Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat is het verschil tussen een vastgoedfonds en een REIT?

Baksteen, vastgoedfonds, REITs... allemaal manieren van in vastgoed te beleggen

Investeren in vastgoed wordt vaak aangeraden door beleggingsexperts. Overtuigd om ook de sprong te wagen? Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. De meeste startende beleggers weten wel dat je de keuze hebt tussen investeren in fysiek vastgoed en vastgoedfondsen, maar wist je dat er ook zoiets bestaat als Real Estate Investment Trusts (REIT’s)? Dat is een type vastgoedfonds dat oorspronkelijk Amerikaans is, maar dat vandaag wereldwijd wordt toegepast. 

Wat is een vastgoedfonds?

Eerst en vooral: vastgoedfondsen beleggen in vastgoed of in vastgoedcertificaten (daarmee heb je recht op een deel van de inkomsten en de verkoopwaarde van een gebouw). De beleggingen kunnen in een of meerdere vastgoedcategorieën gebeuren. Sommige vastgoedfondsen beleggen ook in REIT’s.

Wat is een REIT?

Een REIT is een (meestal) beursgenoteerde onderneming die voor haar aandeelhouders rechtstreeks in onroerend goed belegt, met als doel om huur- of hypothecaire inkomsten te genereren. REIT’s investeren overwegend in zakelijk vastgoed. Je kunt direct beleggen in een REIT of onrechtstreeks door te beleggen in een vastgoedfonds dat zelf in REIT’s investeert. 

Verschillende soorten REIT’s

De drie belangrijkste REIT-types zijn equity REIT’s (die voornamelijk verdienen aan huurinkomsten), mortgage REIT’s (die in hypotheken voor onroerend goed investeren en zo inkomsten uit rente genereren) en hybride REIT’s (een tussenvorm van de twee overige types). 

Beleggen in een REIT versus een vastgoedfonds

Het grote verschil tussen REIT’s en vastgoedfondsen is dat REIT’s direct in vastgoed investeren en vastgoedfondsen indirect. Omdat een REIT zijn rendement dus voornamelijk uit hypotheken en huurinkomsten haalt, neemt de waarde ervan op de lange termijn doorgaans minder toe dan bij andere types vastgoedfondsen het geval is. Daar tegenover staat dan weer dat REIT’s verplicht zijn om 90 procent van hun inkomsten uit te keren als dividenden.
 

Hoe kunnen we u helpen?