9 tips om de juiste autoverzekering te kiezen
Uw autoverzekering afsluiten, hoe begint u eraan? Beobank geeft u 9 tips om de beste autoverzekering te kiezen.
De verschuiving naar groenere mobiliteit is essentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, de luchtkwaliteit te verbeteren en duurzame vervoerswijzen te bevorderen.
Met een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de EU staat de transportsector centraal in de overgang naar een koolstofarme samenleving. De overheid stimuleert daarom steeds meer het gebruik van duurzame mobiliteitsmiddelen, zowel via belastingen als via de wetgeving, zoals met de invoering van lage-emissiezones.
In België kennen we steeds meer lage-emissiezones (LEZ). Deze term wordt gebruikt om een zone aan te duiden waar de meest verontreinigende voertuigen niet mogen rijden om de luchtkwaliteit (en dus de volksgezondheid) te verbeteren. Dat is bijvoorbeeld al zo in Antwerpen en Gent, en sinds kort ook in Brussel. Die regel geldt voor alle personenwagens, bestelwagens en bussen, of ze nu ingeschreven zijn in België of in het buitenland.
In deze context omarmt België, net als andere Europese landen, steeds meer de termen eco-mobiliteit en duurzame mobiliteit. Die termen omvatten het gebruik van milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals elektrische en hybride voertuigen, elektrische scooters en steps, en (elektrische) fietsen.
Belgen zijn zich steeds meer bewust van de milieuproblematiek en kiezen actief voor duurzame mobiliteit. De voordelen van die overgang zijn talrijk, gaande van een verminderde uitstoot van vervuilende stoffen tot minder lawaai in de stad. Gebruikers van elektrische scooters en steps waarderen de snelheid en het reisgemak, terwijl fietsers profiteren van een gezond en zuinig alternatief. Hybride en elektrische auto's zijn aantrekkelijk vanwege hun prestaties en hun bijdrage aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Deze overgang brengt echter ook uitdagingen met zich mee. De behoefte aan een geschikte infrastructuur, de hoge initiële kosten van elektrische voertuigen en de actieradius blijven aandachtspunten. De Belgische overheid is zich bewust van die uitdagingen en onderneemt stappen om de transitie naar duurzame mobiliteit aan te moedigen.
Onder de opkomende oplossingen nemen elektrische fietsen een steeds belangrijker plaats in. Hun moderne en duurzame ontwerp, evenals hun praktische bruikbaarheid in stedelijke omgevingen, maken ze aantrekkelijk voor een breed publiek. Steeds meer grote automerken en motorfietsmerken integreren bovendien fietsen of e-bikes in hun assortiment. Het openbaar vervoer biedt op zijn beurt een efficiënte alternatieve oplossing voor spitsuren, waardoor verkeersopstoppingen vermeden worden en je snel door de stad kunt reizen.
Voor kortere ritten is multimodaliteit een praktische oplossing. Na een rit met de bus of metro kunnen de laatste kilometers worden afgelegd met een fiets of een step, elektrisch of niet, dankzij verhuurdiensten die via een smartphone toegankelijk zijn. Bovendien maken afritparkings aan de stadsrand het mogelijk om autogebruik te combineren met openbaar vervoer of zachte mobiliteitsoplossingen, waardoor het verkeer in het stadscentrum vermindert.
Ten slotte ontwikkelen autodelen-diensten zich, waardoor stadsbewoners de mogelijkheid krijgen om een voertuig te gebruiken zonder er een te bezitten. Deze diensten, beschikbaar in verschillende formules, beantwoorden aan diverse behoeften, of het nu gaat om elektrische voertuigen, plug-in hybride voertuigen of traditionele auto’s. Deze diversiteit aan opties stimuleert de overgang naar duurzamere mobiliteit, waarbij iedereen de oplossing kan vinden die het beste bij hem past. Alles is mogelijk, alles is combineerbaar. Het komt alleen op een beetje durf aan en de wil om te veranderen. Probeer het eens!
Op Europees niveau zijn er richtlijnen gericht op het versnellen van de overgang naar duurzamere mobiliteit. Financiële stimulansen en strengere emissienormen sporen de productie en aankoop van milieuvriendelijke voertuigen aan. De EU, die het gebruik van twee (of drie) wielen wil ontwikkelen als onderdeel van de duurzame transitie, heeft 2024 ook uitgeroepen tot "Europees Jaar van de Fiets".
Op nationaal niveau heeft België ook stimuleringsprogramma's ingevoerd, zoals aankoopbonussen voor elektrische voertuigen, investeringen in oplaadinfrastructuur en belastingvoordelen om groene mobiliteit aan te moedigen.
Bij Beobank willen we deze trend ondersteunen. Ons aanbod van ecologische mobiliteitsoplossingen stelt ons in staat om voertuigen te financieren die milieuvriendelijker zijn.
Met de Eco-autolening kan u de aankoop financieren van een nieuwe elektrische of hybride auto met minder dan 50 gram CO2-uitstoot per km. Deze lening, evenals de lening voor een nieuwe auto, hebben beide vorig jaar het 'Beste uit de test'-label van Testaankoop ontvangen. Dit label duidt het product of de dienst aan die de hoogste scores heeft behaald volgens verschillende kwaliteitscriteria, geselecteerd in zijn specifieke sector. Als u uw elektrische of hybride voertuig vóór eind september bij Beobank verzekert, kunt u profiteren van een korting op uw Full Omnium-verzekering1.
Om de aankoop van nieuwe voertuigen zonder CO2-uitstoot te financieren, biedt Beobank een fietslening (voor de aankoop van een fiets, elektrische fiets of step) en een lening voor een elektrische scooter of motor2.
Beobank heeft praktische formules voor de financiering van bedrijfsvoertuigen. Of het nu gaat om een auto, een elektrische auto, een elektrische fiets of een elektrische motor, wij staan tot uw beschikking om aan uw behoeften te voldoen3.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.
LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.