Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Onderweg met een elektrische step of fiets: wat moet je weten?

Onderweg met een elektrische step of fiets: wat moet je weten?

De elektrische fietsen en steps duiken steeds vaker op in het straatbeeld. Hoe zit het met de verzekering? En ben je verplicht om een helm dragen? We helpen je graag op weg.

De ene elektrische fiets of step is de andere niet. Om te weten welke regels je dient te volgen, moet je eerst een onderscheid maken tussen de verschillende types.
 

Fiets met elektrische hulpmotor

De eerste categorie is die van de fiets met elektrische hulpmotor. Op dit soort fiets krijg je trapondersteuning van een elektromotor. Dat betekent dat je altijd zelf moet trappen om de fiets in beweging te brengen of te houden. De motor mag maximaal 250 watt sterk zijn en de topsnelheid is beperkt tot 25 km/u. Er is geen minimumleeftijd, ook kinderen mogen dus een fiets met elektrische hulpmotor gebruiken. Je bent wettelijk niet verplicht om een helm te dragen, maar dat wordt wel zeer sterk aanbevolen. En de verzekering? Die is niet verplicht, maar een familiale verzekering is toch aan te raden om je beschermen tegen schade aan derden.

Gemotoriseerde fiets

Het grote verschil met de vorige categorie is dat de motor hier tot 1.000 watt sterk zijn, al blijft de topsnelheid beperkt tot 25 km/u. Sommige gemotoriseerde fietsen geven alleen trapondersteuning, andere zijn ook in staat om volledig zelfstandig op de elektromotor te rijden, dus zonder dat je zelf de pedalen gebruikt. Alleen in dat laatste geval heb je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen nodig. Om te mogen rijden met een gemotoriseerde fiets (zowel de versie met alleen trapondersteuning als de autonoom rijdende), moet je minimaal zestien jaar oud zijn. Een significant verschil dus met de vorige categorie, de fiets met elektrische hulpmotor.

Speed pedelec

Het derde type bij de elektrische fietsen is de zogenaamde speed pedelec, een snelle elektrische fiets. Die heeft een veel sterkere motor tot 4.000 watt en kan tot 45 km/u rijden. Ook hier geldt dat een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen verplicht is indien je kiest voor een type speed pedelec dat op de elektromotor kan rijden zonder te trappen. Maar er komen nog enkele verplichtingen bij. Voor een speed pedelec moet je minstens zestien jaar zijn en beschikken over een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/u). Bovendien moet de speed pedelec ingeschreven worden bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) en krijg je dus een nummerplaat. Tot slot ben je verplicht om een fiets- of bromfietshelm te dragen. 

Elektrische step

De elektrische step valt onder de categorie van de zogenaamde voortbewegingstoestellen, net zoals monowheels, elektrische skateboards, hoverboards of Segways. Sinds 31 mei 2019 is er nieuwe Belgische wetgeving van toepassing, waardoor deze voortbewegingstoestellen nu 25 km/u in plaats van 18 km/u mogen halen. Een helm is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Normaliter volstaat een familiale verzekering. Ga je sneller dan 25 km/u dan moet je net als bij de speed pedelec een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen en rijbewijs hebben.

Waar mag je rijden?

Bijzonder is dat de bestuurder van een elektrische fiets of step naargelang de omstandigheden gezien wordt als een voetganger, een fietser of een bromfietser. Wanneer je als gebruiker van zo’n vervoermiddel niet sneller gaat dan stapvoets (maximaal 6 km/u), dan met je de regels voor voetgangers volgen. Je mag dus de voetpaden en voetgangerszones gebruiken. Zodra je sneller dan 6 km/u rijdt, moet je de regels van de fietsers volgen en dus het fietspad gebruiken. Voor de snelle elektrische fietsen (de speed pedelecs) gelden dan weer dezelfde regels als voor een bromfiets. Veel fiets- of stepplezier! 
 

 

Hoe kunnen we u helpen?