Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De financiële markten: stand van zaken

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 31/05/2024

Vrouw die tablet bekijkt

Marktrotatie

De belangrijkste beursindexen bereikten onlangs recordniveaus dankzij de aanhoudende stijging van de groeiaandelen. De evolutie van de economische cyclus richting de fase van herstel zou echter een stijlrotatie moeten teweegbrengen.

Wereldwijde aandelenindexen zoals de MSCI World (ontwikkelde markten) en de MSCI All Countries (ontwikkelde en opkomende markten) vestigden record na record, meegezogen in het kielzog van de Amerikaanse Magnificent Seven (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla). Deze zeven grootste Amerikaanse aandelen zijn nu goed voor een vijfde van de MSCI World, die in totaal 1.465 aandelen telt1. Op het oude continent staat de pan-Europese Stoxx 600 ook op recordhoogte, vooral dankzij de luxegoederensector, aangevoerd door LVMH en Hermès, en een reeks andere groeiaandelen, zoals Novo Nordisk (pionier in nieuwe generatie diabetes- en obesitasbehandelingen) en ASML (belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie).

Economisch herstel

De waarde-aandelen (met een lagere waardering) en de cyclische aandelen, evenals de kleine en middelgrote kapitalisaties, zijn de achterblijvers op de beurs. Dit is een langetermijntrend die zich tijdens de recente economische vertraging nog duidelijker heeft afgetekend.

De conjunctuurcyclus evolueert nu echter in de richting van de fase van herstel, wat op grote schaal al zichtbaar is in de eurozone. De activiteitenindicator in de dienstensector zit sinds februari weer boven de 50, wat wijst op groei2. De nijverheid loopt iets achter, maar die indicator bereikte in mei wel zijn hoogste niveau sinds februari 20233.

Versnelde rotatie

Geleidelijk aan wordt de risico-rendementsverhouding veel gunstiger voor de verwaarloosde segmenten. Waarde- en cyclische aandelen zouden moeten profiteren van het betere economische klimaat, in combinatie met hun zeer lage relatieve waarderingen. Momenteel noteert de wereldwijde MSCI Value subindex aan een verwachte koers-winstverhouding van 13,74, vergeleken met 25,5 voor de MSCI Growth5, een extreme onderwaardering van 46%.

Dat is een goed voorteken voor de energie-, grondstoffen- en vastgoedsector, de voornaamste begunstigden van een renteverlaging. In een dergelijke marktomgeving zijn niet-essentiële consumptiegoederen (vrije tijd, luxegoederen enz.) en technologie dan weer eerder te onderwegen.

Kleine en middelgrote kapitalisaties

Als gevolg van de marktrotatie zou een ander segment waarschijnlijk weer in de gunst van beleggers komen, namelijk de kleine en middelgrote kapitalisaties (small en mid caps) die de afgelopen jaren werden overschaduwd door de tech- en luxereuzen.

Er zijn twee hoofdredenen voor die verwachte comeback:

  • De historische outperformance6 (van 19% tot 24%) van kleine en middelgrote kapitalisaties tijdens economische herstelfasen;

  • Het bijna historisch hoge verschil tussen die small en mid caps en de large caps7 uit zich op twee manieren. Enerzijds het zichtbare: de performance, anderzijds boekhoudkundig: de waarderingen (financiële ratio’s). 

Wij geven voornamelijk de voorkeur aan kleine en middelgrote kapitalisaties in ontwikkelde markten (met uitzondering van Japan) en vermijden aandelen waarvan de waarderingen gebaseerd zijn op onrealistische groeivoorspellingen, zoals bepaalde startups of scale-ups.

Onze adviseurs staan steeds ter beschikking voor verdere toelichtingen. Aarzel niet om hen te contacteren.

 

Bronnen:

1. https://www.msci.com/www/fact-sheet/msci-world-index/05830501

2. https://tradingeconomics.com/euro-area/services-pmi

3. https://tradingeconomics.com/euro-area/manufacturing-pmi

4. https://www.msci.com/www/fact-sheet/msci-world-value-index/06457479

5. https://www.msci.com/www/fact-sheet/msci-world-growth-index/08653991

6. Bloomberg analytics

7. Small/Mid/Large cap.: Indeling van bedrijven naar beurswaarde: 0,25 – 2 miljard $, 2 – 10 miljard $ en > 10 miljard $, respectievelijk.

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?