Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

5 budgetbeheertips om zelfs onverwachte gezinsuitgaven op te vangen

5 handige tips om uw gezinsbudget te beheren

Of u nu alleen woont, met z’n tweetjes of in een gezin met kinderen, u geeft vast heel wat uit per maand. Dankzij een goed budgetbeheer krijgt u een beter inzicht in uw uitgaven.

De huur of uw hypotheek, elektriciteit, gas en water, telecom, … Er zijn heel wat vaste kosten waar u niet onderuit kan. En natuurlijk wil u af en toe ook op restaurant of een weekendje weg. Het is niet altijd duidelijk waar uw geld precies naartoe gaat, en zo is uw budget wel eens sneller op dan de maand om is. Als u uw budget goed beheert, krijgt u vanzelf een beter inzicht in uw uitgaven. Maar hoe begint u daaraan? En wist u dat de ‘Budgetbeheer’-tool alles makkelijker maakt? Wij zetten 5 handige tips op een rijtje.

Analyseer al uw inkomsten en uitgaven

De eerste stap is een inzicht krijgen in uw inkomsten. Hoeveel verdient u en komen er extra’s binnen (een flexijob, het Groeipakket, schooltoeslagen, …)? Dat is uw basisbudget per maand. Daarna kijkt u naar uw uitgaven: wat zijn uw vaste kosten? Denk daarbij aan uw huur of hypotheek, uw maandelijkse facturen en abonnementen, verzekeringen, uw mobiliteitskosten, de crèche, … Wat overblijft, is wat u kan sparen, beleggen en/of uitgeven.

Spaar of beleg aan het begin van de maand en in verschillende potjes

Hebt u voldoende inkomsten om wat geld opzij te zetten? Doe dat dan aan het begin van de maand. Zo komt u aan het einde van de maand niet voor voldongen feiten te staan. Het kan ook handig zijn om uw spaargeld te verdelen over verschillende potjes: een potje voor reizen, voor uw auto, voor extra uitgaven zoals verjaardagen of de kerstperiode, voor later, … Zo gaat u vanzelf denken op de lange termijn en zorgen onverwachte uitgaven minder voor problemen.

Bepaal wat belangrijk is

Het budget dat overblijft na de eerste twee stappen hierboven is het geld dat u écht kan uitgeven. Probeer een goede balans te vinden tussen sparen en spenden. Ga na waar u op een gewone maand geld aan uitgeeft en vooral waar u belang aan hecht. Waaraan wil u geld blijven uitgeven, en welke uitgaven zijn voor u minder belangrijk? Gaat u graag uit eten, maar haalt u niet per se plezier uit drie koffies on the go per week? Dan weet u waar u kan schrappen. Gebruikt u een kredietkaart om te betalen? Trek dan ook dat geld meteen van uw maandbudget af, zo hebt u alweer een beter overzicht van uw maandelijkse uitgaven.

Herbekijk uw budget af en toe

Het leven is geen constant gegeven, en als uw privé- of beroepssituatie verandert, wijzigt ook uw budget. Overweegt u bijvoorbeeld om van werk te veranderen, heeft uw oudste een ander type abonnement nodig, of gaat uw jongste binnenkort niet meer naar de crèche? Elke evolutie kan uw maandbudget aanzienlijk beïnvloeden. Herbekijk uw budget dus af en toe en zorg ervoor dat de balans steeds goed blijft zitten.

Een handige app geeft u een duwtje in de rug

Als Beobank-klant hebt u toegang tot een gratis tool om uw inkomsten en uitgaven efficiënt te beheren. De functie Budgetbeheer in Beobank Mobile en Beobank Online toont u in handige grafieken hoe u uw geld uitgeeft. U hoeft niet eens zelf uw uitgaven en inkomsten in een app of tabel in te voeren, de tool doet dat automatisch in uw plaats! Alle transacties van de laatste 24 maanden op uw zicht- en spaarrekening komen netjes in een aantal categorieën terecht. U kiest welke rekeningen de tool scant en u voegt persoonlijke notities toe als u dat wenst. In de video hieronder ziet u hoe het werkt!

Uw persoonlijke financiën opvolgen?

Ontdek de budgetbeheer-functie van Beobank

Meer info

Hoe kunnen we u helpen?