Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat is een krediet?

Geld lenen, dat doe je niet alleen om een woning kopen. Er bestaan veel soorten leningen.

De 10 veelgestelde vragen over krediet.

Ontdek de antwoorden

Hoe vaak leest u niet de termen krediet, lening, rentevoet, interesten, afbetaling, termijn,… Maar wat is een krediet eigenlijk? En voor welke projecten kunt u geld lenen?

Niet iedereen heeft voldoende kapitaal achter de hand om alles zomaar contant te betalen. Meestal spaart u eerst een tijdje en legt u geld opzij om later uw droom waar te maken. Maar voor grote projecten is dat niet voldoende. Gelukkig bestaan er andere oplossingen om uw plannen te financieren, zoals een krediet aangaan. Maar wat is dat juist, een krediet, en wat komt erbij kijken?

Kredieten hebben altijd bestaan

Kredietverlening is vele eeuwen oud. De term zelf komt uit het Latijn: “creditum” betekent “wat geleend is”. Een verwante term bij de Romeinen was “credere” of “geloven”. Een krediet vraagt immers in de eerste plaats om een vertrouwensrelatie, zoals bij ruilen (waaruit kredietverlening waarschijnlijk is ontstaan).

Inge Monteyne, Product Manager Kredieten bij Beobank, legt uit: “Een krediet is fundamenteel een geldbedrag dat door een schuldeiser ter beschikking wordt gesteld en waarvoor interesten moeten worden betaald. De schuldeiser gelooft en vertrouwt op het vermogen van de schuldenaar om zijn schuld terug te betalen aan het einde van de termijn die beide partijen zijn overeengekomen. Het begrip 'krediet' is stilaan geëvolueerd en nu is het een belangrijk instrument om projecten te ontwikkelen en te financieren.”

Er is in het leven meer dan woonleningen

Wie “krediet” hoort, denk meestal spontaan aan een hypotheeklening. Belgen hebben immers een baksteen in de maag … en een woonkrediet is vaak onmisbaar om een woning te verwerven. Toch bestaan er veel andere soorten kredieten en leningen, voor allerlei projecten. Denk aan een autolening, ecokrediet, renovatiekrediet, … Uw bank helpt u graag om voor elk doel de meest geschikte oplossing te zoeken.

Voor welke soorten projecten kan ik lenen?

Als u voor zoveel andere projecten dan een woning een persoonlijke lening kunt aangaan, wat is dan mogelijk? “Eigenlijk hangt dat vooral van u af,” zo luidt het antwoord van Inge Monteyne. “Hebt u een nieuw salon of een laptop met een paar boxen nodig? Dat kan! Krijgt u onverwacht een hoge rekening gepresenteerd? Dan kunt u de betaling ervan spreiden dankzij een lening op afbetaling. Als een lening een lange looptijd heeft, dient u per maand minder terug te betalen.”

De maximale duur van een lening is wettelijk bepaald, op basis van het krediettype dat u kiest en het geleende bedrag. Een hoger bedrag mag over een langere periode terugbetaald worden. Het komt erop aan de duur van meet af aan vast te leggen met uw adviseur. Want als de overeenkomst gesloten is, kan de looptijd niet meer wijzigen.

Ontdek al onze kredietoplossingen

Meer weten

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.

Hoe kunnen we u helpen?