Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

5 budgetbeheertips om zelfs onverwachte gezinsuitgaven op te vangen

5 handige tips om uw gezinsbudget te beheren

De huur of hypotheek, elektriciteit, gas en water, telecom, … Er zijn heel wat vaste kosten waar u niet onderuit kan. En dan zijn er nog eenmalige of onverwachte uitgaven, zoals verzekeringen, weekendjes weg of een avondje op restaurant. Als jong gezin het budget onder controle houden is dus niet altijd even evident.

Hoe gaat u hier het best mee om en hoe pakt u het aan? Alles start bij een goed budgetbeheer. Dankzij deze 5 tips leert u uw gezinsbudget beheren zodat u zelfs onverwachte uitgaven kan opvangen én kan sparen voor later.

Analyseer alle inkomsten van uw gezin

Budgetbeheer begint met het oplijsten van al uw inkomsten. Zie daarbij zeker niks over het hoofd, want het gezinsbudget omvat meer dan u zou denken. Denk bijvoorbeeld aan eventuele extra’s: een flexijob, het Groeipakket, kinderopvang- en schooltoeslagen, een eventuele zorgtoeslag, een bonus of premie, maaltijdcheques, een ‘dertiende maand’, … De exacte inkomsten van uw gezin hangen ook af van uw specifieke situatie: getrouwd of samenwonend, gescheiden, … Als u al die inkomsten bij elkaar optelt, komt u uit bij uw basisbudget per maand.

Analyseer uw uitgaven

Het is minstens even belangrijk om alle kosten van uw gezin nauwgezet op te lijsten. Sommige liggen voor de hand, maar waarschijnlijk zitten er ook een paar verrassingen tussen. Begin met de vaste woonkosten, zoals uw hypotheeklening of huur en uw facturen voor energie, telefonie en internet. Hoeveel geeft u maandelijks uit aan boodschappen, aan school- en mobiliteitskosten of de crèche?  Vergeet uw gemiddelde uitgaven voor kleren niet en hou ook rekening met cadeautjes en feesten (verjaardagen, Kerstmis, huwelijken, …).

Gaat u binnenkort verhuizen, verandert u van job of wil u een nieuwe auto kopen? Zulke plannen hebben gevolgen voor uw budget, dus is het slim om op voorhand even bij die kosten stil te staan. Wil u graag iets minder uitgeven? Ga dan na aan welke uitgaven u belang hecht. Waaraan wil u geld blijven spenderen, en welke uitgaven zijn voor u minder belangrijk? Eens u tot dat inzicht komt, weet u waar u kan schrappen.

Gebruik onze handige app

Wil u uw budget nog beter opvolgen? Activeer dan de Budgetbeheer-tool via Beobank Mobile en Beobank Online. In handige grafieken ziet u hoe u uw geld uitgeeft, en zo krijgt u een overzicht van uw inkomsten en uitgaven van de laatste 24 maanden. Die worden ingedeeld in enkele categorieën, zoals loon, huur, restaurantbezoeken, vrije tijd etc. Zo behoudt u het overzicht en ziet u meteen waar uw geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. U kan ook zelf transacties toevoegen en categoriseren. Deze functie is eenvoudig te gebruiken, werkt automatisch en is gratis! De tutorial vindt u hier.

Spaar en/of beleg aan het begin van de maand

Spaargeld zorgt ervoor dat u een buffer hebt bij een tegenslag of om af en toe eens iets geks te doen of een groot project te financieren. Houdt u niet veel over om te sparen of beleggen? Zelfs met een klein bedrag per maand komt u op de lange termijn verder dan u zou denken. Bepaal dus het ideale bedrag dat u kan sparen of beleggen, afhankelijk van uw situatie, en zet dit aan het begin van de maand opzij. Zo komt u aan het einde van de maand niet voor voldongen feiten te staan.

Doe regelmatig een budgetupdate

Op automatische piloot leven is zelden goed, en al helemaal niet wat uw bankzaken betreft. Het is dan ook een goede reflex om af en toe na te gaan of het bedrag van een bepaalde factuur wel normaal is, of u uw maandbudget niet overschrijdt, … Ook wanneer uw privé- of beroepssituatie verandert, is het nuttig om uw budget te herbekijken. Komt er gezinsuitbreiding? Daar komen kosten bij kijken, maar ook enkele bijkomende voordelen. Of mag uw jongste binnenkort naar school? Dan vallen er kinderopvangkosten weg. Samen met uw leven verandert dus ook uw budget.

Krijgt u liever persoonlijk advies?

Uw Beobank-adviseur staat voor u klaar.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?