Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Optimale constructies voor professionele gebouwen

Net zoals het altijd beter is om een privéwoning privé aan te schaffen is het doorgaans beter om industriële gebouwen, kantoren en handelspanden aan te kopen via de vennootschap.

Professionele gebouwen: opgenomen in privé-vermogen of via de vennootschap ?

Interessanter fiscaal regime

De kosten die verbonden zijn aan dit type vastgoed kunnen hoog oplopen en zijn in het kader van een vennootschap volledig aftrekbaar terwijl zij voor de particulier beperkt zijn tot een bedrag dat overeenstemt met maximaal 40% van de huur op jaarbasis. Bovendien worden de inkomsten van dergelijke eigendommen hoger belast voor particulieren (maximaal 50%) dan voor vennootschappen (maximaal 33,99%).

Meerwaardebelasting beperken

Anderzijds is het wel zo dat de eventuele meerwaarde die op termijn gerealiseerd wordt ingeval van verkoop niet belast wordt voor particulieren terwijl deze volledig belast wordt voor vennootschappen.

Dit nadeel kunnen vennootschappen opvangen door alternatieve constructies te voorzien, zoals het recht van opstal. In dat geval maakt men een onderscheid tussen de eigenaar van de grond – doorgaans de zaakvoerder als particulier – en de vennootschap die een tijdelijk zakelijk recht krijgt op de volle eigendom van het gebouw. Na afloop van de overeengekomen termijn keert de volle eigendom terug naar de grondeigenaar. Op deze manier kan de belasting op de meerwaarde omzeild worden.

Constructies voor een optimale fiscaliteit

Een andere oplossing om de belasting op de meerwaarde te voorkomen is een opsplitsing in naakte eigendom en vruchtgebruik.

De naakte eigenaar verleent voor een bepaalde duur het vruchtgebruik van de eigendom aan de vennootschap en na afloop verwerft de naakte eigenaar de volle eigendom zonder dat een meerwaardebelasting aangerekend wordt aan de vennootschap. Dit heeft evenmin fiscale gevolgen voor de naakte eigenaar. Dergelijke constructies laten toe alle voordelen te combineren voor een optimale fiscaliteit.

Dit is een specifieke en complexe materie, aarzel niet om contact op te nemen met je adviseur

In het kort

 

  • Hou privé en professioneel vermogen gescheiden
  • Hou rekening met de meerwaardebelasting
  • Zoek samen met je boekhouder en/of bankier de juiste fiscale optimalisatie

Hoe kunnen we u helpen?