De financiële markten: stand van zaken
Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 16/05/2023

Tussen volatiliteit en opportuniteit
De komende maanden zou de volatiliteit op de markten kunnen toenemen, wat opportuniteiten biedt, met name voor bepaalde Japanse aandelen.
Er is één financiële markt die alle andere in de wereld overstijgt: de Amerikaanse staatsobligaties. De staatsschuld van de Verenigde Staten met een waarde van 24.000 miljard dollar wordt door sommigen beschouwd als de veiligste markt en dient als barometer voor alle financiële markten wereldwijd1.
Rotatiecyclus
In de komende maanden gaat deze cruciale markt een rotatie doormaken. Het Amerikaanse ministerie van financiën gaat nieuwe obligaties uitgeven met nieuwe looptijden. Beleggers die een vaste positie willen behouden, bijvoorbeeld in Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar, zullen hun positie waarschijnlijk willen verhandelen om de vervaldatum op de gewenste termijn te behouden. Ook beleggers met obligaties die vervallen, zullen overwegen om zich te herpositioneren.
Dit soort rotatiecyclus gaat traditiegetrouw gepaard met een toename van de activiteit op de markt. Bovendien is het risico op spanningen niet uit te sluiten wanneer de diepte van de markt, m.a.w. het aantal beschikbare effecten voor aankoop en verkoop, eerder beperkt is.
Ook de context is bijzonder. Veel beleggers hebben meer belangstelling voor Amerikaanse staatsobligaties omwille van de hogere rentes sinds begin vorig jaar en op politiek niveau geraken de democraten en de republikeinen het maar niet eens over het optrekken van het schuldenplafond1. Dan zijn er nog de recente perikelen rond de bank PacWest, waar klanten massaal hun deposito’s hebben weggehaald, die aantonen dat de regionale bankencrisis in de VS nog niet achter de rug is.
Hoewel het risico dat de situatie ontspoort miniem lijkt, mogen we ons wel verwachten aan grilligere bewegingen op de markt van de Amerikaanse staatsobligaties, wat zich over het algemeen vertaalt in meer volatiliteit, ook op de beurzen.
Japan in transitie
Een ander actueel onderwerp op de financiële markten is Japan. Nu de beroemde Warren Buffett heeft verklaard meer te willen investeren in Japanse aandelen2, tonen wel meer beleggers belangstelling voor het land van de rijzende zon.
Na een lange deflatie lijkt Japan weer de weg naar groei en loonsverhogingen te hebben gevonden1. Die tendens zou kunnen aanhouden omwille van de wereldwijde structurele inflatie als gevolg van de deglobalisering en de decarbonisatie van de economie.
Toch zullen enkel de bedrijven die hun prijzen kunnen optrekken om toch minstens hun marges te vrijwaren, hier écht van kunnen profiteren. Drie sectoren onderscheiden zich:
- Industriële goederen (B2B): bedrijven actief in gereedschapswerktuigen, elektronische componenten of halfgeleiders (die al recordmarges boeken) genieten de voorkeur dankzij de verhouding tussen vraag en aanbod.
- Topsegment en import in de automobielsector: bedrijven gespecialiseerd in die niches kunnen makkelijker hun prijzen optrekken.
- Papier en verpakkingen: de sterke vraag maakt het makkelijker om prijzen te verhogen (o.a. om de kostenstijging te compenseren), een tendens die zich nog verder zou moeten versterken met de ontwikkeling van koolstofneutrale verpakkingen.
Onze adviseurs staan steeds ter beschikking voor verdere toelichtingen. Aarzel niet om hen te contacteren.
Bronnen: