal je bovendien vragen om toch je kaart en pincode in te voeren, als extra zekerheid. Mocht je kaart gestolen worden en er gebeuren contactloze betalingen voordat je de kaart kon laten blokkeren, dan zal je bank het (sowieso beperkte) bedrag van die betalingen vergoeden.

Kan een betaalterminal nagemaakt worden?

Je leest op internet soms wel verhalen over hackers die een contactloze betaalterminal nagemaakt zouden hebben. Als ze dat apparaat nog maar in de buurt van je portefeuille houden, zouden ze geld van je rekening kunnen halen of je kaart kunnen namaken. Dat verhaal is in de praktijk zeer onwaarschijnlijk. Bij contactloos betalen moet de kaart de terminal écht bijna aanraken, anders werkt het niet. Het zou voor een hacker ook een te groot risico zijn om zich te laten betrappen met een valse terminal, wanneer de buit maximaal 50 euro is. Omdat het om een elektronische betaling gaat, valt de betaling bovendien altijd te traceren. We hebben ook geen weet van voorvallen in Belgïe.
  

Hoe kunnen we u helpen?