Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Marktvooruitzichten voor 2023

Door Marc Danneels, Chief Investment Officer - 05/01/2023

Marktvooruitzichten 2023

2022 was een barslecht jaar voor beleggers. Aandelen en obligaties gingen samen naar beneden waardoor diversificatie weinig zoden aan de dijk bracht voor de bescherming van uw portefeuille. Wat mogen we verwachten in 2023?

Ontdek de marktvooruitzichten voor 2023

Volatiele koersen

Gezien de fors gedaalde koersen kunnen de markten de komende maanden enkele kortstondige opflakkeringen laten zien. Voor een trendommekeer is het echter wachten op goed nieuws van het inflatiefront. Als de inflatiepiek in zicht komt, zullen de centrale banken niet aarzelen om het monetair beleid te versoepelen en verdere rentestijgingen een halt toe te roepen. Voor het zover is, moet u rekening houden met volatiele markten die aangedreven worden door neerwaartse winstherzieningen en wisselende signalen over de inflatie en het rentebeleid.

Sterke dollar

Ook in de groeilanden is het wachten op goed nieuws voor het tij zal keren. Voor de eerstkomende maanden gaan we uit van een sterke dollar in combinatie met hoge energieprijzen. Daarom mijden we in de groeiregio’s vooralsnog de landen die grote net-importeurs zijn van energie. Naar de tweede jaarhelft toe kan een versoepeling van het monetair beleid een einde maken aan de almacht van de sterke dollar en liggen de kaarten opnieuw beter beleggingen in de opkomende markten.

Obligaties als diversificatie

Ook obligaties deelden het afgelopen jaar in de klappen. Het goede nieuws is echter dat obligaties opnieuw aantrekkelijker worden naarmate de rentes normaliseren. Het credo TINA – There Is No Alterative – zal hierdoor uit het beleggerswoordenboek verdwijnen. Obligaties kunnen terug hun oude rol vervullen en zullen opnieuw ingezet worden om de risico’s van een portefeuille te temperen. Dat is niet zonder belang wanneer we een periode van (milde) recessie tegemoet gaan.

Conclusie

Zolang er geen duidelijkheid is over de inflatiepiek en het toekomstige rentebeleid zullen de markten zenuwachtig blijven. Maar naarmate meer signalen erop wijzen dat de inflatie haar piek heeft bereikt, komt het einde van rentestijgingen in zicht en zullen de markten stilaan kalmeren. Dan kan er een nieuwe beleggingscyclus van start gaan met nieuwe kansen voor beleggers.

Meer weten? Onze uitgebreide visie op de vooruitzichten voor 2023 vindt u hier. Onze adviseurs staan ook steeds ter beschikking voor verdere toelichting.

Informatie of advies nodig?

We maken graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?