Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Waarvoor dient het prospectus van een beleggingsfonds?

Alles wat u moet weten over het prospectus, de KIID, en andere documenten

Wat is een prospectus en moet je die nu écht helemaal lezen?

Omdat fondsen een samenstelling van activa zijn, is het voor beleggers niet evident om de risico’s goed in te schatten. Gelukkig moeten fondshuizen verplicht een prospectus en andere documenten publiceren. We leggen u het verschil uit.

Prospectus: alle informatie voor beleggers

Een prospectus is een document dat de uitgevers van fondsen (en andere financiële producten zoals obligaties, aandelen, …) wettelijk verplicht moeten publiceren. Het prospectus heeft als doel om de beleggers toe te laten zich op een precieze manier te informeren over de aard en de kenmerken van een fonds waarin ze willen investeren. Een prospectus bevat een waaier van informatie zoals: 

  • het beleggingsbeleid dat het fonds dient te volgen
  • Informatie die toelaat om de verschillende tussenkomende partijen te identificeren (de beheerder, de "bewaarder", de "distributeur", ...)
  • de kosten die rechtstreeks toegerekend worden aan de belegger of die toegerekend worden aan het fonds
  • de diverse risico's verbonden aan een investering in het fonds
  • de fiscaliteit 

Het prospectus dient gratis ter beschikking gesteld te worden van de potentiële beleggers.

KIID: het prospectus in een notendop

Het KIID (Key Investor Information Document), in het Nederlands ook wel Essentiële Beleggersinformatie genoemd, is een wettelijk document dat de potentiële belegger op een bondige en gestructureerde wijze wil informeren over de essentiële elementen van een fonds. Het KIID volgt een gestandaardiseerde lay-out en beperkt zich tot twee pagina's en vat alle essentiële informatie: 

 

  • De doelstellingen en beleggingsbeleid van het fonds;
  • Het risicoprofiel van het fonds: het fonds krijgt een score tussen 1 en 7, en de verschillende soorten risico worden omschreven;
  • De kosten;
  • Prestaties uit het verleden;
  • Andere praktische informatie.


Uw adviseur is verplicht om u dit document te overhandigen vooraleer u in een fonds belegt.

Het jaarverslag/halfjaarlijks verslag

Fondsbeheerders publiceren periodieke verslagen over hun prestaties. Die worden ter beschikking gesteld van alle houders van deelbewijzen. Het jaarverslag en het halfjaarverslag van een fonds laat u toe om de prestaties te vergelijken met wat er geschreven staat in het prospectus. Zo kunt u oordelen of de fondsbeheerders het prospectus hebben gevolgd, en hebt u ook op regelmatige tijdstippen een overzicht van de overleden prestaties.

U kunt altijd de NIW van een fonds op internet opzoeken. Deze wordt dagelijks gepubliceerd en geeft u een eerste zicht op de evolutie van uw belegging. 

Commerciële brochures

Naast prospecti en KIID’s publiceren fondshuizen commerciële brochures of zogenaamde factsheets. Hoewel ongetwijfeld interessant om door te nemen voor je investeert, zijn zulke brochures niet gebonden aan dezelfde wettelijke vereisten als prospecti en KIID’s. Bekijk ze altijd met een kritisch oog en aarzel niet om een expert te contacteren voor toelichting.  

Hoe kunnen we u helpen?