Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Interesten, rentevoeten, dossierkosten, … hoeveel kost een lening?

Hoeveel betaalt u als u geld wilt lenen?

De 10 veelgestelde vragen over een lening op afbetaling.

Ontdek de antwoorden

Welke ingrediënten bepalen de rentevoet? Hoe wordt de rentevoet berekend? En vooral: welke andere kosten spelen een rol?

Prijzen correct vergelijken is niet eenvoudig. Vindt u op prijsetiketten, in advertenties en op websites het bruto- of nettobedrag? Met of zonder btw? En wat als u een krediet aanvraagt, bijvoorbeeld een lening op afbetaling?

Geen onaangename verrassingen met het JKP

Het JKP of “jaarlijks kostenpercentage” voorkomt alle misverstanden. Het wordt berekend met een complexe formule waarvan wij u de details besparen. Het enige wat telt, is dat het JKP zowel rekening houdt met de debetrentevoet als met alle mogelijke kosten die bij het krediet in kwestie horen. De formule levert een percentage op en dat is handig, want het stelt u in staat om de offertes van allerlei financiële instellingen eenvoudig met elkaar te vergelijken. De kredietgever mag u geen andere kosten aanrekenen buiten het JKP. Alles verloopt perfect transparant en helder en u staat nooit voor onprettige verrassingen. In tegenstelling tot een woonlening hoeft u bovendien geen notaris in te schakelen voor een lening op afbetaling. U betaalt dus ook geen notariskosten die de totale projectkost zouden kunnen opdrijven.

De totale kredietkosten

Het JKP is belangrijk als u geld leent, maar kijk ook naar de totale kosten van uw krediet over de volledige duur ervan. U kent beslist de slogan 'Let op: geld lenen kost ook geld'. “Als u bijvoorbeeld 5.000 euro leent, betaalt u gewoonlijk niet exact 5.000 euro terug, maar dat bedrag plus interesten,” zegt Inge Monteyne, Product Manager Kredieten bij Beobank. “Daarbij spelen vooral twee factoren een rol: de rentevoet en de duur van het krediet. Het is comfortabeler om een lening over een langere periode terug te betalen, maar onvermijdelijk betaalt u dan ook langer en dus meer interesten.”

Om terug te keren tot ons voorbeeld: bij het JKP van een persoonlijke lening aan 7,90% op een geleend bedrag van 5.000 euro betaalt u over 36 maandtermijnen in totaal 5.609,52 euro terug. Hou hiermee rekening als u een krediet aanvraagt. 

De rentevoet hangt ook af van de gekozen kredietformule

Het JKP is verschillend van bank tot bank, maar hangt ook af van het doel waarvoor u leent. Zo kunt u bij Beobank een specifiek krediet afsluiten om een nieuwe auto te kopen, maar ook een Comfortlening Plus, een lening op afbetaling enz. Ook het bedrag dat u kunt lenen om uw plannen uit te voeren - van 1.250 tot 75.000 euro - wordt bepaald door het krediettype. Klinkt dit ingewikkeld? Uw bankadviseur helpt u graag om de oplossing te kiezen die optimaal aansluit bij uw behoeften, uw project en uw persoonlijke en financiële situatie.

Voor welke plannen wenst u een krediet aan te vragen? Voer zeker even een kredietsimulatie uit, dan ziet u meteen wat er zoal mogelijk is.

Ontdek al onze kredietoplossingen

Meer weten

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.

Hoe kunnen we u helpen?