Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

3 adviezen van onze experts voor alle ondernemers

De Beobank stand op Ondernemen in Vlaanderen

Tijdens de beurs “Ondernemen in Vlaanderen” in Flanders Expo, op 9 november, gingen veel ondernemers langs bij de experts van Beobank PRO voor waardevolle adviezen. Deze afspraak gemist? Geen probleem, hier volgt een samenvatting.

De beurs “Ondernemen in Vlaanderen”, die door persgroep Roularta wordt georganiseerd, is een van de grootste netwerkevents voor Vlaamse ondernemers. Zij krijgen er de kans om hun plannen af te toetsen, deel te nemen aan lezingen en workshops of de toekomst voor hun bedrijf te bespreken met experts, bijvoorbeeld tijdens de Trends Pitcher’s Day, die plaatsvond tijdens de beurs. Tien starters, die door de preselectie waren geraakt, konden bij een jury van specialisten hun project verdedigen. En de winnaar had recht op een halve dag business coaching aangeboden door Beobank.


Een idee is niet genoeg …

De experts van Beobank PRO boden de hele dag ook een gratis doorlichting van businessplannen aan. “Wij wilden vooral aantonen dat een idee niet alleenzaligmakend is. Om te groeien, te evolueren heb je in de eerste plaats een goed businessplan nodig,” benadrukt Werner Dewulf, Directeur Zelfstandigen en Ondernemingen, regio Brugge. “Toch stellen wij vaak vast dat starters omgekeerd redeneren voor hun financieel plan. Zij vragen zich af ‘Hoeveel moet ik aan het einde van de maand overhouden om te overleven en alles te betalen?’ Maar het tegenovergestelde is belangrijk: nadenken over het aantal producten of diensten dat zij moeten verkopen, tegen welke prijs en welke voorwaarden, en de kosten en uitgaven berekenen om tot een eindresultaat te komen.”

Een Excel-blad, meer is daarvoor niet nodig … “Als je daar je maandelijkse inkomsten en uitgaven op invult, is het kinderspel om na te gaan of je winst of verlies zal maken”, zegt Björn De Baets, Directeur Zelfstandigen en Ondernemingen voor de regio Kortrijk. “Dat geeft de starter een goed overzicht over zijn financiële situatie, per maand of per jaar, en helpt hem om zijn investeringen te plannen. Als hij hiermee gewapend naar zijn bankier trekt, verloopt het gesprek veel gemakkelijker. Hij kan dan zeggen: ‘Kijk, dit is mijn financieel plan en voor die en die investering heb ik uw hulp nodig’.” 
 

Anticiperen op groei en de behoefte aan liquide middelen

Tijdens de beurs “Ondernemen in Vlaanderen” wezen de adviseurs van Beobank PRO de jonge ondernemers op twee andere belangrijke punten: wat er gebeurt als een bedrijf groeit en hoe de behoefte aan liquiditeiten dan stijgt.

“Jonge ondernemers hebben de neiging om te vergeten dat een bedrijf groeit of dat het kapitaal, liquide middelen nodig heeft om leveranciers te betalen of de betalingstermijnen van klanten te overbruggen”, bevestigt Bob Vanmeerbeek, Commercieel Directeur Professioneel Cliënteel bij Beobank. “Deze fout zie je vaak en ze is ernstig, want ze kan de overlevingskansen van het bedrijf aantasten …” En om die situatie recht te zetten is meer nodig dan een businessplan opstellen …

“De ondernemer moet met een liquiditeitsplanning werken en die vooral goed updaten om de situatie regelmatig te evalueren. Als hij nauw contact houdt met zijn bankier, kan die anticiperen op de groei en eventuele problemen voorkomen. De bankier kan dan op tijd aan de alarmbel trekken en een aangepaste oplossing voorstellen”, besluit Bob Vanmeerbeek.

 

Wil je een bedrijf opstarten of laten groeien? Neem dan zeker contact op met een Beobank PRO adviseur om je businessplan onder de loep te nemen of je financieel plan te bespreken.

Hoe kunnen we u helpen?