Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Meer pensioen door te beleggen in dakfondsen? Dit zegt de expert

Dakfondsen voor uw vierde pensioenpijler... interessant of niet?

Pensioensparen kun je doen door een pensioenspaarverzekering aan te gaan of door in een pensioenspaarfonds te investeren. Met een fonds loop je een hoger risico, maar op de lange termijn kan je een hoger rendement behalen dan met een spaarverzekering. Maar beleggen in dakfondsen kan óók een manier zijn om je pensioen aan te vullen. Of het iets voor jou is? De voor- en nadelen ontdek je hier.

Wat zijn dakfondsen? 

Een dakfonds is een beleggingsfonds dat investeert in andere beleggingsfondsen (die op hun beurt vaak investeren in verschillende producten uit diverse sectoren). In een dakfonds wordt je geld met andere woorden nog beter gespreid dan in gewone fondsen. 

De drie pensioenpijlers

Pensioensparen gebeurt klassiek via de 3 pensioenpijlers.     

  • De eerste pensioenpijler:

Het wettelijke pensioen is de eerste pijler. Op basis van het aantal gewerkte jaren en je statuut (werknemer, ambtenaar of zelfstandige) heb je op het einde van je loopbaan recht op een maandelijkse uitkering van Vadertje Staat. 

  • De tweede pensioenpijler:

Met de tweede pijler kan je een aanvullend pensioen opbouwen. De meeste werknemers doen dat met een groepsverzekering via hun werkgever. Voor zelfstandigen is het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) ideaal, terwijl je als eigenaar van een vennootschap een beroep kunt doen op een IPT (individuele pensioentoezegging).

  • De derde pensioenpijler:

Met de derde pensioenpijler vergaar je een aanvullend pensioen op een fiscaalvoordelige manier. Dat gebeurt via pensioensparen of langetermijnsparen.

De 4e pijler

In de vierde pensioenpijler spaart u zonder fiscaal voordeel via spaarrekeningen, beleggingsfondsen of andere oplossingen.

Naast pensioensparen kan dus beleggen in een dakfonds een interessante manier zijn om je wettelijke pensioen nog meer aan te vullen. Aangezien dakfondsen in andere fondsen beleggen, is de risicospreiding vaak groter dan bij andere soorten fondsen. Zoek in elk geval een fonds dat met een open architectuur werkt: de dakfondsbeheerder gaat dan op zoek naar de beste fondsen van de markt, ongeacht door wie ze beheerd worden. Dit in tegenstelling tot fondsen met een gesloten architectuur, waarbij de beheerder enkel belegt in fondsen die door hetzelfde fondsenhuis uitgegeven worden (wat de risicospreiding beperkt). 

Je geld altijd vrij beschikbaar

Nog een karakteristiekvan dakfondsen is dat je geld altijd vrij beschikbaar blijft. Dit in tegenstelling tot pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen, die je niet toelaten om je geld voor je 60ste verjaardag (of voor je 65ste als je pas na je 55ste bent gestart met pensioensparen) op te nemen zonder er extra belastingen op te betalen. 

Hogere beheerskosten

Toch is je pensioen aanvullen door middel van dakfondsen niet zonder nadelen. Ongeacht het doel van je investering gaan dakfondsen veelal gepaard met hogere beheerskosten, omdat er verschillende fondsbeheerders bij komen kijken. Ten slotte geniet je met sparen via pensioenspaarfondsen of pensioenspaarverzekeringen jaarlijks fiscaal voordeel in functie van de premies die je hebt gestort, terwijl dat met sparen via dakfondsen niet het geval is.
 

Hoe kunnen we u helpen?