Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De financiële markten: stand van zaken

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 17/06/2022

Marktnieuws

Bedrijfsresultaten onder druk

Terwijl de inflatie de centrale banken blijft beroeren, staan de bedrijfswinsten onder druk. De werkgelegenheid en de economie zouden eronder kunnen lijden, waardoor de cyclische sectoren nog meer onder druk komen te staan.

Op monetair vlak is dit een historisch moment. Jarenlang hadden de centrale banken te kampen met de dreiging van deflatie. Vandaag moeten ze het hoofd bieden aan de hoogste inflatie in 40 jaar1.

In de Verenigde Staten kondigde de Federal Reserve op 15 juni een verhoging aan van haar belangrijkste basisrente met 0,75%, de sterkste verhoging sinds 19942, in een poging om de economie en de inflatie te doen afkoelen.

Werkgelegenheid onder druk

De stijgende grondstof- en energieprijzen treffen vooral de ondernemingen. Geconfronteerd met deze extra kosten zullen zij waarschijnlijk voorzichtiger zijn bij het aanwerven van personeel.

De sterke stijging van de grondstof- en energieprijzen treft naast de consumenten ook de ondernemingen. Door deze extra kosten zullen zij waarschijnlijk voorzichtiger zijn in het aanwerven van personeel. In dat geval zal de combinatie van een tragere arbeidsmarkt en een hoge inflatie onvermijdelijk wegen op de koopkracht van de gezinnen. Het consumentenvertrouwen is zowel in Europa3 als in de VS4 al gedaald tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat van 2008-2009.

Als de consumptie vertraagt, heeft dit gevolgen voor de bedrijfsinkomsten. Zolang de inflatie niet onder controle is, zullen de economische verwachtingen waarschijnlijk naar beneden moeten worden bijgesteld.

Resultatenseizoen

In de komende weken zullen beleggers een beter beeld krijgen van de impact van de inflatie op de bedrijven. Het driemaandelijkse/halfjaarlijkse resultatenseizoen start begin juli onder het motto van voorzichtigheid. In de Verenigde Staten gaan de analisten voor het tweede kwartaal uit van een gemiddelde winststijging van 4% voor de S&P500-bedrijven5. Eind maart bedroeg de prognose nog 6%.

De verwachtingen voor de tweede helft van het jaar blijven zeer hoog, met een verwachte winstgroei van meer dan 10%. De markten zullen bijzonder aandachtig kijken naar de vooruitzichten die de ondernemingen vooropstellen, meer bepaald naar hun winstmarges.

Lange tijd werden de bedrijfswinsten en de beurzen ondersteund door een betere winstgevendheid, maar nu staan de marges onder druk als gevolg van de stijgende kosten, zoals we in het eerste kwartaal reeds konden zien.

Cyclische sectoren

In een dergelijk klimaat hanteren wij een voorzichtige strategie, waarbij we nauwlettend volgen wat de impact is van de renteverhogingen door de centrale banken en in welke mate de bedrijfswinsten onder druk staan. Alle sectoren worden getroffen, met uitzondering van energie en grondstoffen.

De zwaarst getroffen sectoren zijn de cyclische, die sterker afhankelijk zijn van de conjunctuur. De kans op teleurstelling is het grootst voor sectoren zoals de automobielindustrie en de chemische industrie.

Dat verklaart waarom wij vandaag de voorkeur geven aan meer defensieve aandelen met een redelijke waardering.

Onze adviseurs staan steeds ter beschikking voor verdere toelichtingen. Aarzel niet om hen te contacteren.

___________

Bronnen:

1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-10/us-inflation-unexpectedly-accelerates-to-40-year-high-of-8-6

2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-16/federal-reserve-s-statement-on-the-biggest-interest-rate-hike-since-1994-in-full

3. https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/flash_consumer_2022_05_en.pdf

4. https://fred.stlouisfed.org/series/UMCSENT

5. https://advantage.factset.com/hubfs/Website/Resources%20Section/Research%20Desk/Earnings%20Insight/EarningsInsight_061022A.pdf#:~:text=Looking%20ahead%2C%20analysts%20expect%20earnings,%2Dyear%20average%20(16.8)

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?