Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zet de volgende stap in je groei, met een mentor

Een mentor is je ideale begeleider, met een frisse kijk op de zaken, die het beste met je voorheeft.

“Een mentor? Niks voor mij!” Een begrijpelijke reactie, want mentoring is nog niet echt ingeburgerd. Toch groeit de populariteit en daar zien wij minstens zeven goede redenen voor.

Een adviseur, gids, klankbord, inspiratiebron, lichtend voorbeeld, begeleider, … aan synoniemen voor een mentor is er geen gebrek. De term komt uit de Griekse mythologie: Mentor, zo heette de leraar van Telemachos, de zoon van Odysseus, de held uit de Ilias en de Odyssee van Homeros. Volgens succesauteur Bob Proctor ziet een mentor “meer talent en capaciteiten in iemand dan die zelf vermoedt”. Nog niet overtuigd? Heb je de indruk dat je er geen tijd voor hebt? Of dat je gewoon geen mentor nodig hebt? Bedenk dan dat de meeste beroemde “ondernemers” graag verwijzen naar hun leermeesters, van Alexander de Grote (Aristoteles) tot Steve Jobs (Mike Markkula), zonder Bill Gates te vergeten (Warren Buffet).

De kwaliteiten van een mentor

Misschien creëren de bovenstaande voorbeelden alleen maar verwarring. Want je mentor hoeft absoluut niet tot een “elite” van bedrijfsleiders te behoren. Elke ondernemer heeft op scharniermomenten in zijn evolutie advies nodig. Misschien schuilen er zelfs in je directe omgeving ervaren mentoren: een oom die als ondernemer goed geboerd heeft, de vader van een vriend met een mooie carrière, een ex-collega, … Het loont om even om je heen te kijken. Het moet natuurlijk wel “klikken” met je mentor. Hij of zij moet ook bepaalde kwaliteiten in huis hebben: relevante ervaring (in dezelfde sector, als bedrijfsleider enz..), luisterbereidheid, communicatievaardigheden en tijd om in jouw avontuur te investeren. Zonder empathie en goede bedoelingen te vergeten. Wederzijds vertrouwen is ook essentieel voor een geslaagde relatie.

Waarom een mentor?

Deze zeven redenen zouden je moeten overtuigen:

  1. Profiteer van unieke praktijkervaring, die je uit geen enkel boek opsteekt.
  2. Vermijd bepaalde … vermijdbare fouten! Warren Buffet zei het zo: “Het is essentieel om van fouten te leren, maar dat hoeven niet je eigen fouten te zijn”.
  3. Stap uit je cocon als ondernemer. Een mentor zal graag deuren voor je laten opengaan en je toegang geven tot zijn netwerk.
  4. Een frisse blik op je bedrijf is heel leerrijk. Je mentor biedt je die onmisbare extra afstand om je activiteiten kritisch onder de loep te nemen, te blijven innoveren en beter te presteren.
  5. Overwin je angst: ook als je voor een strategische keuze staat of even door een dal gaat, geeft je mentor je het vertrouwen om door te zetten.
  6. Blijf je competenties ontwikkelen. Hou voor ogen dat een goede mentor je geen vis geeft, maar je leert vissen ….
  7. Boek meer successen op lange termijn! Sommige studies laten er geen twijfel over bestaan: ondernemers en bedrijfsleiders die zich laten begeleiden zijn succesvoller. Wat je mag verwachten? Minder in valkuilen te trappen, sneller obstakels te overwinnen en beter nieuwe kansen te grijpen.

Inspiratie voor het oprapen!

Zie je in je omgeving niemand die als mentor in aanmerking komt? Stel dan de vraag op LinkedIn, ga naar (sector)evenementen en hou met zoveel mogelijk personen contact. Lees ook interessante biografieën of verdiep je in de nieuwste bestseller van ondernemer Tim Ferriss ”Tribe of mentors” of van Ray Dalio “Principles”. Echte goudmijnen!

Hoe kunnen we u helpen?