Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De financiële markten: stand van zaken

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 27/10/2023

Marktnieuws

Meer nervositeit op de markten

De impact van de hogere rentevoeten zou steeds meer moeten beginnen wegen op de economie, wat zich zal weerspiegelen op de beurzen. In een dergelijke context met geopolitieke spanningen volgen wij een behoedzame strategie.

De economie vertraagt. In de eurozone blijft de samengestelde indicator van de economische activiteit voor september onder de 50, wat duidt op een krimp, voor de vierde maand op rij1. Wij gaan dus uit van een economische stagnatie in het tweede halfjaar. In de VS is de groei ook aan het afzwakken, met zelfs een krimp in sommige sectoren, zoals de residentiële bouwsector2. China kende onlangs wel een lichte opleving, maar onvoldoende om de wereldconjunctuur te stimuleren.

Financiering en geopolitiek

Naast de vertragende economische activiteit worden bedrijven ook geconfronteerd met hogere rentevoeten die de toegang tot krediet moeilijker en duurder maken. Tot voor kort konden bedrijven en huishoudens op hun bestaande financieringen en cashreserves terugvallen om de impact ervan te verzachten, maar dat is steeds minder het geval.

In de VS blijft het aantal wanbetalingen in consumentenkredieten toenemen, na de dip tijdens de pandemie3. Ook het aantal bedrijfsfaillissementen stijgt wereldwijd. Volgens de Global Insolvency Index zou het aantal faillissementen in de 44 desbetreffende landen dit jaar met 21% toenemen4.

Daarbij komen nog de intense geopolitieke spanningen. Het conflict tussen Israël en Hamas komt boven op de oorlog in Oekraïne en de commerciële onenigheid tussen China en de westerse landen. 

Behoudzaamheid

In deze context lijken de winstvooruitzichten voor 2024 ons te rooskleurig en zouden deze naar beneden moeten worden bijgesteld, wat zich in de komende kwartalen zou vertalen naar meer nervositeit op de markten. Daarom onderwegen wij op dit moment aandelen in onze strategieën.

Wij vermijden eveneens het kredietsegment, meer bepaald de bedrijfsobligaties, nu de toenemende faillissementen zich beginnen te laten voelen. Enkel al in de VS konden 182 bedrijven hun verplichtingen in het derde kwartaal niet nakomen, volgens Standard & Poor’s5.

Wij breiden daarentegen wel het luik liquiditeiten uit om opportuniteiten te grijpen in de toekomst en verhogen onze blootstelling aan grondstoffen. Goud en aardolie zijn geschikte activa om zich in te dekken voor het inflatierisico en de geopolitieke spanningen.

Onze adviseurs staan steeds ter beschikking voor verdere toelichtingen. Aarzel niet om hen te contacteren.

 

Bronnen:

  1. https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/806e96ca1d004553b5554ee52da4347b
  2. https://www.reuters.com/world/us/us-single-family-housing-starts-tumble-august-2023-09-19/
  3. https://fred.stlouisfed.org/series/DRCLACBS
  4. https://www.allianz-trade.com/en_BE/news/latest-news/insolvency-forecasts-2023.html
  5. https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/latest-news-headlines/us-corporate-bankruptcies-pick-up-speed-in-september-with-62-new-filings-77765327#:~:text=US%20corporate%20bankruptcies%20showed%20no,third%20quarter's%20total%20to%20182

Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?