Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wonen, mobiliteit en pensioensparen: dit verandert er in 2023

Wonen, mobiliteit en pensioensparen: dit verandert er in 2023

Een nieuw jaar brengt vaak heel wat nieuwigheden met zich mee, en dat is in 2023 niet anders. Zowel op het vlak van wonen, mobiliteit als pensioensparen zijn er een aantal dingen die veranderen.

1. Wonen & energie

Renovatieverplichting in Vlaanderen

Koopt u in 2023 een woning in Vlaanderen met EPC-label E of F? Dan zal u die verplicht moeten renoveren naar label D of beter, binnen de vijf jaar na aankoop. Die termijn start op de datum van het verlijden van de notariële akte. Als u dus een woning koopt en de akte wordt verleden op 1 juni 2023, dan moet u die woning voor 1 juni 2028 renoveren. Als het nieuwe label niet tijdig wordt behaald, kan u een administratieve geldboete krijgen van € 500 tot € 200.000. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label behaald moet worden.

De renovatieverplichting gaat in op 1 januari 2023 en geldt voor alle residentiële gebouwen (eengezinswoningen en appartementen). Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is bezig met een renovatiestrategie onder de naam RENOLUTION, maar de eerste renovatieverplichting zou pas worden opgelegd in 2030. De Waalse overheid heeft voorlopig nog geen actieplan opgesteld.

Verwarmingssysteem op lage temperatuur

Hebt u plannen om te bouwen in 2023? En wil u uw woning verwarmen via centrale verwarming op water? Dan bent u in Vlaanderen verplicht om een verwarmingssysteem op lage temperatuur (tussen 35° en 55°) te laten installeren. Ook de vertrektemperatuur van het water mag maximaal 45° zijn. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië geldt deze verplichting niet. Verwarmen op lage temperatuur is energie-efficiënt én moet de overschakeling naar een duurzame opwekker (zoals een warmtepomp) vergemakkelijken, aangezien die beter werkt op een lage temperatuur. Om de aankoop van een warmtepomp te financieren, kunt u een Ecokrediet aanvragen. Er zijn ook premies te verkrijgen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Capaciteitstarief voor elektriciteit

Verder treedt ook het capaciteitstarief voor elektriciteit in werking in Vlaanderen. Uw elektriciteitsfactuur bestaat uit drie onderdelen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. Momenteel worden die nettarieven berekend op basis van uw afname van het net in kWh. Hoe meer elektriciteit u van het net haalt, hoe meer u betaalt. Vanaf 1 januari 2023 betaalt u een deel van die nettarieven op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt. Gebruikt u veel elektriciteit in één keer? Dan krijgt u vanaf 2023 een hoger nettarief aangerekend. Uw piekverbruik wordt gemeten met een digitale meter. Hebt u die nog niet? Dan betaalt u het minimumbedrag dat overeenkomt met een piekcapaciteit van 2,5 kW. Wallonië plant een overstap naar een systeem met vier tijdsblokken en nettarieven, maar die zijn niet aangepast aan individuele piekafnames. In Brussel blijft alles voorlopig bij het oude, al bestaat daar al een beperkt capaciteitstarief. 

Daling premie zonnepanelen

Overweegt u ten slotte zonnepanelen? In 2023 daalt de premie van maximaal € 1500 naar maximaal € 750 in Vlaanderen. Vanaf 2025 zal er helemaal geen premie meer zijn. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de toekenningsgraad van groenestroomcertificaten dan weer verlaagd, voor de installaties in respectievelijk de laagste en hoogste vermogenscategorie. In Wallonië wordt er voorlopig niet geraakt aan de premies voor zonnepanelen.

2. Mobiliteit

De elektrische wagen is in opmars, maar van een echte doorbraak kunnen we voorlopig nog niet spreken. Om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken dan rijden met fossiele brandstoffen sleutelt de overheid de komende jaren o.a. aan de fiscale aftrekbaarheid van nieuwe bedrijfswagens met verbrandingsmotor (inclusief hybrides). Vanaf 1 juli 2023 zal het voordeel van kostenaftrek geleidelijk aan verdwijnen. 100% elektrische bedrijfswagens blijven 100% aftrekbaar tot eind 2026. Daarna zal het fiscale voordeel jaar na jaar dalen.

Voor plug-inhybride bedrijfswagens zakt de fiscale aftrekbaarheid van benzine- en dieselkosten vanaf 1 januari 2023 bovendien naar 50%. De plug-inhybride zelf behoudt zijn fiscale aftrekbaarheid dus wel, maar de brandstofkosten zijn vanaf dan nog maar voor 50% aftrekbaar.

Laat u in 2023 als particulier een elektrische laadpaal bij uw woning installeren? Dan kan u hiervoor een belastingvermindering krijgen via de jaarlijkse belastingaangifte. Het moet dan wel gaan om een slimme laadpaal (= de laadtijd en het vermogen worden gestuurd door een energiebeheersysteem). Het bedrag waarop de vermindering wordt berekend, bedraagt maximum € 1750.

3. Pensioensparen

Bent u tussen de 55 en 60 jaar en doet u aan pensioensparen? Dan geldt ook voor u een nieuwe regel. Voortaan worden de fiscale plafonds immers vastgeklikt tussen de 55ste en 60ste verjaardag van de klant. Tijdens die vijf jaar kan u uw bedrag dus niet meer verhogen. De nieuwe plafonds hangen af van de betalingen in uw 54ste jaar. Stortte u in dat jaar het fiscale maximum? Dan blijven de wettelijke plafonds van toepassing. Stortte u minder dan het fiscale maximum? Dan zal een gemiddelde over de laatste vijf jaar berekend worden.

Nieuwe projecten in het nieuwe jaar?

Wij maken graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek!

Maak een afspraak

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.

Hoe kunnen we u helpen?